Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Bałam się trzeci raz upiec zakalca więc wymysliłam że zrobię tę krajankę z innego ciasta piernikowego - i udała się idealnie
icon_biggrin.gif

Jest mięciutka od razu i piernik upieczony jak trzeba.
Coś musiałam robić źle w tym przepisie na ciasto...

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Moja poswiateczna modyfikacja-podgrzac w mikrofali i podac z bita smietana i lodami
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Słodka pychotka
lecker.gif
Bajaderko bardzo dobry przepis, dziękuję
bussi.gif

krajanka_z_marcepanem3__1_.JPG

Załączniki

• krajanka_z_marcepanem3__1_.JPG
    krajanka_z_marcepanem3__1_.JPG
    170.6 KB · Wyświetleń: 5

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Najwyraźniej krajanka podbiła Wrocław. Ponieważ jestem leniwa i uprościłam proces przygotowania korzystając z gotowej masy marcepanowej, na wszelki wypadek zapas tej masy mam już zrobiony - na 4 porcje krajanki. Może wystarczy...
Ale nie spieszę się za bardzo z pieczeniem, bo przecież nie dotrwa do świąt, jak za wcześnie upiekę
icon_smile.gif

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Z Niemiec sobie przywiozłam. Pan w sklepiku na Bulwarze Ikara powiedział, że będzie miał przed świętami, w zeszłym roku u niego kupowałam
icon_smile.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
w hali targowej jest zawsze.
ale ja też z Niemiec przywożę, taniej sporo:)

krajanka podbiła również rodzine mojej szefowej- w Niemczech w/w

ewunia_666

Member
Lip 14, 2009
36
0
0
Moja krajanka już w piekarniku, a ja właśnie zdałam sobie sprawę, że zapomniałam dać mąki do warstwy migdałowej. Czy to wpłynie bardzo negatywnie na całe ciasto??

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,837
113
Skanna, i tego Zentisa kupowałas w tym sklepiku na Bulwarze Ikara? Ja tam chodzę po jajka, pytałam o marcepan, ale miał na razie tylko chlebki.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Buka @ 20 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=912936Skanna, i tego Zentisa kupowałas w tym sklepiku na Bulwarze Ikara? Ja tam chodzę po jajka, pytałam o marcepan, ale miał na razie tylko chlebki.
Ale to nie ten z jajkami na szczycie budynku, tylko kawałek dalej, jak się idzie wgłąb, przed sklepem z zabawkami i ajencją pocztową, są dwa sklepy z wszelkiego rodzaju towarem z Niemiec - chemią, słodyczami i kawą. I w obu w ubiegłym roku była.

Doruśka, ja na odwrót, w tym roku przyciągnęłam sobie z Niemiec tę bordową
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy