Kluski drożdzowe gotowane na parze*

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
myślę, że trzeba je robić takie nie za duże, bo one przecież potem i tak podrosną
icon_smile.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
hop

jakiej wielkosci najlepiej formowac te pampuchy?
z podanych proporcji ile wychodzi sztuk?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Dostałam kiedyś przepis na podobne kluski o nazwie pampuchy i próbowałam zrobić je 2 razy i dwa razy klapa i nie wiem co zrobiłam źle a przepis na pewno był sprawdzony bo kobieta od krórej go mam robi te kluski od wielu lat. No ale muszę jeszcze z tego przepisu spróbować bo mąż pamięta ten smak z obozów harcerskich i już dwa razy myśłał że sobie poje a tu nic :mrgreen: ja po drugim podejściu się lekko poddałam no ale przecież nie może być tak że nie wychodzi. W końcu wyjść musi :!:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Aga, mnie też nie wychodziło i ciapajza do rąk się kleiła, ale za 3 podejściem jedliśmy smakowite buchty :lol: Więc do trzech razy sztuka
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Mmmmmniam! Nowy przeboj u mnie w domu. Tylko z czym jeszcze mozna to robic/jesc? Bardzo prosze o jakis pomysl.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Mmmmmniam! Nowy przeboj u mnie w domu. Tylko z czym jeszcze mozna to robic/jesc? Bardzo prosze o jakis pomysl.
W polskich przedszkolach i szkołach buchty podają z breją owocową
icon_biggrin.gif
czyli zmiksowane truskawki lub jagody z dużą ilością śmietany i cukru lub z masłem i cukrem.
Oczywiście można z sosami mięsnymi jak najbardziej je wcianać czyli do gulaszu są ok. ale też pyszne z masełkiem i posypane rozdrobnionymi orzechami i z cukrem :lol:
 

carli

Member
Sie 21, 2005
20
0
0
Pamiętam ten smak z kolonii w Wiśle, potrafilismy zjeść po kilka porcji z sosem jagodowym- jadłam je wtedy pierwszy raz. U mnie w domu sie ich nie jadało. Zrobiłam jakiś czas temu i wyszły przepyszne a rodzina zachwycona. Dzisiaj powtórka z sosem pieczarkowym i wiśniowym do wyboru.
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
U nas w domu figurują jako parowce i zjadamy je z polewą czekoladową , mniam.......
Ostatnio zrobiłam cała furę i część zamroziłam na tzw. "potem" a potem zajadaliśmy się nimi przez 4 dni i wcale się nam nie znudziło
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Nie wiem czy Wiecie ale w niektórych rejonach kraju nazywa się to "kluski na gaciach" wg Mycha3
 

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
Hop! Dziś robię kluchy na parze z truskawkami. :mniam: Sezon ponoć już się kończy. Trza korzystać.
 

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Parowce to kultowy przepisik w moim domku. Mamuśka zawsze robiła, a wczoraj zrobiłam je ja
icon_razz.gif

1 kg mąki
ok. 1/2 l mleka
6 jaj (jaja ubić z łyżką cukru, można dodać cukier waniliowy.
2 łyżki margaryny
ok. 1 łyżka soli
7 dag drożdży
1 łyżka cukru

Po raz pierwszy użyłam do tego parowaru. Świetnie się nadaje. Moja mama robiła to na garnku obwiązanym ściereczką.

Parowce + mięsko gulaszowe z sosem + kapucha na gorąco = Niebo w gębie
mniam.gif
 

Załączniki

  • IMG_8263_parowce.jpg
    IMG_8263_parowce.jpg
    15.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_8256_parowar.jpg
    IMG_8256_parowar.jpg
    23.8 KB · Wyświetleń: 0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
O rany, z kilograma mąki!
icon_eek.gif

To się niźle narobiłaś, ja bym chyba 3 dni je robiła
fiesgrins.gif
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Mniam Nutka ale smaka mi zrobiłaś
mniam.gif

Jutro robie ja zawsze paruje na garnku z gaza ale może faktycznie w parowarze lepiej
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
kasha @ 11 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=410728O rany, z kilograma mąki!
icon_eek.gif

To się niźle narobiłaś, ja bym chyba 3 dni je robiła
fiesgrins.gif
No właśnie, że nie
icon_razz.gif
Mamuśka obdarowała mnie odpowiednim sprzętem i wrzucam składniki a maszyna sama miesza
rofl.gif
dlatego właśnie wcześniej za to się nie brałam, bo chyba łapki by odpadły
icon_mrgreen.gif


kasiak73 @ 11 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=410777Mniam Nutka ale smaka mi zrobiłaś
mniam.gif

Jutro robie ja zawsze paruje na garnku z gaza ale może faktycznie w parowarze lepiej
gruebel_2.gif
Bo i smaczne jest
icon_razz.gif
Dziś miałam powtórkę z wczorajszego dnia i jeszcze na jutro bydzie
mniam.gif
bo jest tego trochę.
Garnka z gazą bałam się jak ognia, bo i parzyło w łapki i jakoś tak zawsze w oczy mi naparowało, gdy pomagałam - więc jakoś tak szybko się ewakuowałam. Sprzęt przetestowałam sobie do parowców i jest super
daumen.gif
na spód jednak dobrze jest położyć gazę, bo przywierają do plastiku. Już zapowiedziałam małżonkowi, że co niedziela będą parowce i tak do znudzenia
rofl.gif
Hi hi. Ucieszył się, bo i pyszne. Ale to by wychodziło, że nie tylko w niedzielę te kluchy by były - to tak się nie da, bo znudzą się szybko
icon_razz.gif
 

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
A ja blagam o lopatowe tlumaczenie jak je dokladnie zrobic, co z tymi drozdzami i w ogole jak potem? Maslo rozpuszczone czy twarde???
No bo smaka scie mi narobily ogormniastego, a ja juz kilka razy z innych przepisow probowalam i zawsze klapa, wiec moze jak zrobie raz a porzadnie to wyjdzie.