Świąteczna strucla orzechowa

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,447
3,758
113
Ewelinko, ja co prawda nie Dziunia, ale podpowiem Ci, że strucle z masą jabłkową są dość kapryśne - mają tendencję do zakalca i oddzielania się górnej warstwy ciasta, więc trzeba przy ich pieczeniu uważać i liczyć się z porażką. Można do jabłek dodać trochę mąki ziemniaczanej, by je bardziej związać. Dobrze, gdy masa jabłkowa jest mało wodnista i zwięzła, a do tego nie jest kładziona zbyt grubą warstwą.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Joanna @ 19 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=793204Ewelinko, ja co prawda nie Dziunia, ale podpowiem Ci, że strucle z masą jabłkową są dość kapryśne - mają tendencję do zakalca i oddzielania się górnej warstwy ciasta, więc trzeba przy ich pieczeniu uważać i liczyć się z porażką. Można do jabłek dodać trochę mąki ziemniaczanej, by je bardziej związać. Dobrze, gdy masa jabłkowa jest mało wodnista i zwięzła, a do tego nie jest kładziona zbyt grubą warstwą.
icon_smile.gif
Joanno bardzo dziekuje za odpowiedz
anbetung.gif

maka ziemniaczana wspaniała rada - nigdy nie dodawałam !!!
od dzis za kazdym razem będę stosować się do twojej rady
icon_mrgreen.gif

bedę pewna że masa będzie ściasła
mniam.gif
i nie wypłynie z ciasta
icon_mrgreen.gif

(maki ma uzyć "na OKO " ?
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,447
3,758
113
Na oko.
icon_smile.gif

Do typowego słoika 0.7 - 0.9 l dałabym ze dwie, trzy łyżeczki.
icon_smile.gif

Ilość jest zależna od tego, jak bardzo wilgotne są jabłka.

A to wcale nie mój pomysł, tylko BeatySz.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jakie dwa mutanty mi wyszły, no masakra
icon_eek.gif
rofl.gif

nie wiem jak smakują, jeszcze ciepłe i świeżo polukrowane zamroziłam.
Zajęły mi cały dół zamrażarki
icon_eek.gif

Zrobiłam wg. sugestii Dziuni z ciasta Bajaderki na rogale Marcińskie
Nie przypuszczałam, że to ciasto tak monstrualnie rośnie wszerz w piecu
icon_razz.gif

Następnym razem zrobię 4 strucle, dwie wychodzą ogromniaste
pinggrins.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
upiekłam
icon_smile.gif
)))))))) pycha dałam jabłka , rodzynki , orzechy wiórki ( troszkę moąki zimniaczanej ( jak radziła koleżanka ) i sukces
icon_smile.gif
))))))))))))) tylko nie wiedziałam jak zapleść warkocz na górze ciasta
icon_sad.gif
((( jak zapleść >>> czy ktos może mi narysować
icon_smile.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,337
1,621
113
Dla mnie ta masa to absolutne objawienie. A smak orzechów po uprażeniu jest absolutnie boski, nie spodziewałam się aż takiej różnicy.
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Chociaż jeszcze nie ma świąt, ale struclę zrobię dziś.Tak apetycznie wygląda.
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Jak zapowiedziałam struclę uczyniłam.W smaku dobra, nadzieniem przypomina mi gotowane mięso mielone wołowe, ale to może dlatego, ża zamiast orzechów laskowych użyłam włoskich. struclę uformowałam trochę innym sposobem (jak widać na fotce) i posypałam ja prażonym słonecznikiem.

Jednak mam małe "ale", a mianowicie ciasto przy krojeniu w miejscu przy nadzieniu, traci swoją sprężystość i ma wygląd sklejonego lub zbitego. Dlatego mam pytanie czy to sklejanie się ciasta przy nadzieniu to niedopieczenie (chociaż patyczek był suchy przy sprawdzaniu) czy może mini zakalczyk od zbyt wilgotnego lub grubo posmarowanego nadzienia?

 

Załączniki

  • Strucla.JPG
    Strucla.JPG
    150.8 KB · Wyświetleń: 2
  • P4140029.JPG
    P4140029.JPG
    144 KB · Wyświetleń: 2
  • struclak.JPG
    struclak.JPG
    143.7 KB · Wyświetleń: 2