Hiena @ 23 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=420220A nieprawda.Dodałam kwasnej śmietany, marmolade z pigwy i amaretto, bo tylko tego nie wypil moj szanowny malzonek.Nic sie nie zwazylo.
Wyglada super. Smakuje podobnie.No proszęczyli kwaśna też pasuje
CYTATJa tez upieklam strucle- do masy dodalam resztke marcepanuTeż czasem dodaję marcepan, ale w tym roku wszystko na dresden stollen poszło
CYTATorzechy, próbowałam wczoraj je uprażyć ale skończyło się na tym, że je spaliłam chociaż cały czas pilnowałam, skórka nie chciała zejść mimo, że orzechy już były mocno przypieczone, poradź mi proszę w jakiej temp. Ty prażysz orzechy i jak długo, tak mniej więcej, ja ustawiłam piekarnik na 180 stopni, może to było za dużo? Spróbuję jeszcze kiedyś tego prażenia bo jednak smaczniejsze są takie orzechy bez skórki.Orzechy wysypuję na blaszkę z papierem i wstawiam do piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem i minutnik nastawiam na 5 minut-zwykle po tym czasie są już ok, a jesli nie to jeszcze na 2 minuty wstawiam, skórka pęka i zaczyna sie oddzielać, potem trzeba je wsypać na ściereczkę i zawinąć w nią, jak lekko przestygną to wtedy trzeba ściereczkę chwycić i pocierać przez nią- większość skórek odchodzi a resztę pomiędzy rękoma trąc usuwam
wychodzi jedna ale całkiem duża, nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby ciasto podzielić na dwa i zrobić dwie rolady
CYTATczy zamiast orzechów laskowych mogą być włoskie, bo mam ich furę ?mogą być włoskie
CYTATtrochę się boję tego połączenia marmolady i orzechów, chciałabym żeby to było mocno orzechowe....IMHO ona jest mocno orzechowa i marmoladę malo tu czuć, jest ona bardziej spoiwem dla orzechów niż smakiem wybijającym się na plan pierwszy, ale ja robię tę masę już na okoi być może dlatego więcej w niej orzechów niż marmolady
jak chcesz to zamiast marmolady użyj samej 30% śmietanki, tyle żeby nawilżyć zmielone orzechy tak aby się dobrze rozsmarowywały i powinno być ok
dziunia @ 28 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=422064wychodzi jedna ale całkiem duża, nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby ciasto podzielić na dwa i zrobić dwie rolady
mogą być włoskie
IMHO ona jest mocno orzechowa i marmoladę malo tu czuć, jest ona bardziej spoiwem dla orzechów niż smakiem wybijającym się na plan pierwszy, ale ja robię tę masę już na okoi być może dlatego więcej w niej orzechów niż marmolady
jak chcesz to zamiast marmolady użyj samej 30% śmietanki, tyle żeby nawilżyć zmielone orzechy tak aby się dobrze rozsmarowywały i powinno być okDziękuję Ci bardzo Dziuniu za tak szybką i konkretną odpowiedź, postanowione robię jutro
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia