- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
przepis wklepała Cipcipkurka
125 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru---utrzeć na krem. Dodać 2 duże jajka, skórkę z 1
cytryny, dobrze ubić. Dodać 175 g self-raising flour (dałam zwykłą i 1
łyżeczkę proszku) (ja - marghe dałam 175 g mąki + 1 łyżeczkę proszku d pieczenia), szczyptę soli, dokładnie wymieszać, na koniec dodać 4
łyżki mleka. Ciasto wyłożyć łyżką do wysmarowanej i wyłożonej papierem
keksówki 23x13x7 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku (180 st.) ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Ok. 4 łyżek soku z cytryny i 100 g cukru pudru zagotować na syrop.
Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika podziurawić np. patyczkiem szaszłykowym.
Dokładnie zalać syropem---zarówno środek, jak i brzegi. Wyjmować z blaszki
dopiero po całkowitym ostygnięciu.
zrobiłam w węższej i dłuższej blaszce
a do tego krem cytrynowy Beaty Sz.
125 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru---utrzeć na krem. Dodać 2 duże jajka, skórkę z 1
cytryny, dobrze ubić. Dodać 175 g self-raising flour (dałam zwykłą i 1
łyżeczkę proszku) (ja - marghe dałam 175 g mąki + 1 łyżeczkę proszku d pieczenia), szczyptę soli, dokładnie wymieszać, na koniec dodać 4
łyżki mleka. Ciasto wyłożyć łyżką do wysmarowanej i wyłożonej papierem
keksówki 23x13x7 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku (180 st.) ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Ok. 4 łyżek soku z cytryny i 100 g cukru pudru zagotować na syrop.
Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika podziurawić np. patyczkiem szaszłykowym.
Dokładnie zalać syropem---zarówno środek, jak i brzegi. Wyjmować z blaszki
dopiero po całkowitym ostygnięciu.
zrobiłam w węższej i dłuższej blaszce
a do tego krem cytrynowy Beaty Sz.