IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto cytrynowe Nigelli
marghe
post 7 Dec 2005, 21:49
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



przepis wklepała Cipcipkurka

125 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru---utrzeć na krem. Dodać 2 duże jajka, skórkę z 1
cytryny, dobrze ubić. Dodać 175 g self-raising flour (dałam zwykłą i 1
łyżeczkę proszku) (ja - marghe dałam 175 g mąki + 1 łyżeczkę proszku d pieczenia), szczyptę soli, dokładnie wymieszać, na koniec dodać 4
łyżki mleka. Ciasto wyłożyć łyżką do wysmarowanej i wyłożonej papierem
keksówki 23x13x7 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku (180 st.) ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem.

Ok. 4 łyżek soku z cytryny i 100 g cukru pudru zagotować na syrop.

Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika podziurawić np. patyczkiem szaszłykowym.
Dokładnie zalać syropem---zarówno środek, jak i brzegi. Wyjmować z blaszki
dopiero po całkowitym ostygnięciu.


zrobiłam w węższej i dłuższej blaszce

a do tego krem cytrynowy Beaty Sz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
INECZKA
post 8 Dec 2005, 11:17
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 285
Dołączył: 29-November 05
Skąd: UK
Użytkownik nr: 1.027



co to jest self-raising flour ? Zniczym mi sie nie kojarzy. Ewentualnie czym zastąpić ?
Akurat lubie cytrynowe ciasta wiec sie skusze aby niedługo zrobić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 8 Dec 2005, 11:32
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



to jest mąka z już wmieszanym proszkiem do pieczenia!! daj po prostu makę i z 1,5 łyżeczki proszku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
INECZKA
post 8 Dec 2005, 11:56
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 285
Dołączył: 29-November 05
Skąd: UK
Użytkownik nr: 1.027



dzieki. niespodziewałam sie że to mąka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 8 Dec 2005, 12:28
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



ja robiłam z najzwyklejszej mąki + 1 łyzeczka proszku do pieczenia

pyszne jest

następnym razem zrobie w foremkach do muffinów bo skórka najsmaczniejsza
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 8 Dec 2005, 12:33
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160





zaraz skopiuję przepis Beaty.Sz na krem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 8 Dec 2005, 14:00
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Marghe, chcę teraz robić to ciasto, powiedz proszę Słońce ile mąki dać, bo coś jej nie widzę w przepisie ślipota
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 8 Dec 2005, 14:02
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



kasha, 175 gram maki i do tego 1 lyzeczke proszku do pieczenia

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 8 Dec 2005, 14:08
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(yenulka)
kasha, 175 gram maki i do tego 1 lyzeczke proszku do pieczenia

pzdr
yenn


Dziękuję Yenn, ta niewielka ilość mąki mnię przeraziła ciutkę, myślałam, że to tylko do rozmieszania z proszkiem tyle jej potrzeba

Lecę do roboty a jak nie wyjdze to Nigelę podduszę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 8 Dec 2005, 14:15
Post #10


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



kasha, mam nadzieje ze wyjdzie

idz ze mna pogadac o aparacie, coooo?

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 8 Dec 2005, 14:26
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(yenulka)
kasha, mam nadzieje ze wyjdzie

idz ze mna pogadac o aparacie, coooo?

pzdr
yenn


łoj tera nie mogję, ciasto dusiam
Yenn kupuj Dwudziestkę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 8 Dec 2005, 15:43
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



to zes mi zamacila, bom juz sie rpawie na piatke decydowala....


gdzie tu ikonka walaca w sciane???

pzdr
yenn

sorry za smiecenie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 8 Dec 2005, 17:16
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(yenulka)
to zes mi zamacila, bom juz sie rpawie na piatke decydowala....


gdzie tu ikonka walaca w sciane???

pzdr
yenn

sorry za smiecenie


A Smoku co radził, 20 czy 25? icon_biggrin.gif

Dwudziestka ma większą jasność obiektywu, a 25 większego zooma, więc decyduj

Sory Marghe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 8 Dec 2005, 19:30
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Pomieszało mi się w głowie i nie dałam soli ani mleka do ciasta a do syropu sypnełam skórką z dwóch cytryn
Piecze się już 15 minut i ma śliczny złoty kolor, nie wiem czy ma już dość czy nie ale jeszcze dam mu chwilunię
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 8 Dec 2005, 20:57
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



i jak?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 8 Dec 2005, 21:17
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Spoliło się trochę, jednak 20 minut to max w mojej keksówce icon_biggrin.gif stygnie. Przypomina mi ono ciasto cytrynowe ALki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 8 Dec 2005, 22:12
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



A ten krem, to juz na kawalek na talerzu ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 8 Dec 2005, 22:22
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(JotHa)
A ten krem, to juz na kawalek na talerzu ?


No ja przeczytałam, że chyba przełożyć całośc gorącym, ale może źle kojarzę, na zdjęciu jest włąsnie polane ciacho
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 8 Dec 2005, 22:40
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(kasha)
CYTAT(JotHa)
A ten krem, to juz na kawalek na talerzu ?


No ja przeczytałam, że chyba przełożyć całośc gorącym, ale może źle kojarzę, na zdjęciu jest włąsnie polane ciacho


Ano, ja 'czytam' ze zdjecia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 8 Dec 2005, 22:52
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



To ciasto w smaku jest identyczne jak Alkowe, takie samiutkie http://cincin.cc/index.php?showtopic=3075&...light=cytrynowe
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd July 2019 - 21:46