Szarlotka krucha najlepsza na świecie :)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja parę dni temu ważyłam koleżance różne mąki i inne takie rzeczy na szklanki właśnie, bo łona wagi nie ma :roll: no ale nie pamiętam ile wyszło. Muszę jeszcze raz sprawdzić z ciekawości.
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
wspaniała
icon_smile.gif
icon_smile.gif

tylko następnym razem dodam więcej jabłek.
Upiekłam ją dziś razem z brownies kokosowo-orzechowymi. Pychota!
Dziękuję za fantastyczną inspirację, Bajaderko.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Pyszna... Pyszna... no zakochałam się w niej :lol: :lol: :lol: :lol:
POLECAM WSZYSTKIM TYM, KTÓRZY LUBIĄ SMACZNE CIASTA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dzięki Kochana za przepis :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Już kiedyś robiłąm i cos mi nie wyszło ale smak był boski
Dziś znowu się zabrałam do roboty i zobaczymy...
 

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Ta szarlotka jest naprawde najlepsza na świecie Robię ją bardzo często a przepis mam jeszcze z mniamniama. Czasami tylko ide na łatwizne i ścieram jabłka na tarce, mieszam z bułką tarta i z cynamonem i taką surową mase wykładam na ciasto. Taka tez jest pycha:)
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
No własnie nie pamiętam co było nie tak :dump: MOżliwe z ejakies parszywe jabłka trafiłam.
Ale tym razem rewelacja ... była
icon_sad.gif
bo juz nie ma śladu co doprowadziło do załamania chłopa, który dzis z nocnej zmiany wrócił :mrgreen: Ale sie wściekał że juz nic nie ma :rofl:


Wprowadziłam jednak pewne zmiany w przepisie bo mam zwyczaj kruche na krupczatce robić - dałam tak ok 1 szklanke krupczatki. Zamiast masła dałam margaryne - względy finansowe niestety.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
melduję się znów :lol:
wczoraj upiekłam :lol: i jest to moja najukochańsza szarlotka :lol: :lol: :lol:

:bussi: :blume: :knuddel: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

miranka

Member
Sie 16, 2005
415
0
0
Ja upiekłam dzisiaj, i na niedzielę ciasta nie będzie
icon_sad.gif

Baaardzo dobre, 2/3 już zjedzone.
:mrgreen:
Mam tylko jedno pytanie. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto, bo mi coś miękkie wyszło. Chodzi mi o moment po zagnieceniu.
Mirka
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Miranko ono ma być mięciutkie bo dzięki temu potem jest kruchutkie
icon_smile.gif


najlepiej mieć masło zimne i szybko zagniatać, nie zdąży zmięknąć i ciasto będzie twardsze

i po zagnieceniu schłodzić koniecznie
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Fantastyczna ta szarlotka , nadzienie to jabłka + banany, upiekłam też

szarlotkę Liski-rewelacja ,ta dla odmiany była z dodatkiem gruszek.

A która lepsza? Obie!!!!!!!!!!!Piec je na zmianę to jedyne dla mnie wyjście
 

miranka

Member
Sie 16, 2005
415
0
0
Paulinko, to że powinnobyć miękkie, to w porządku. Ale ono mi wyszło baardzo miękkie. Myślę ,że może właśnie dlatego,że masło nie było twarde. I dlatego poszło na godzinkę do zamrażarki a nie do lodówki ;)
Mirka
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
pyszna jest zrobiłam ją już drugi raz i wszystkim bardzo smakuje (nawet siostrze która nienawidzi szarlotki!) :banana: :banana: :banana:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Paulinko ja też tego nie rozumiem ale taka już jest moja siostra :dump: co zrobić?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no i jeszcze fotka :dance:
p32800034vs.jpg