Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Pokroiłam sposobem Vidar, oczwiscie kawałki są róznej wielkosci
icon_smile.gif
)

kusa37

Member
Paź 9, 2008
467
0
0
Upiekłam ją tylko dlatego, że wymyśliłam sposób podania i chciałam wypróbować. Oto efekt:
pierniki_2009_018.JPG

Załączniki

• pierniki_2009_018.JPG
    pierniki_2009_018.JPG
    444.4 KB · Wyświetleń: 4

kusa37

Member
Paź 9, 2008
467
0
0
Powtykałam na nie żurawinę, śliwki, orzechy. Więc wygląda żywiej, a dodatki pasują do smaku krajanki. Kawałki są tak małe, że wystarczają na jeden kęs. Wystarczy chwycić za wykałaczkę nie trzeba brudzić łapki. Jak inaczej pobrać krajankę z głównego talerza?? Lopatką? Szczypczykamy? Wykałaczka jest praktyczna, niebrudząca i co dla mnie najistotniejsze jednorazowa
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
jswm @ 3 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917558już myślałam, że mi się uda i nie będę miała kolejnej roboty
Uda się. Właśnie wyjęłam z piekarnika krajankę zrobioną z ciasta staropolskiego (pszenno -żytniego), do którego wgniotłam drobniutko pokrojoną kandyzowaną skórkę i orzechy. Wygląda i smakuje bardzo dobrze.

Ze staropolskiego pszennego piekłam też jakiś czas temu krajankę z powidłami śliwkowymi i bakaliami.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Ale mi smaku narobiłyście. W tym roku zamierzam zrobić krajanke z jak najmniejsza ilością cukru (a nawet bez cukru, z innymi słodkimi cudami). Ciekawe jaki będzie efekt, zawsze mi bardzo smakowała, ale miałam wrażenie, że jest za słodka, zobaczymy więc co mi wyjdzie w tym roku.

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
Joanna @ 7 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=918627Uda się. Właśnie wyjęłam z piekarnika krajankę zrobioną z ciasta staropolskiego (pszenno -żytniego), do którego wgniotłam drobniutko pokrojoną kandyzowaną skórkę i orzechy. Wygląda i smakuje bardzo dobrze.

Ze staropolskiego pszennego piekłam też jakiś czas temu krajankę z powidłami śliwkowymi i bakaliami.
to zrobię jeszcze jedną
icon_wink.gif
, zwłaszcza, że tę upiekłam wczoraj i niewiele mi z niej zostało, tak wyrównywałam i wyrówn ywałam te brzegi po upieczeniu...
fiesgrins.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Doruśka @ 22 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=913731a ja z pytaniem, mam "śliwke w czekoladzie " włąsnej roboty, myślicie ze sie smakowo wkomponuje?
Gucio @ 23 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914176Doruśka
w zeszłym roku dałam czekośliwkę i jak dla nas i dla naszych gości było pyszne
lecker.gif
Nie była za słodka z tą śliwkową nutellą? Bo tak sobie myślę, że zrobiłabym jedną normalnie i jedną z nutellą śliwkową i lukrem kakaowym
gruebel_2.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Nam też bardzo smakuje. A śliwkowo - czekoladowe powidła nie są słodsze od innych, bo gorzka czekolada i kakao nadają im pewnej wytrawności. Zawsze też daję mniej cukru do ciasta, bo z oryginalnego przepisu jest dla mnie za słodkie.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
I chyba tak zrobię, dam mniej cukru do ciasta bo wczoraj przyniosłam z piwnicy nutellę śliwkową i jednak dość słodka mi się wydaje mimo kwaskowej nuty.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Do masy marcepanowej też daję mniej cukru.
W tym roku w ramach eksperymentu do jednej krajanki dałam czekoladowe powidła śliwkowe, do do drugiej - truskawki w czekoladzie. Wyszła bardzo smaczna. Obie robiłam z mąki pełnoziarnistej Lubelli i obie na smalcu zamiast masła, z myślą o bezmlecznym smakoszu.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja do masy marcepanowej nic nie będę dodawać, ale w tym roku mam gotową masę i ona jest wystarczająco słodka.

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
a na mojej krajanca a dokładnie na marcepanie pojawiła sie pleśń
cry_1.gif
, miałam kupny . nie wiem co zrobiłam zle trzymałam w puszcze w szafce w jakochś 20 stopniach nie wiem czy nie było jej za ciepło. nie zdaze zrobic nowej na święta
cry_1.gif
cry_1.gif

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Myszko, ja wlasnie taka mase mialam (tz surowa mase marcepanowa, czy jak to mozna przetlumaczyc), ale dalam dokladnie 225 g, tyle ile jest w przepisie, czyli jedna kostke i malutki kawaleczek, a potem dodalam reszte skladnikow, ktore sa w przepisie

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy