Sernik nowojorski

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Tylko pytanie czy w oryginale jest tak samo słona jak ta dostępna u nas - gdzieś już tu na CC była dyskusja o tym że podobno u nas ten serek jest bardziej słony.
Zresztą - mniej, bardziej to pojęcia względne - lepiej o tej soli pisać, bo nie każdy lubi gdy jest jej za dużo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
hazo @ 8 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1399175Ale przecież Philadelphia, która jest w podstawowym przepisie też jest słona.
Ano właśnie, IMO jest tak samo słona jak wiele innych serków tego typu, Twój smak też miałam i nie czuję, żeby był bardziej słony od Ph.
Poza tym tak w zasadzie, to to ma być lekko słone, a jak ktoś tak nie lubi, to niech użyje Delfiko, który soli nie ma w składzie, a jeśli ma, to niewiele.

.agatka. @ 8 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1399266Dziuniu, czy ten serek ma jakieś dodatki w składzie? Czy to czysty serek?
Zjadłam i wyrzuciłam opakowanie, a nie pamiętam co tam było, jutro jak nie zapomnę, to kupię nowy i sprawdzę skład.
 

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Oto mój serniczek

wyszedł naprawdę dobry, ale wg mojego subiektywnego smaku będę na przyszłość robić z serka mniej słonego,

i jeszcze mam pytanie do Dziuni, bo piekłam go tak jak w przepisie a nawet 1h 50 min i na środku był bardziej miekki niż przy bokach wręcz w konsystencji gęstej śmietany czy tak ma być czy w moim piekarniku powinien siedzieć dłużej
 

Załączniki

  • 563177_129817643861052_254187124_n.jpg
    563177_129817643861052_254187124_n.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Tak ma być, środek miękki, trzęsący się, galaretowaty, a brzegi zastygnięte. W trakcie studzenia wszystko się zsiądzie i zestali, dlatego nie malezy przekraczać czasu pieczenia. Dobrym testem jest nóż włożony w środek sernika - jeśli nic do niego się nie przykleja, to można kończyć pieczenie nawet, jeśli środek jest miękki, w przeciwnym wypadku trzeba dopiekać jeszcze.
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Iva, piekłabym tyle samo czasu i jeśli sernik byłby ścięty na tyle, że nóż włożony w środek będzie czysty, to wystarczy, a jeśli oblepiony masą, to dopiekałabym jeszcze 15 minut.
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
dziunia @ 6 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1398514Można też użyć Philadelphii jak Joanna pisała ale tańszą wersją jest np. taki serek: http://www.mlekpol.com.pl/index.php?option...amp;Itemid=1028 smakuje IMO jak Philadelphia, a kosztuje 2 zł za 135 g, więc na cały sernik koszt to ok. 16 zł, Philadelphia jest jednak o wiele droższa.
Philadelphia teraz w promocji kosztuje niecałe 4 zł za 175g. Zastanawiam się czy kupić na jutrzejszy sernik
gruebel_2.gif

Może kupię, że porównać smak sernika
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,426
1,519
113
Kiedyś ten sernik był często pieczony.
Ja, chociaż moda na niego minęła, co jakiś czas go piekę, bo nieskomplikowany w "produkcji" i zawsze smaczny.

sernik_nowojorski2.jpg
 

Załączniki

  • sernik_nowojorski2.jpg
    sernik_nowojorski2.jpg
    36 KB · Wyświetleń: 10

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
ostatnio znowu go piekę i to często ( nie zięć go uwielbia )
Piekę z różnymi serkami typu cream cheese, z philadelphią jak dostanę w promocji, z twój smak z piatnicy, łaciaty z mlekpolu ale najlepszy wg mnie wychodzi z serka z kauflandu, taki jak ten tylko jogurtowy
i z tego mi nie pęka
icon_mrgreen.gif

k-classic-branza-crema.jpg
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,892
3,117
113
To najwygodniejszy sernik świata, robi sie chwilę i nie można go spalic.
icon_smile.gif
Czasem nieznacznie pęka, choć robię go ciągle z tego samego sera. Na pęknięcia jest rada: ktoś tu podał przy jakimś cieście przepis na polewę śmietanową z " 150 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżki cukru pudru, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego lub cukier waniliowy). Rozmieszać całość energicznie i rozprowadzić równo na powierzchni sernika zaraz po wyjęciu z pieca, po czym wstawić jeszcze na ok. 10 minut do zapieczenia. Stosuję ją zawsze do tego sernika. Wychodzi jakby warstwa kremiku, ciasto wydaje sie bardziej wykończone, no i nie widać pęknięć.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: