Pałeczki rozmarynowe

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przepis z Leparda (Liska :cheers: )

150 g mąki
250 g mleka
1 łyżeczka drożdży
po godzinie dodać tę miksturę do:

250 g mąki
1 łyżeczka soli
rozmaryn
80 g masła
50 g serka ricotta

wyrobić, poczekać 10 minut, wyrobić z łyżką oliwy lub oleju kukurydzianego, poczekać 10 minut, wyrobić, poczekać 10 minut, wyrobić, zostawić na godzinę, wyrobić. Walkować, kroić według uznania paski i układac na blaszce z papierem do pieczenia. Piec w 180 st 25-30 minut
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
są bardzo bardzo łatwe... ja zrobiłam grubości środkowego palca mniej więcej. a długości różnej, ale powiedzmy 3 palców
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
To jutro zrobie, jak uda mi sie dorwac ricotte, zobaczymy co z tego bedzie, ja i ciasto drozdzowe nie za bardzo idziemy w parze
gruebel_2.gif
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Chrup chrup
mniam mniam
chrup chrup
mniam mniam
rozlega sie dokola!

Pyszne! oczywiscie nie wyszly mi takie rowne i piekna, ale za to jaki smak!
Brakuje mi tylkojakiegos sosu do maczania, ide popatrzec w przepisach
mniam.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
wyjda mi z serem kozim? prawda?
moze tylko troche wiecej mleka dam, bo on scisly.

bedzie mial Kuba do szkoly
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale fajnie, ze sie udaly!


Ker- mysle ze z kozim pyszne beda!!
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Chciałabym zrobić te paluchy, ale mam kilka pytań:
1. Drożdże instant, czy świeże (obstawiam instant)?
2. Rozmaryn świeży, czy suszony i ile mniej więcej?
3. Rozmaryn dać do ciasta, czy posypać nim paluchy?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Zajrzałam z ciekawości, aby zobaczyć, co to za pałeczki i.... je od razu zrobiłam.
Dziecko jedzie na szkolną wycieczkę i zapytało, czy będzie mogło wziąć na drogę paluszki.
Pomyślałam, że takie domowe grissini będę wręcz idealne na podróż.
icon_smile.gif

Dzięki Izoldo za wyciągnięcie przepisu!
icon_smile.gif

Przy okazji postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania:
- drożdże dałam instant
- zamiast rozmarynu dałam 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i 1/2 łyżeczki oregano
- zioła dałam do ciasta, a część paluchów lekko zwilżyłam woda i posypałam grubą solą morską.
Zamiast wałkować i kroić paski, turlałam wałeczki, więc są z wyglądu lekko "rustykalne".
icon_wink.gif


Paluchy są świetne - smaczne, aromatyczne i chrupiące. Polecam!
icon_smile.gif


paluszki.jpg
 

Załączniki

  • paluszki.jpg
    paluszki.jpg
    24.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ja też już zrobiłam nie czekając na odpowiedź
icon_mrgreen.gif
właśnie chrupię, pysznościowe
mniam.gif
dałam drożdże instant, ziół w końcu żadnych do środka nie wsypałam, każdą porcję "ubrałam" w inną posypkę, dałam grubą sól morską, rozmaryn, oregano, bazylię, oczywiście nie wszystko na raz
icon_mrgreen.gif
Cieszę się Joanno, że przepis Ci się przydał, ale nie mam już siły robić dzisiaj zdjęć.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
To nam się trafiło niechcący i wspólne pieczenie i wspólne chrupanie.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Jeśli chodzi o zioła, to następnym razem dam taki zestaw jak Ty, bo o ziołach prowansalskich to mi się przypomniało, jak już paluchy siedziały w piecu, a wersja z oregano chyba smakuje mi najbardziej, tylko przy kolejnym razie zrobię chyba z połowy porcji, bo mój T. nie wykazał szczególnego entuzjazmu do chrupania pałeczek i będę musiała zjeść je sama, ale to nic nie szkodzi
mniam.gif
(no może moim bioderkom zaszkodzi
icon_mrgreen.gif
)