Pieke ten chlen nonstop, bo moi nie chca juz innego. Zainspirowana w czerwcu przepisem na stronie Mirabbelki kupilam ksiazke i wyprobowalam z niej wiele przepisow, ten jednak wybija sie swoja prostota i wspanialym smakiem. Mam nadzieje, ze Mirabbelka sie nie pogniewa, ze zlinkuje jej przepis tutaj
http://www.chleb.info.pl/index.php?id=74
Dodam tylko, ze od jakiegos czasu pomijam wstawianie zakwasu wieczorem, po prostu rano wyjmuje zakwas z lodowki i odmierzam 150 g. robie z roznymi makami, ostatnio dodaje 100-200g maki kamutowej, za kazdym razem jest fantastyczny.
150g aktywnego zakwasu zytniego
300g letniej wody
400g maki pszennej chlebowej, ale mozna dodac troszke razowej lub innej wg uznania.
100g maki zytniej jasnej
10g soli / 1, 5 lyzeczki)
5g drozdzy instant /1 lyzeczka)
Wyrobic gladkie ciasto w KA lub maszynie. Ma byc luzne i lepkie. Daniel Leader sugeruje predkosc 4 w KA przez 7-8 minut, nakryc folia i zostawic 10 minut, aby odpoczelo i znowu wyrobic przez 5 minut, zeby bylo elastyczne.
Zostawic do wyrosniecia na ok. 2-2,5 godziny, potem uformowac . Ja wkladam do wysmarowanej maslem keksowki, bo ciasto jest bardzo luzne i zostawiam do wyrosniecia. Po wyrosnieciu mozna wlozyc do zimnego piekarnika lub do goracego. Raz zapomnialam i wyroslo zanadto w foremce, wiec wlozylam od razu do zimnego i chleb mial wspaniala chrupiaca skorke.
A tu pare zdjec na zachete.
Pokaż załącznik 36583
Pokaż załącznik 36584
Pokaż załącznik 36585

http://www.chleb.info.pl/index.php?id=74
Dodam tylko, ze od jakiegos czasu pomijam wstawianie zakwasu wieczorem, po prostu rano wyjmuje zakwas z lodowki i odmierzam 150 g. robie z roznymi makami, ostatnio dodaje 100-200g maki kamutowej, za kazdym razem jest fantastyczny.
150g aktywnego zakwasu zytniego
300g letniej wody
400g maki pszennej chlebowej, ale mozna dodac troszke razowej lub innej wg uznania.
100g maki zytniej jasnej
10g soli / 1, 5 lyzeczki)
5g drozdzy instant /1 lyzeczka)
Wyrobic gladkie ciasto w KA lub maszynie. Ma byc luzne i lepkie. Daniel Leader sugeruje predkosc 4 w KA przez 7-8 minut, nakryc folia i zostawic 10 minut, aby odpoczelo i znowu wyrobic przez 5 minut, zeby bylo elastyczne.
Zostawic do wyrosniecia na ok. 2-2,5 godziny, potem uformowac . Ja wkladam do wysmarowanej maslem keksowki, bo ciasto jest bardzo luzne i zostawiam do wyrosniecia. Po wyrosnieciu mozna wlozyc do zimnego piekarnika lub do goracego. Raz zapomnialam i wyroslo zanadto w foremce, wiec wlozylam od razu do zimnego i chleb mial wspaniala chrupiaca skorke.
A tu pare zdjec na zachete.

Pokaż załącznik 36583
Pokaż załącznik 36584
Pokaż załącznik 36585
Ostatnią edycję dokonał moderator: