![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.362 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 ![]() |
Dziś wróciłam do tego chleba. Nadal uważam, że to jeden z tych bardzo łatwych do wykonania, ale smaczny chleb.
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.831 Dołączył: 6-March 08 Użytkownik nr: 8.029 ![]() |
Też tak uważam. Dawno nie piekłam chleba ale zachęcona twoimi zdjęciami reanimowałam
zakwas i mam smaczny chleb. Musiałam go przykryć od góry folią bo szybko zrobił się ciemny. Piekłam na góra/dół ale nie wiem jak powinno być? |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.359 Dołączył: 5-March 09 Skąd: Leżajsk Użytkownik nr: 14.366 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.831 Dołączył: 6-March 08 Użytkownik nr: 8.029 ![]() |
Piękny Ci wyszedł, a że pyszny to jestem pewna. Jutro piekę następny.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.245 Dołączył: 27-May 07 Skąd: Dolny Śląsk Użytkownik nr: 4.167 ![]() |
Chlebek jest tak przyjemny w wykonaniu, że wczoraj wieczorem pokusiłam się o wersję nieco uproszczoną - na samym młodym zakwasie żytnim i bez drożdży
![]() Zakwasu dałam 200g, a ilość wody zmniejszyłam do 250ml, aby się w miarę proporcje zgadzały. Wymieszałam wszystkie składniki + łyżka płynnego miodu i łyżka kminku - nakryłam garnek pokrywką i o godz. 20 odstawiłam do rośnięcia w temp. 21-22*C. Koło godz. 4 rano był niemal pełen 3L garnek, chociaż zakwas ma jakieś 5 dni ![]() Przemieszałam lekko widelcem, aby opadł i ponownie nakryłam. Wstałam o 8 rano, prze,ieszałam i zapakowałam do 2 keksówek nasmarowanych smalcem i posypanych otrębai pszennymi. Chlebek po wyrośnięciu w keksówkach pieczony 30 minut (20 min w foremkach, 10 min dopiekany na kratce z termoobiegiem) - na dnie piekarnika naczynie z wodą.
Załączone pliki
|
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.359 Dołączył: 5-March 09 Skąd: Leżajsk Użytkownik nr: 14.366 ![]() |
A oto mój. Uwielbiam ten chlebek, zmieniam sobie w nim proporcje mąki, raz więcej żytniej, innym razem pszennej i zawsze się udaje.
Piekę przeważnie 2 szt na tydzień. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.183 Dołączył: 2-January 08 Skąd: Wielkopolska Użytkownik nr: 6.990 ![]() |
Wyhodowałam w końcu nowy zakwas, więc piekę na tym nowym zakwasie po raz drugi, ale już za pierwszym razem wyszedł bardzo dobry. Bardzo dobry chleb, taki "geesowski", ale ze starych, dobrych spółdzielni typu GS "Samopomoc Chłopska" :-D I jeszcze w dodatku prawie bezobsługowy, jeśli piecze się go w foremce, więc daje się jakoś wpasować w mój rozkład dnia.
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo lubię ten chlebek ale zakwas przestał mnie lubić. Może spróbuję jeszcze raz wyhodować
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.180 Dołączył: 16-February 08 Skąd: półn.-zach. Użytkownik nr: 7.687 ![]() |
Ładnie mi wyrósł ale nieostrożnie chyba wstawiałam do piekarnika bo górka mi opadła
![]() ![]() Edytuję, aby pokazać. Kromkę wczoraj odkroiłam, trochę podeschnięta ale zakalca nie ma. Poradźcie proszę, co robię nie tak, że przy przenoszeniu i wstawianiu do piekarnika opadają. Mało ostrożnie to robię? Dodam, że to nie pierwszy raz... ![]() Dopatrzyłam się, że mój piekarnik ma funkcję "Chleb". Korzystacie z niej? Ja następnym razem przetestuję. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.180 Dołączył: 16-February 08 Skąd: półn.-zach. Użytkownik nr: 7.687 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.022 Dołączył: 22-December 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 232 ![]() |
Idealny! Źródło Twoich porażek upatrywałabym raczej w mące. Mąka chlebowa to u nas jakaś porażka
![]() A jeśli chodzi o piekarnik, to raczej nie używam gotowych funkcji. Mój ostatni hiper-super piekarnik Siemens z mnóstwem funkcji, parowaniem etc raczej się nie sprawdził. Używam tylko góra-dół plus czasami termoobieg. Jestem nim rozczarowana. Dlatego w nowym mieszkaniu (jestem w trakcie przeprowadzki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() Czytałam uwagi o mące chlebowej ale za każdym razem kupowałam inną mając nadzieję, że to tej właściwej, dobrej firmy... Co do piekarnika, korzystam z grzania góra - dół ale tym razem postanowiłam zmienić funkcję (mając nadzieję, że to pomoże). Niewielka to zmiana bo muszę ustawić interesującą mnie temperaturę i czas więc to to za super funkcja?.... Jutro ponownie upiekę, tak jak radzisz, bez mąki chlebowej. Mirabbelko, wiele szczęścia w nowym mieszkaniu i przyjaznych sąsiadów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Piekę go często i coraz bardziej jestem zadowolona. Wreszccie udaje mi się przypilnować by nie przerósł i mam ładną górkę
![]() ![]() A, zapomniałam napisać, że jak dla mnie wcale łatwo nie jest dobrać właściwych rozmiarów blaszkę. Tutaj akurat, metodą prób i błędów mam dobraną właściwą ale kiedy chciałam upiec w garnku rzymskim to wyszedł zupełnie płaski, mimo podwójnej porcji (nie rósł do góry a dopasował się do miski i maksymalnie poszedł na boki...) |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 7th December 2019 - 12:32 |