Buka @ 26 Aug 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1648500UfffPrzyznam się, że bałam się troche, czy Ci podejdzie, chociaż to nie mój przepis, a tylko go tu zamieściłam.![]()
To świetna wędlina na wycieczki, na szybki obiad dorobic sos i podac z kluskami, i wiadomo co się je.
Ja też trzymam w lodówce, ze względu na galaretkę.
Moja teściowa kiedyś podobnie mięso w słoikach robiła, tylko w większych kawałkach i mniej doprawione. Pamiętam, jak raz z mężem dostaliśmy takie mięsiwo, miało być na obiad na wyjeździe pod namiot, a my, jak tylko poczuliśmy zapach, to zjedliśmy wszystko na poczekaniu prosto ze słoika. U mnie w domu za to w słoiki kładło się usmażone już mięso i dopiero wtedy pasteryzowało. Wersja teściowej bardziej mi smakowałaA z większą ilością przypraw smakuje mi jeszcze bardziej, bo lubię wyraziste smaki.![]()
Edit: dałam mamie na spróbowanie, też jej smakowało, tylko wydaje jej się trochę za słone, ale na chlebie jest ok. Ja mam ogólnie szczodrą rękę do soli, to i łyżki były "z górką". Przepis w każdym razie już zdążyła sprzedać dalej swojej bratowej. Okazało się przy okazji, że mama jest chyba fanką tego faceta z linka, bo go po głosie rozpoznała, gdy rozmawiam z nią przez telefon i jednocześnie oglądałam przepis na YouTube.
Joanna @ 26 Aug 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1648530Pan kilkakrotnie powtarzał, by nie dodawać peklosoli, tylko zwykłą, warzoną.Pan powtarzal kilka razy ale w komentarzach rozgorzala dyskusja.
Joanna @ 26 Aug 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1648526Ryzyk, fizyk, zrobiłam z surowym czosnkiem dobrze roztartym z solą. Miałam 2,7 kg mięsa; wyszło mi 12 słoiczków a' 350 ml.
Zamiast zwykłego pieprzu, dałam cytrynowy, więc spodziewam się lekko żółtego tłuszczyku.
Ciekawe, jak ocenisz smak z tym czosnkiem. Osobiście wołałabym, żeby mi nie pachniało kiełbasą. Ale gustibusy różne są.![]()
Buka @ 26 Aug 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1648552Ciekawe, jak ocenisz smak z tym czosnkiem. Osobiście wołałabym, żeby mi nie pachniało kiełbasą. Ale gustibusy różne są.
Mój gustibus przepada za czosnkiem.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.