Torty torty torty/Torty-dekoracje

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
gosc @ 8 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=908825A gdzie moge znalez przepis na te mase plastyczno -zelowa prosze o odpowiedz jestem nowa i niebardzo wiem gdzie czego szukac pozdrawiam
Np:https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&pid=5864&mode=threaded&start=0#entry5864
Przepis Alki:
400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Nie ukrywam, że najszybciej zrobimy to przy pomocy malaksera, ale ręcznie też jest to możliwe. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy na placek dość duży, który kładziemy na naszym torcie i ugniatamy
Warto przejrzeć całośc wątku -znajdziesz dużo porad praktycznych
wink.gif
 
Sie 23, 2007
5
0
0
basiaz28 @ 25 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=867692Czy ktoś moze mi poradzić jak przechowywać ozdoby Tortowej z masty plastycznej z Zelatyną .Zrobiłam je na tort i trochę mi ich zostało.
Jeśli nie chcesz, żeby masa się zaschła, to szczelnie ją zamknij np w foliowym woreczku i tak może leżeć w temperaturze pokojowej do kilku tygodni.
Ja osobiście gotowe dekoracje układam w pojemniku z cukrem (wtedy stoją prosto i się nie połamią), zakładam pokrywkę i kładę gdzieś, gdzie nie będzie przeszkadzało.
 

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Witajcie. I ja się pochwalę skromnym torcikiem na rocznicę:
 

Załączniki

  • PicsArt_1394382135917.jpg
    PicsArt_1394382135917.jpg
    793.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 20140309_171941.jpg
    20140309_171941.jpg
    3.2 MB · Wyświetleń: 0

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Tutaj zapytam, chociaz moze to nie najlepszy watek. Szykuje sie do imprezy urodzinowej mojej corki, spodziewamy sie ok. 25 osob. Jakiej srednicy tort powinnam zrobic zeby wyszlo mi ok. 30 porcji? 28 cm?
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Aniutko, w notatkach mam zapisane, że na 30 porcji z tortownicy fi 30. Albo dwupiętrowy: 18 + 24.
Ale tak naprawdę zależy jakie porcje przewidujesz. Możesz sobie sama wyliczyć. Odwróć tortownicę do góry dnem i czymś długim zaznacz (lub ołówkiem rozrysuj) porcje takie ok 2-3 cm. Znaczenie też ma wysokość. Jeżeli tort nie będzie wysoki to porcja będzie grubiej ukrojona. Przy tortach wysokich kroi się cieńsze porcje.
Najlepszego Jubilatce
cvety.gif
a Tobie powodzenia
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Dzieki
icon_smile.gif
tort mam nadzieje bedzie mial 3 warstwy, wiec w miare wysoki. Obrysuje forme I zobacze co mi wyjdzie.