Jeszcze nie wyprobowany
Ale AgusiaH. wyrazila chec bycia krolikiem doswiadczalnym
Chleb z ogorkami kiszonymi
1 szklanka letniej wody z pod ogorkow (albo pol na pol z woda)
1 duzy ogorek kiszony, drobniutko posiekany
1 lyzka oliwki z oliwek
1 lyzka suszonego koperku
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki soli
3 szklanki maki chlebowej
3 lyzeczki suchych drozdzy
Wszystkie skladniki umiescic w maszynie, zgodnie z instrukcja, nastawic na program - tylko wyrabianie.
W zaleznosci jak duzy jest ogorek i jak soczysty, moze byc konieczne dodanie wiecej maki lub plynu. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne, ale nie mokre.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i zostawic aby lekko sie napuszylo - okolo 10 minut. Uformowac w dowolnego ksztaltu bochenek i ulozyc na blasze. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20 minut. W tym czasie rozgrzac piekranik do 200C.
Bochenek ladnie naciac i spryskac zimna woda, piec okolo 20-25 minut az ladnie sie zrumieni.


Chleb z ogorkami kiszonymi
1 szklanka letniej wody z pod ogorkow (albo pol na pol z woda)
1 duzy ogorek kiszony, drobniutko posiekany
1 lyzka oliwki z oliwek
1 lyzka suszonego koperku
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki soli
3 szklanki maki chlebowej
3 lyzeczki suchych drozdzy
Wszystkie skladniki umiescic w maszynie, zgodnie z instrukcja, nastawic na program - tylko wyrabianie.
W zaleznosci jak duzy jest ogorek i jak soczysty, moze byc konieczne dodanie wiecej maki lub plynu. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne, ale nie mokre.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i zostawic aby lekko sie napuszylo - okolo 10 minut. Uformowac w dowolnego ksztaltu bochenek i ulozyc na blasze. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20 minut. W tym czasie rozgrzac piekranik do 200C.
Bochenek ladnie naciac i spryskac zimna woda, piec okolo 20-25 minut az ladnie sie zrumieni.
