![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.253 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 ![]() |
(20 srednich buleczek, ok 83g kazda)
500g maki pszennej wysokoglutenowej np. Manitoby 500g maki pszennej (550) 20g swiezych drozdzy 20g soli 10g jasnego slodu jeczmiennego w proszku (diastatycznego) 600g wody temp. 23C 30g masla, miekkiego lub stopionego Do miski wsypuje maki, wkruszam drozdze i mieszam je z makami. Dodaje sol i slod, wlewam wode. Na koniec dorzucam maslo. Po wymieszaniu wszystkich skladnikow wykladam ciasto na stol i zagniatam, az stanie sie gladkie i bardzo plastyczne, przez 15 minut. Zostawiam szczelnie przykryte na godzine w cieplym miejscu. Dosc duza ilosc drozdzy powoduje, ze ciasto szybko i duzo przyrasta. Odgazowuje dokladnie i dziele na 20 kawalkow, ktore zwijam w kulki i ukladam na omaczonym stole zlaczeniem w gore. Zostawiam pod przykryciem na 30 minut. Nastepnie formuje dobrze naciagniete buleczki (pozbywajac sie pecherzykow gazu), nacinam je stemplem do kajzerek i zostawiam na 30 minnut, rozetka w dol, na obsypanym maka stole. Rozgrzewam piec do 220C. Bulki ukladam na naoliwionej blasze, nacieciem w gore i pieke na gornej polce przez ok. 20 -25 minut. Studze na kratce. Przed pieczeniem mozna bulki posmarowac woda i posypac makiem. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.022 Dołączył: 22-December 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 232 ![]() |
pozwoliłam sobie przenieść te bułeczki do pieczywa drożdżowego
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.253 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 ![]() |
Dziekuje Mirabbelko. Wybacz roztrzepanie, nawet nie zworcilam uwagi na to gdzie je wpisalam
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.022 Dołączył: 22-December 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 232 ![]() |
nie ma sprawy
tak rzadko moge sie wykazac jako moderator, bo cisza tu panuje i zdyscyplinowanie, wiec dobrze jak od czasu do czasu ktos sie zapomni ![]() ale brakuje przy tych buleczkach zdecydowanie Twojego zdjecia ![]() |
|
|
![]()
|
|
Lece dodac fote
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 923 Dołączył: 6-June 09 Użytkownik nr: 16.068 ![]() |
Oto moje buleczki.
Troche glupio wygladaja, bo powinny miec kajzerkowe znaczki po stempelku. Kiedys sobie taki sprawie bo uwielbiam tradycyjne pieczywo, jego smak i ksztalt jaki pamietam z dziecinstwa. Wczesniej pieklam kajzerki i probowalam robic wglebienia nozem ale niektore mi sie troche ponacinaly i potem przy wyrastaniu porozlazily sie na boki, wiec tym razem zrezygnowalam z ozdobnikow... Aha, kajzerki oczywiscie rewelacyjne! Dzieki, Tatter. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pikne buly! I wcale zle nie wygladaja bez kajzerkowego znaczka, moze tylko sa troche bardziej okraglejsze niz jak na kajzerke przystalo
![]() Dobrze, ze Wam smakuja... |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.028 Dołączył: 21-November 06 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 2.721 ![]() |
Zatem to są te docelowe kajzerki
![]() Mam pytanie: czy słód jest konieczny i co on daje? Produkowałam sama słód z pszenicy i jego dodatek wcale imo nie wpływał dodatnio na wypiek. Z mojej obserwacji : chleb zrobił się o wiele "cięższy" i o bardziej zwartym miąższu. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Znacznik to ułatwienie od niedawna. Kiedyś kajzerki formowało się ręcznie, sa dwa sposoby, supełkowy: http://www.preparedpantry.com/howtomakekaiserrolls.htm i placuszkowy
![]() Mi, o słodzie jest tu: http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/04/autoliza.html |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.028 Dołączył: 21-November 06 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 2.721 ![]() |
Dzięki, Dziuniu
![]() Tak, ja to w teorii wiem, i taki właśnie słód robiłam. Tyle, ze imo rezultaty nie były zadowalające. Jeśli chleb wyszedł mi ciężki i o zwartym miąższu, to obawiam się, czy słód pomoże kajzerkom, które ze swej natury muszą być leciutkie? |
|
|
![]()
|
|
Ja rowniez pamietam kajzerki z waleczka i sama tez takie robilam, jak i z placka i rozetki. Stempelek kajzerkowy to jednak spore udogodnienie, nie zajmuje duzo miesca i niewiele kosztuje.
Co do slodu. Do ciasta nalezy dodac zaledwie 2.5 - 5g (1/2 do 1 lyzeczki) na 330g maki. Wiecej slodu i otrzymamy chleb taki o jakim pisze Mi. |
|
|
![]()
|
|
To może ja za dużo dałam? hmmm.... Może za szybko się poddałam, jeśli chodzi o słód.
|
|
|
![]()
|
|
Mi, sprobuj raz jeszcze. Przypuszczam, ze slod masz dobry (nawet bardzo dobry - pszeniczny i osobiscie wyprodukowany), tylko zbyt duzo dosypalas do chlebowego ciasta.
|
|
|
![]()
|
|
spróbuję
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 923 Dołączył: 6-June 09 Użytkownik nr: 16.068 ![]() |
Ja nie mam sodu, wiec dalam ciutke miodu... moze dlatego moje bulki zrobily sie takie brazowe, poza tym moj piekarnik zawsze ZA dobrze piekl
![]() Ale za slodem tez zaczynam sie rozgladac... Dziunia, fajnie, ze wstawilas te linki do zaplatania kajzerek. Nawet nie wiedzialam, ze mozna w ten sposob je formowac. Podoba mi sie szczegolnie sposob supelkowy. Moze jutro wyprobuje, bo mi akurat pieczywo wyszlo i mialam jutro piec chleb, ale chyba znowu da kajzerki! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Slowo sie rzeklo, kobylka u plota.
Moj dzisiejszy wypiek. Jak Wam sie podobaja moje kajzerki? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Karino, przepiękne, ślicznie "zawiązane"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.831 Dołączył: 6-March 08 Użytkownik nr: 8.029 ![]() |
Bardzo mi się podobają. Są cudne. Mogłabyś napisać jakiej mąki użyłaś?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dalam pol na pol make tortowa (typ 450 - 11,7g bialka) i strong white bread flour - czyli pszenna maka chlebowa (bialko 11g).
Robilam z polowy porcji, zamiast slodu dalam malusienka lyzeczke miodu gryczanego. Wyszly jeszcze pyszniejsze niz poprzednio bo takie ladniusienkie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Stempelek kajzerkowy to jednak spore udogodnienie, nie zajmuje duzo miesca i niewiele kosztuje. Na pewno, chociaż ja jednak wolę się pobawić w formowanie ręczne, ale może dlatego, że rzadko piekę kajzerki ![]() Slowo sie rzeklo, kobylka u plota. Moj dzisiejszy wypiek. Jak Wam sie podobaja moje kajzerki? Modelowe wręcz ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 13th December 2019 - 17:04 |