![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.514 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
Ker, z tego mielonego będzie kiełbasa w słoikach od tego samego gościa, co ta tuszonka? Jak tu? https://www.youtube.com/watch?v=_aVWS3HMLRY
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.886 Dołączył: 8-April 11 Użytkownik nr: 30.485 ![]() |
Buka, nie ten link
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.514 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
Dzięki, poprawiłam.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.745 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Ryzyk, fizyk, zrobiłam z surowym czosnkiem dobrze roztartym z solą. Miałam 2,7 kg mięsa; wyszło mi 12 słoiczków a' 350 ml.
Zamiast zwykłego pieprzu, dałam cytrynowy, więc spodziewam się lekko żółtego tłuszczyku. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.886 Dołączył: 8-April 11 Użytkownik nr: 30.485 ![]() |
Ta kielbasa w sloikach bardzo mi sie podoba. Przeczytalam wszystkie komentarze i nie wiem czy dawac sol peklowa czy normalna.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.745 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Pan kilkakrotnie powtarzał, by nie dodawać peklosoli, tylko zwykłą, warzoną.
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.195 Dołączył: 2-January 08 Skąd: Wielkopolska Użytkownik nr: 6.990 ![]() |
Ufff ![]() To świetna wędlina na wycieczki, na szybki obiad dorobic sos i podac z kluskami, i wiadomo co się je. Ja też trzymam w lodówce, ze względu na galaretkę. ![]() Moja teściowa kiedyś podobnie mięso w słoikach robiła, tylko w większych kawałkach i mniej doprawione. Pamiętam, jak raz z mężem dostaliśmy takie mięsiwo, miało być na obiad na wyjeździe pod namiot, a my, jak tylko poczuliśmy zapach, to zjedliśmy wszystko na poczekaniu prosto ze słoika. U mnie w domu za to w słoiki kładło się usmażone już mięso i dopiero wtedy pasteryzowało. Wersja teściowej bardziej mi smakowała ![]() Edit: dałam mamie na spróbowanie, też jej smakowało, tylko wydaje jej się trochę za słone, ale na chlebie jest ok. Ja mam ogólnie szczodrą rękę do soli, to i łyżki były "z górką". Przepis w każdym razie już zdążyła sprzedać dalej swojej bratowej. Okazało się przy okazji, że mama jest chyba fanką tego faceta z linka, bo go po głosie rozpoznała, gdy rozmawiam z nią przez telefon i jednocześnie oglądałam przepis na YouTube. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.195 Dołączył: 2-January 08 Skąd: Wielkopolska Użytkownik nr: 6.990 ![]() |
Ja dałam zwykłą sól warzoną.
|
|
|
![]()
|
|
Tez sie ku takiej sklaniam.
|
|
|
![]()
|
|
Ryzyk, fizyk, zrobiłam z surowym czosnkiem dobrze roztartym z solą. Miałam 2,7 kg mięsa; wyszło mi 12 słoiczków a' 350 ml. Zamiast zwykłego pieprzu, dałam cytrynowy, więc spodziewam się lekko żółtego tłuszczyku. ![]() Ciekawe, jak ocenisz smak z tym czosnkiem. Osobiście wołałabym, żeby mi nie pachniało kiełbasą. Ale gustibusy różne są. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 42.320 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
No ja ni groma nie pamiętam co robiłam, ale wyszła bardzo dobra mielonka.
Specjalnie kupiłam słoiki. Nie są duże 0.25 ale szerokie i proste. Nie mają tego wgłębienia przy zakrętce więc fajnie się wyjmuje. Nie wiem czy jutro przed pracą zdążę. Pewnie nie, bo i włosy umyć i ułożyć... Zobaczymy. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 42.320 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
Dobra ta kielbasa. Cos jakby biala smakuje.
Buko, pasteryzujesz w instapocie? Nie podoba mi sie to gotowanie poltorej godziny i jeszcze 2x po pol. |
|
|
![]()
|
|
Duszonkę, tę z pierwszego postu, gotowałam w szybkowarze, a tę drugą nie. Niedługo będę robić nową tuszonkę, to na pewno zapasteryzuję (a właściwie wysterylizuję) w szybkowarze, porównam organoleptycznie z zachowaną starą i sprawozdam. Nie powinno być różnic, bo słoiki szczelnie zamknięte, ale zobaczymy.
Jak długi czas sterylizacji w szybkowarze? Przyjmuje się, że tyle, ile trzeba czasu, żeby potrawę ugotować + 50%. A to zalezy również od samego garnka, w instrukcji powinno być podane osiągane przez garnek cisnienie i czasy gotowania dla poszczegolnych rodzajów składników. (1 bar = 0,99 atm, co daje wzrost temp. o około 10 stopni ponad 100, co wystarczy do sterylizacji ) |
|
|
![]()
|
|
Oj rozpedzilas się
![]() nie mam i nie zamierzałam ale tubylcy bardzo chwalą, a małżonek oświadczył, że szybkowar Zepterz wysiadł na amen. Przyznam, że niemal odetchnęlam z ulgą. Nie przypominam sobie nic w mojej kuchni co by mogło dorównać bublowatoscia. Teraz mogę poczekać na dobrą ofertę i kupić porządny sprzęt za 1/4 tego co było zapłacone ponad 20 lat temu |
|
|
![]()
|
|
Nie masz i nie zamierzasz? Nie wiem, czy wyrazy wspólczucia z powodu nie odczuwania braku tutaj wystarczą.
![]() Raczej kondolencje z powodu czasu straconego przy kuchni. ![]() Serio, jeśli w ogole, to tylko elektryczny. |
|
|
![]()
|
|
nie zamierzalAM. Ale zmienilam zdanie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Mądra dziewczynka.
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Mój generalnie też, choć są wyjątki, ale tu też spróbuję.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 14:13 |