- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,780
- 113
Tort miodowy z cytrusowa nutka
Inspirowany diskusja o torcie ormianskim
Oto w co przeksztalcil sie pod wplywem przepisu od tortu ormianskiego i miodowego tortu z ksiazki "Vsio iz muki"
Ciasto
2 szk. maki
2/3 szk. cukru
2/3 szk. miodu
2 jajka
1 plaska l. herb. sody
otarta skorka 1 cytryny
Cukier i miod roztopic w wysokim naczyniu, wsypac sode i mieszac nieustannie. Masa powiekszy sie kilkakrotnie. Zdjac z ognia, i po jednemu wbic jajka, tez nieustannie mieszajac. Dodac make i skorke cytrunowa. Wymieszac i postawic do lodowki na 1 dobe. Rozgrzac piekarnik do 200 C, ciasto podzielic na 6 czesci, stolnice mocno posypac maka, rozwalkowac, (walkuje sie bardzo latwo
) piec 6-8 minut na papierze do wypiekow. (uwaga! podaje, jak to bylo w moim piekarniku, prosze sie orientowac wedlug swoich
)
U mnie byly prostokaty jak kartka papieru A4 - ~20X30 cm.
kurd cytrusowy
sok i otarta skorka 2 cytryn i 2 pomarancz
3 zoltka i 1 jajko
pol. szklanki cukru
60 g masla
500 ml smietanki kremowki
Kurd - zoltka, jajko, cukier, sok i skorkę gotowac na parze az zgęstnieje. Dodac maslo, wymieszac, ostudzic. Ubic smietankę, delikatnie polączyc z kurdem
blaty ciasta sa twarde, ale lekko daja sie porownac nozem karbowanym. Przekladac masa, gory niczym nie smarowac. Postawic na tort deseczke, obciazyc i do lodowki na noc.
Gore polalam lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego i polozylam krazki cytryny i pomaranczy gotowane w syrope
Inspirowany diskusja o torcie ormianskim



Ciasto
2 szk. maki
2/3 szk. cukru
2/3 szk. miodu
2 jajka
1 plaska l. herb. sody
otarta skorka 1 cytryny
Cukier i miod roztopic w wysokim naczyniu, wsypac sode i mieszac nieustannie. Masa powiekszy sie kilkakrotnie. Zdjac z ognia, i po jednemu wbic jajka, tez nieustannie mieszajac. Dodac make i skorke cytrunowa. Wymieszac i postawic do lodowki na 1 dobe. Rozgrzac piekarnik do 200 C, ciasto podzielic na 6 czesci, stolnice mocno posypac maka, rozwalkowac, (walkuje sie bardzo latwo


U mnie byly prostokaty jak kartka papieru A4 - ~20X30 cm.
kurd cytrusowy
sok i otarta skorka 2 cytryn i 2 pomarancz
3 zoltka i 1 jajko
pol. szklanki cukru
60 g masla
500 ml smietanki kremowki
Kurd - zoltka, jajko, cukier, sok i skorkę gotowac na parze az zgęstnieje. Dodac maslo, wymieszac, ostudzic. Ubic smietankę, delikatnie polączyc z kurdem
blaty ciasta sa twarde, ale lekko daja sie porownac nozem karbowanym. Przekladac masa, gory niczym nie smarowac. Postawic na tort deseczke, obciazyc i do lodowki na noc.
Gore polalam lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego i polozylam krazki cytryny i pomaranczy gotowane w syrope