Joanna @ 14 Aug 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=344696Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na krążek o średnicy około 32 cm.
Przenieść ciasto na blachę. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Piec około 50 minut.
Ponieważ w czasie pieczenia część soku z owoców może wypłynąć, piec tartę na blasze z podniesionymi brzegami.Tarty tej z założenia nie piecze się w formie tartowej , tylko na blasze z wyposażenia piekarnika ( stąd nazwa - tarta wiejska, rustykalna), więc jej wielkość ustala się samemu przez większy czy mniejszy margines ciasta zawijanego do góry.
Oczywiście można też piec w formie ( vide mój post z poprzedniej strony) i tym samym pozbawić się przyjemności chrupania pysznego rantu....
villanelle @ 6 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=357650dowiedziałam się, że nie przepadam za ciastami ze śliwkamiTo następne zrób z jabłkami, brzoskwiniami, gruszkami itp.
Joanna @ 4 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=734565Ciasto jest po prostu doskonałe.Joanno, nie mam żadnych wątpliwości, że ciasto jest doskonałe... jak wszystkie, które proponujesz
Joanno, robiłaś może ten fioletowy sernik? Jak go oceniasz?
Maraa @ 4 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=734568Joanno, robiłaś może ten fioletowy sernik? Jak go oceniasz?Miałam go robić wczoraj, ale nie dostałam jagód.
Trafiłam za to na piękne, węgierkopodobne śliwki.
Ale co się odwlecze...
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia