Sernik nowojorski

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
Buka @ 29 Mar 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1631787Nigdzie digestivów nie widać. Każde inne tego typu się nadają. Ja uzywam holenderskich zwykłych, albo czekoladowych.
Pokaż załącznik 96983
dziękuję
icon_smile.gif
zakupię jutro mam nadzieję że sernik wyjdzie robię go pierwszy raz.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,424
3,744
113
Ostatnio robiłam podobny sernik na spodzie z ciasteczek owsianych i też był bardzo smaczny.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ciasteczka powinny byc mocno kruche.
Ja robie na BN ze speculaas. Nawet wole je od digestive.
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
któregoś razu digestive były tylko z czekoladą, nie mogłam znaleźć bez, a Ania nie może czekolady, więc spróbowałam petit beurre
Od tego czasu robię przeważnie na petit beurre
fiesgrins.gif
 

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
ciastka mam już takie jak Buka poradziła, a śmietana to ma być taka płynna kremówka? czy tłusta? w sumie się miksuje to chyba konsystencja nie jest ważna. Mam 18% czy ona się nada?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,744
3,006
113
Gosiu, w przepisie wyraźnie pisze o śmietance kremówce, nie o śmietanie, czyli 30%.
 

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
zrobiłam w 2 keksówkach, właśnie się piecze, trochę się zarumienił, ale wcale mi to nie przeszkadza, no i pękł taki rustykalny będzie
icon_smile.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,707
2,540
113
gosiaspa @ 30 Mar 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1631844a po co zawijać w folie przed wstawieniem do lodówki? jak mam lodówkę specjalną do ciasta to też trzeba zawijać?
Zawija się po to by nie przeszedł zapachami z lodówki, a zwłaszcza teraz raczej w każdej lodówce dużo pachnących produktów
lecker.gif

skoro masz specjalną lodówkę i wiesz że nic sernikowi nie będzie to go nie zawijaj, albo jeden zawiń, a drugi nie i się okaże jak dobra jest ta lodówka
gruebel_2.gif
 

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
reniam_123 @ 30 Mar 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1631849Zawija się po to by nie przeszedł zapachami z lodówki, a zwłaszcza teraz raczej w każdej lodówce dużo pachnących produktów
lecker.gif

skoro masz specjalną lodówkę i wiesz że nic sernikowi nie będzie to go nie zawijaj, albo jeden zawiń, a drugi nie i się okaże jak dobra jest ta lodówka
gruebel_2.gif
tak zrobie, myślałam, że może o utrate wilgoci chodzi, dostałam kiedyś taką malutką lodówkę na ciasto od teścia i trzymam tam tylko ciasta
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,507
4,773
113
gosiaspa @ 30 Mar 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1631843zrobiłam w 2 keksówkach, właśnie się piecze, trochę się zarumienił, ale wcale mi to nie przeszkadza, no i pękł taki rustykalny będzie
icon_smile.gif
Mój też pękł, taki złośliwy uśmieszek mu się zrobił. W dodatku dopiero po wstawieniu do piekarnika, gdy wrzucałam sobie plasterek cytryny do herbaty, przypomniałam sobie, że nie dodałam soku z cytryny. Trudno się mówi, jeśli będzie zbyt mdły, to go poleję konfiturą wiśniową, mam taką rzadką, mało słodką, będzie jak znalazł.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,707
2,540
113
Leciutko go przepiekłam, tzn jest bardziej stabilny niż kremowy, ale tylko troszkę i bardzo smaczny
lecker.gif

Cukru dałam 1 szklankę.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,507
4,773
113
Jest pyszny, pomimo braku zapomnianej cytryny
icon_smile.gif
Następny zrobię już z sokiem cytrynowym, w końcu kupiłam dwa wiaderka sera. Trochę się obawiałam, bo nigdy nie piekłam sernika w tak niskiej temperaturze, ale na szczęście obawy okazały się płonne.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,370
1,466
113
Buka @ 22 Mar 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1631557Na pęknięcia jest rada: ktoś tu podał przy jakimś cieście przepis na polewę śmietanową z " 150 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżki cukru pudru, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego lub cukier waniliowy). Rozmieszać całość energicznie i rozprowadzić równo na powierzchni sernika zaraz po wyjęciu z pieca, po czym wstawić jeszcze na ok. 10 minut do zapieczenia.
Buka, a w jakiej temperaturze zapiekasz sernik z tą polewą? Czy wstawiasz do 95 stopni tak, jak piekł się sernik czy ją trochę podwyższasz?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,744
3,006
113
Nie podwyższam, wystarczy taka temperatura, jak przy pieczeniu.