Sernik nowojorski

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,424
3,745
113
Co robić, by sernik nie pękał:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14637


Z doświadczenia mogę dodać, że ten sernik nie powinien się rumienić, więc pewnie pęka z powodu zbyt małej wilgotności, zbyt wysokiej temperatury i zbyt długiego czasu pieczenia. Nie powinno się też masy zbytnio ubijać - wystarczy wymieszać łyżką czy widelcem, dlatego ważne jest, by składniki miały pokojową temperaturę. Zawartość tłuszczu w serze też ma niebagatelne znaczenie (im większa, tym lepiej).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A Ivy jest zrumieniony, a nie pekl
gruebel_2.gif

Piekny jest.

Z doswiadczenia z sernikami z filadelfii wiem, ze nie da sie zalatwic sprawy z widelcem. Te serki sa dosc scisle wiec zawsze najpierw ubijam je na gladko z cukrem, a jajka dodaje na koncu. Jak sie mase rozrzedzi wczesniej to bardzo ciezko rozbic grudy. Czemu w tym serniku jest sok z cytryny?

Czasem robie moj sernik bez spodu (w skladzie maki nie ma) dodajac syrop z agawy. Sam ser, jajka i slodzik to chyba jest mm czy cos takiego
icon_wink.gif

 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,510
4,773
113
Kupiłam w Lidlu ser z serii DeLuxe, ma 24% tłuszczu, więc myślę, że się nada. Tyle tutaj pochwał, a że szukam przepisu na sernik na Wielkanoc, to padło na ten przepis
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,424
3,745
113
Nada się, nada.
icon_smile.gif
Zawsze poluję na niego w okresie przedświątecznym i piekę z niego cheesecake'i.
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,711
2,541
113
Tamtego sera nie było, kupiłam taki, nada się?
7029_IMG_5518.jpg
 

Załączniki

  • 7029_IMG_5518.jpg
    7029_IMG_5518.jpg
    106.1 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
czym mogę zamienić ciastka digestive? nie ma ich w mojej okolicy, czy można jakoś inaczej zrobić spód żeby było pysznie? serek już zakupiłam
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,746
3,006
113
Nigdzie digestivów nie widać. Każde inne tego typu się nadają. Ja uzywam holenderskich zwykłych, albo czekoladowych.
Hoilenderskie.JPG
 

Załączniki

  • Hoilenderskie.JPG
    Hoilenderskie.JPG
    15.6 KB · Wyświetleń: 10