![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.187 Dołączył: 1-November 09 Skąd: Katowice Użytkownik nr: 18.275 ![]() |
właśnie wyprodukowałam na życzenie męża. Z 3 kg mascarpone <facepalm>.
Odnośnie dyskusji na temat mascarpone - z moich doświadczeń wynika jasno, że w tiramisu każdy składnik powinien być najwyższej jakości. Oczywiście robiłam tiramisu na zwykłych jajkach z nr 3 i mascarpone, które koło włoskiego mascarpone nawet nie leżało i deser był pyszny ALE z włoskiego mascarpone i jaj najwyższej jakości rzuca na kolana (z których to kolan zapewne będzie trudno wstać po zjedzeniu porcji deseru, która mi teraz zajmuje dwie półki w lodówce) |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 607 Dołączył: 14-September 07 Użytkownik nr: 5.388 ![]() |
Odnośnie dyskusji na temat mascarpone - z moich doświadczeń wynika jasno, że w tiramisu każdy składnik powinien być najwyższej jakości. Oczywiście robiłam tiramisu na zwykłych jajkach z nr 3 i mascarpone, które koło włoskiego mascarpone nawet nie leżało i deser był pyszny ALE z włoskiego mascarpone i jaj najwyższej jakości rzuca na kolana (z których to kolan zapewne będzie trudno wstać po zjedzeniu porcji deseru, która mi teraz zajmuje dwie półki w lodówce) Zgadzam się, co prawda dałam zwykły serek mascarpone, ale mialam swieżutkie jajka wiejskie (od takich kur karmionych kukurydzą ![]() ![]()
Załączone pliki
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 20.571 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 ![]() |
Kurka wodna, no i się zważyło
![]() maleńkie grudeczki się porobiły, miękkie ale jednak grudki |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.999 Dołączył: 1-November 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 160 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.867 Dołączył: 21-March 06 Użytkownik nr: 1.535 ![]() |
Może mascarpone z Piątnicy - warzy się w każdej masie, czy to tiramisu czy tort czy cokolwiek :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 20.571 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 ![]() |
jakim cudem? W momencie gdy już mialam gotowy kogel-mogel i dołożyłam do niego serek, gdy dolałam alkohol przez moment konsystencja była gładka jak aksamit i po chwili znów to samo i brzydal był, dodanie białek też nic nie zmieniło. Mascarpone miałam z Biedronki, zawsze go używam i nie ma problemu a tu pech jakiś pjeruński zawsze coś nie tak mi wychodzi gdy jest dla gości ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 105 Dołączył: 22-August 06 Skąd: Małopolska/Libiąż Użytkownik nr: 2.177 ![]() |
Wybaczcie, że odgrzebuje stary jak świat wątek, ale mnie strzepało, alkohol do masy z serem i żółtkami?
Profanacja, tiramisu to prosty deser i udaje się na ogół bez problemu, pod warunkiem nie wydziwiania z przepisem, trzy etapy, piana z białek i cukru, żółtka dokładnie wymieszane z cukrem i delikatnie wmieszany w to mascarpone, oraz biszkopty (koniecznie oryginalne do tego deseru) namoczone w mocnej kawie z dodatkiem amaretto lub marsali, rzecz gustu, żadnego dolewania czegokolwiek do masy, mascarpone to "kapryśny" serek, najlepiej masę robić na produktach, które wyjęło się z lodówki te minimum 30 minut przed pracą, zimny ser trudno się miesza. |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.867 Dołączył: 21-March 06 Użytkownik nr: 1.535 ![]() |
Chcesz powiedzieć, że przepis pochodzący od rodowitej Włoszki i od lat sprawdzony jest herezją? :D Jadłam różne tiramisu, to jest najlepsze, właśnie dzięki alkoholowi w masie a nie biszkoptach. Ale każdy może robić jak lubi.
P.S. TO tiramisu robiłam mnóstwo razy i zawsze się udawało, więc skąd przypuszczenie, że się nie uda? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 42.318 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
ach...
Od przedwczoraj bylam przekonana, ze mam serek na tiramisu, a teraz, czytajac, zorientowalam sie, ze mam... ricotte! :D :D Coz, tez zjemy. |
|
|
![]()
|
|
Przedwczoraj upiekłam biszkopt, który miał być tortem. Niestety, mój piekarnik coś szaleje i wyszedł raczej placek niż biszkopt, ale bez zakalca. Pokroiłam toto w paski i zrobiłam tiramisu - rany, jakie dobre, lepsze niż z biszkoptami kupnymi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.543 Dołączył: 9-April 09 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 15.159 ![]() |
Muszę zrobić... Muszę zrobić.... uwielbiam ten deser!
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 900 Dołączył: 23-October 04 Skąd: Wroclaw Użytkownik nr: 131 ![]() |
Marge. ja również ogromnie dziękuję za przepis. Przyznam się, że nie przepadałam za tiramisu, szczególnie, że moje dziecko wykonywało (i to co tydzień) modne w jej środowisku tiramisu na bazie marcarpone i bitej śmietany. Nie wiem czy było dobre, podobno, ja nigdy nie odważyłam się spróbować - co było mi wybaczone, ponieważ wiadomo de domo, że bitą śmietanę toleruję tylko na Pavlovej ... no, tej z jeżynami
![]() Na szczęście moda na ten deser w opisanej wersji minęła, a mnie naszła ochota na klasyczny. MzM podawała go kiedyś na mniamie, w wersji bez białek. Trzymając się Twojego przepisu - no prawie - zaskoczyłam szczególnie samą siebie. Tak, to jest pyszne, lubię tiramisu i moja rodzina też musi i pilnuje aby zawsze był w lodórce zapas mascarpone, najlepiej włoskiego, co nie jest takie proste, bo wszędzie króluje piątnica i ostatnio bakoma. Te moje odstępstwa myślę, że trzymają smak - co zresztą dopuszczasz (vide : powyżej), mianowicie w obawie przed salmonellą ubijam 4 żółtka i 1 jajko na parze. Aby wyrównać brak białek dodaję 1 mały kubek ubitej kremówki, za co najmocniej przepraszam ![]() Te owoce to tak pod wpływem Waszych eksperymentów.
Załączone pliki
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 00:54 |