Tiramisu'

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
0
0
Buka @ 15 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1343224Wczoraj pierwszy raz z tego przepisu robiłam tiramisu i muszę powiedzieć, że wszystkie inne ma pod sobą. To jest finezja i smak najwyższego lotu. Tylko nie miałam prawdziwego amaretto, ale spory kieliszek ballantines i syropu barmańskiego o tym smaku dały niezły efekt. Chyba się zanosi na kolejny nałóg.
fiesgrins.gif

Marghe
anbetung.gif
bussi.gif
i dzięki Bogu, że nie miałaś. Ja nie używam Amaretto
icon_mrgreen.gif
 

pyzyzmiesem

Member
Lis 1, 2009
5,187
0
0
właśnie wyprodukowałam na życzenie męża. Z 3 kg mascarpone <facepalm>.
Odnośnie dyskusji na temat mascarpone - z moich doświadczeń wynika jasno, że w tiramisu każdy składnik powinien być najwyższej jakości. Oczywiście robiłam tiramisu na zwykłych jajkach z nr 3 i mascarpone, które koło włoskiego mascarpone nawet nie leżało i deser był pyszny ALE z włoskiego mascarpone i jaj najwyższej jakości rzuca na kolana (z których to kolan zapewne będzie trudno wstać po zjedzeniu porcji deseru, która mi teraz zajmuje dwie półki w lodówce)
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
0
pyzyzmiesem @ 24 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382698Odnośnie dyskusji na temat mascarpone - z moich doświadczeń wynika jasno, że w tiramisu każdy składnik powinien być najwyższej jakości. Oczywiście robiłam tiramisu na zwykłych jajkach z nr 3 i mascarpone, które koło włoskiego mascarpone nawet nie leżało i deser był pyszny ALE z włoskiego mascarpone i jaj najwyższej jakości rzuca na kolana (z których to kolan zapewne będzie trudno wstać po zjedzeniu porcji deseru, która mi teraz zajmuje dwie półki w lodówce)
Zgadzam się, co prawda dałam zwykły serek mascarpone, ale mialam swieżutkie jajka wiejskie (od takich kur karmionych kukurydzą
icon_mrgreen.gif
) i wyszło pyszne!!!
lecker.gif
 

Załączniki

  • Tiramisu.jpg
    Tiramisu.jpg
    96.1 KB · Wyświetleń: 0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Kurka wodna, no i się zważyło
cry_1.gif

maleńkie grudeczki się porobiły, miękkie ale jednak grudki
 

skanna

Well-known member
Contributor
Mar 21, 2006
4,727
75
48
Może mascarpone z Piątnicy - warzy się w każdej masie, czy to tiramisu czy tort czy cokolwiek :/
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
marghe @ 23 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1512255jakim cudem?
W momencie gdy już mialam gotowy kogel-mogel i dołożyłam do niego serek, gdy dolałam alkohol przez moment konsystencja była gładka jak aksamit i po chwili znów to samo i brzydal był,
dodanie białek też nic nie zmieniło.

Mascarpone miałam z Biedronki, zawsze go używam i nie ma problemu a tu pech jakiś pjeruński
zawsze coś nie tak mi wychodzi gdy jest dla gości
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Wybaczcie, że odgrzebuje stary jak świat wątek, ale mnie strzepało, alkohol do masy z serem i żółtkami?
Profanacja, tiramisu to prosty deser i udaje się na ogół bez problemu, pod warunkiem nie wydziwiania z przepisem, trzy etapy, piana z białek i cukru, żółtka dokładnie wymieszane z cukrem i delikatnie wmieszany w to mascarpone, oraz biszkopty (koniecznie oryginalne do tego deseru) namoczone w mocnej kawie z dodatkiem amaretto lub marsali, rzecz gustu, żadnego dolewania czegokolwiek do masy, mascarpone to &quot;kapryśny&quot; serek, najlepiej masę robić na produktach, które wyjęło się z lodówki te minimum 30 minut przed pracą, zimny ser trudno się miesza.
 

skanna

Well-known member
Contributor
Mar 21, 2006
4,727
75
48
Chcesz powiedzieć, że przepis pochodzący od rodowitej Włoszki i od lat sprawdzony jest herezją? :D Jadłam różne tiramisu, to jest najlepsze, właśnie dzięki alkoholowi w masie a nie biszkoptach. Ale każdy może robić jak lubi.

P.S. TO tiramisu robiłam mnóstwo razy i zawsze się udawało, więc skąd przypuszczenie, że się nie uda?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
ach...
Od przedwczoraj bylam przekonana, ze mam serek na tiramisu, a teraz, czytajac, zorientowalam sie, ze mam... ricotte! :D :D
Coz, tez zjemy.



 

skanna

Well-known member
Contributor
Mar 21, 2006
4,727
75
48
Przedwczoraj upiekłam biszkopt, który miał być tortem. Niestety, mój piekarnik coś szaleje i wyszedł raczej placek niż biszkopt, ale bez zakalca. Pokroiłam toto w paski i zrobiłam tiramisu - rany, jakie dobre, lepsze niż z biszkoptami kupnymi.
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,490
92
48
Marge. ja również ogromnie dziękuję za przepis. Przyznam się, że nie przepadałam za tiramisu, szczególnie, że moje dziecko wykonywało (i to co tydzień) modne w jej środowisku tiramisu na bazie marcarpone i bitej śmietany. Nie wiem czy było dobre, podobno, ja nigdy nie odważyłam się spróbować - co było mi wybaczone, ponieważ wiadomo de domo, że bitą śmietanę toleruję tylko na Pavlovej ... no, tej z jeżynami
anbetung.gif


Na szczęście moda na ten deser w opisanej wersji minęła, a mnie naszła ochota na klasyczny. MzM podawała go kiedyś na mniamie, w wersji bez białek.

Trzymając się Twojego przepisu - no prawie - zaskoczyłam szczególnie samą siebie. Tak, to jest pyszne, lubię tiramisu i moja rodzina też musi i pilnuje aby zawsze był w lodórce zapas mascarpone, najlepiej włoskiego, co nie jest takie proste, bo wszędzie króluje piątnica i ostatnio bakoma.
Te moje odstępstwa myślę, że trzymają smak - co zresztą dopuszczasz (vide : powyżej), mianowicie w obawie przed salmonellą ubijam 4 żółtka i 1 jajko na parze. Aby wyrównać brak białek dodaję 1 mały kubek ubitej kremówki, za co najmocniej przepraszam
rofl.gif
i oczywiście pozdrawiam.
Te owoce to tak pod wpływem Waszych eksperymentów.
 

Załączniki

  • 68493081_509687159767094_7153474314472259584_n.jpg
    68493081_509687159767094_7153474314472259584_n.jpg
    100.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 67924540_2419556001498084_3387159317277835264_n.jpg
    67924540_2419556001498084_3387159317277835264_n.jpg
    83.3 KB · Wyświetleń: 0