Tort miodowy z cytrusową nutką

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Tort miodowy z cytrusowa nutka

Inspirowany diskusja o torcie ormianskim
icon_smile.gif
Oto w co przeksztalcil sie pod wplywem przepisu od tortu ormianskiego i miodowego tortu z ksiazki "Vsio iz muki"

4efd733a8b07.jpg

c20494123b83.jpg

Ciasto
2 szk. maki
2/3 szk. cukru
2/3 szk. miodu
2 jajka
1 plaska l. herb. sody
otarta skorka 1 cytryny

Cukier i miod roztopic w wysokim naczyniu, wsypac sode i mieszac nieustannie. Masa powiekszy sie kilkakrotnie. Zdjac z ognia, i po jednemu wbic jajka, tez nieustannie mieszajac. Dodac make i skorke cytrunowa. Wymieszac i postawic do lodowki na 1 dobe. Rozgrzac piekarnik do 200 C, ciasto podzielic na 6 czesci, stolnice mocno posypac maka, rozwalkowac, (walkuje sie bardzo latwo
icon_smile.gif
) piec 6-8 minut na papierze do wypiekow. (uwaga! podaje, jak to bylo w moim piekarniku, prosze sie orientowac wedlug swoich
icon_smile.gif
)
U mnie byly prostokaty jak kartka papieru A4 - ~20X30 cm.

kurd cytrusowy
sok i otarta skorka 2 cytryn i 2 pomarancz
3 zoltka i 1 jajko
pol. szklanki cukru
60 g masla

500 ml smietanki kremowki

Kurd - zoltka, jajko, cukier, sok i skorkę gotowac na parze az zgęstnieje. Dodac maslo, wymieszac, ostudzic. Ubic smietankę, delikatnie polączyc z kurdem

blaty ciasta sa twarde, ale lekko daja sie porownac nozem karbowanym. Przekladac masa, gory niczym nie smarowac. Postawic na tort deseczke, obciazyc i do lodowki na noc.

Gore polalam lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego i polozylam krazki cytryny i pomaranczy gotowane w syrope

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze ale to pięknie wygląda! :shock:
icon_razz.gif

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
nigdy nie udaje mi się rozwałkować ciasto tak, by wszystkie placki miały te samą grubość; uwielbiam ciasta z dodatkiem miodu:)

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
sylwia18
bede nieskromna.... ach-cha...
icon_smile.gif

bajeczka
bardzo smaczny
icon_smile.gif
, przynajmniej dla mnie i moje rodzinki - jest bardzo miodowy i szalenie puszysty
icon_smile.gif

Simona
ale szkoda, ze dluga ta kolejka... a moze to i dobrze?
margolcia
powiem w sekrecie - i mnie tez... dlatego zawsze robilam takie ciasto smarowane.
icon_smile.gif
To pierwszy walkowany od wielu-wielu lat
icon_smile.gif

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Ciasto wygląda rewelacyjnie ! co za smakowita dekoracja !

Mam pytanie jak długo gotujesz plasterki cytrusów w syropie ? czy tak można przygotować owoce na zapas ?

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Marcelina
Dziekuje!
Owoce gotowalam na oko, bez przepisu
icon_smile.gif
wzielam jedna cytryne i jedna pomarancze, pokroilam w cienke plasterki. Do garnka z grubym dnem wsypalam szklanke cukru i zalalam woda - tak, by woda przykryla cukier, zagotowalam cukier i wrzucilam owoce. Gotowalam tak na oko, by skorka stala sie przezroczysta, a syrop zgestnial. U mnie przechowywac nie udalo sie
icon_smile.gif
)))))) ciagle ktos podjadal
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wyobrażam sobie ten smak i strukturę! cudo!

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
cudowny torcik ,a dekoracja śliczna

Ela ja mam taką niepozorną książkę pt,,Wszystko z mąki"
M.P.Danilenko,J.I..Jemieljanowa, Safargalijewa,Sliwinskaja a tytuł orginalny Wsio iz muki,Elu ,Elu czy to ta książka z której korzystasz?

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Malgosimi
kamila
Margot

Malgosiu - on jest jak puch! Doslownie topnieje w ustach
icon_smile.gif

Margot
Najpewniej, ze to ta ksiazka
icon_smile.gif
Tylko ze jest wydana az w 1971 roku. W ksiazce baza "Tort medovyj osobyj". Czy jest taki w Twojej?
icon_smile.gif
(bo zmienilam proporcje i krem)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Malgosimi
kamila
Margot

Malgosiu - on jest jak puch! Doslownie topnieje w ustach
icon_smile.gif

Margot
Najpewniej, ze to ta ksiazka
icon_smile.gif
Tylko ze jest wydana az w 1971 roku. W ksiazce baza "Tort medovyj osobyj". Czy jest taki w Twojej?
icon_smile.gif
(bo zmienilam proporcje i krem)
moja jest po polsku i znalazłam przepis na dwa torty miodowe 1i 2
jeden jest podobny ,ale krem to bita śmietana
wydanie polskie jest z 1991 roku ,nie ma ilustracji
Ela co robiłaś z tej książki ,może i ja coś zrobię,tylko ,że ja nie znam rosyjskiego i jeśli możesz to podaj tytuł spolszczony
Ta książka leży u mnie już tyle lat a ja nic ,a nic z niej nie robiłam :oops:
a na okładce jest jeszcze napisane ,że zawiera 629 przepisów

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Margot
Nie, nie robilam nic, tylko ten tort i to dlatego, ze mnie powiedziano, ze on jest bardzo podobny do slynnego ormianskiego :lol: - przynajmniej w technologii i tym, ze jest bez tluszczu. Bo tej ksiazki sama nie mam, a ma ja moja przyjaciolka. Ten tort to bedzie chyba Miodowy specjalny, no i krem wlasnie byl z bitej smietany i cukru. Dla mnie bardziej smakowal ten, ktorym przelozylam sama
icon_smile.gif
W kazdym badz razie goraco namawiam do upieczenia - jest bardzo smaczny, puszysty, bardzo miodowy
icon_smile.gif

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Jak dlugo utrzymuje to ciasto swiezosc? (czy moge go wczesniej zrobic) I musze go caly czas trzymac w lodowce czy mozna w temp. pokojowej?

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Jak dlugo utrzymuje to ciasto swiezosc? (czy moge go wczesniej zrobic) I musze go caly czas trzymac w lodowce czy mozna w temp. pokojowej?
Tak, jak zwykle ciasto z bita smietana
icon_smile.gif
Temperatura pokojowa to raczej nie jest odpowiednia do przechowywania. Placki mozna upiec i trzymac dluzszy czas, ale po przelozeniu i przesiaknieciu, to najlepiej spozyc od razu.

ina
8b19d1efe5413dd463ad47636320d494.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy