Akulka
Member
- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
AgusiaSz @ 26 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=421253upiekłam spód z kruchego ciastabo sklepy zamknięte a u mnie ciastek w domu już brakTeż pewnie pysznie wyszło
AgusiaSz @ 26 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=421253upiekłam spód z kruchego ciastabo sklepy zamknięte a u mnie ciastek w domu już brakTeż pewnie pysznie wyszło
dziunia @ 5 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=444606Dziuuniu, powiedz mi proszę, jak to jest, że wasze wierzchy od serników są blade? Pytałam już na gazecie, ale nikt mi nie odpowiedział.
Mój sernik rumieni się już w tych pierwszych 10 minutach i za każdym razem boję się, czy aby nie ulegnie spaleniu.
dziunia @ 8 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=446101hmmm mój się nigdy nie zarumienił, a piekłam w dwóch róznych piekarnikach, może nakryj go po prostu kawałkiem folii alu na te pierwsze 10 minut a potem ją szybko zdejmij, potem w 90-100 stopniach nie powinien sie rumienić chyba że Twój piekarnik źle wskazuje temperaturę i ją zawyża, albo może postaw formę niżej? może piekarnik za mocno grzeje od góry? na stronie z której jest przepis, piszą że też zaczął się rumienić po 5 minutach, ale mimo to radzą trzymać go całe 10 minut w tej wysokiej temp.Dzięki. Spróbuję postawić go nizej, a jak nie zadziala, nakryję go folią. Ten sernik wywołuje potworny ślinotok u moich gości.
AgusiaSz @ 23 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=473530Dorotus a możesz podać swój przepis??Pewnie!
Na spód i boki:
- 250 g ciasteczek digestive
- 125 g masła rozpuszczonego
Na mase serową:
- 750 g sera kremowego
- 3 jaja
- 220 g cukru pudru
- 180 g gestej kwasnej smietany
- 2 łyzeczki startej skórki z cytryny
- 60 ml soku z cytryny
Przepis na tortownice 22 cm.
Ciasteczka pokruszyć, wymieszac z roztopionym masłem, wyłozyc spód i boki tortownicy. Schładzac w lodówce pół godzinki.
Nastawic piekarnik na 170 stopni.
Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, wylać miksture na schłodzony spód (jest bardzo rzadka, dlatego najlepiej spód tortownicy zabezpieczyc przed wyciekaniem folią alum.). Piec około godziny - tak jest w przepisie, albo dopóki sie zetnie. Mój sie piekł 1 godz 45 minut!!! Pozwolic mu wystygnąć w piekarniku.
Na cała noc - siup! - do lodówki
aha, by był jasny przykryłam go podczas pieczenia papierem do pieczenia.
Troszkę mi opadł,ale mi wszystkie pieczone troszkę klapnąale smak rewelacyjny
Przepis z "Australian Women's Weekly" - "Cafe Cakes"
pozdrawiam
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.