Ciasto drożdżowe dla zapracowanych lub leniwych

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Możliwe. Z tym że ja teraz też nie piekłam cienkiego placka tylko z 1,5 porcji - wyrosło ponad wysoką blaszkę, pojedyńcza porcja w tej blaszce byłaby gotowa po 30 minutach na 100%, widziałam że wiele osób piecze w podobnych blachach jak ja, więc piszę o swoich spostrzeżeniach bo może komuś przyda się ta informacja i ja sama będę na przyszłość pamiętać.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
20 nie 25? ja mam 25x35 i z 1,5 porcji wyszedł placek na około 7 cm wysoki. Więc jeśli faktycznie masz 20x35 to spróbuj z 1 porcji - nie powinien być zbyt cienki
icon_smile.gif
 

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
IMG_3308.JPGIMG_3314.JPG

bardzo dobre i jak mało pracy przy nim
 

Załączniki

  • IMG_3308.JPG
    IMG_3308.JPG
    86.1 KB · Wyświetleń: 23
  • IMG_3314.JPG
    IMG_3314.JPG
    66.5 KB · Wyświetleń: 23

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
upiekłam z masłem zamiast oleju i 2 zamiast 3 jajek, w maszynie do chleba, pyszne
 

Załączniki

  • leniwa_dro_d__wka_dla_maszynist_w.jpg
    leniwa_dro_d__wka_dla_maszynist_w.jpg
    56.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Krystyna9 piecze drożdżowe z krupczatki, ale mnie szczerze mówiąc bardziej smakuje z 500 czy 450.
Najbardziej lubię luksusową z Lubelli.
 

Asiulek

Member
Lis 7, 2006
602
0
0
Melduję - upiekłam jednak z tortowej w keksówce. Babka wyszła jak na drożdżową przystało - bardzo drożdżowa
icon_smile.gif
Upiekłam bez niczego. Posmarowana dżemem jagodowym smakowała wybornie
icon_smile.gif
Nie przepadam za rodzynkami, ale aż się prosi aby je do niej wsypać. Następnym razem albo wersja z rodzynkami, albo owoce i kruszonka. Na pewno do powtórzenia
icon_smile.gif
Dziękuję Joanno za odpisanie.
 

eva-ice

Member
Wrz 23, 2010
4,491
0
36
dziewczyny mam pytanie a propo czasu stania tego ciasta, jak zostawię je na 24, a nie 12 to nic się nie stanie? rano nie bardzo mam czas na cokolwiek w kuchni, więc jeśli przygotowała teraz, a piekła jutro o tej porze to będzie ok czy za długo będzie na mnie czekało?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Dziś upieczone, jak puszek - niezawodne
icon_smile.gif
1,5 porcji.
Dopiszę sobie ku pamięci że naszykowane ciasto trzymam na blacie pod przykryciem, na drugi dzień zmiksowane z mąką i wyłożone na blachę trzymam chwilę w piekarniku na 50 st i uchylone drzwiczki - jak ruszy zamykam i włączam na odpowiednią temp. Dziś piekłam w 2 alu blaszkach - 35 min
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
rofl.gif

Zrobiłam dziś "na wariackich papierach"
icon_lol.gif

Wczoraj nie chciało mi się nastawiać, więc dopiero dziś w południe naszykowałam na ciasto - i oczywiście nie stało tyle co powinno stać. Podejrzewam że cukier się nie rozpuścił jak powinien i wyszedł mi zakalec - pierwszy raz! Już tyle razy piekłam to ciasto i zawsze ok a tu taka niespodziewanka
icon_razz.gif
a piekłam jak nigdy w 170 st 50 min z jednej porcji...
No ale trzeba było się trzymać procedury
icon_smile.gif

No cóż
zahnlos.gif

Nie polecam takich eksperymentów
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: