IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

11 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jadalne ozdoby choinkowe
tatter
post 3 Dec 2006, 22:48
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Na zyczenie Malgosimi...dodaje WIECEJ przepisow na pierniczki icon_wink.gif


Serca, choinki, domki, miski, gingerbread men itd robie z:

GOLDEN GINGERBREAD:
350g maki zwyklej
1/2 lyzeczki sody
1/4 lyzeczki soli
2 lyzeczki mielonego imbiru
2 lyzeczki mielonego cynamonu
130g masla
150g mialkiego cukru (caster sugar)
4 lyzki syropu klonowego lub golden syrup
2 zoltka roztrzepane

Przesiewam razem: make, sode, sol i przyprawy. Maslo kroje na kawaleczki i palacmi lacze suche skaldniki z maslem tak aby powstalo cos w rodzaju drobnych chlebowych okruchow. Mozna w FP. Nastepnie dodaje cukier, syrop i zoltka, mieszam. Ma powstac zwarte ciasto. Ugniatam chwile na stolnicy. Zawijam i chlodze mni. 30 min.
Walkuje. Pieke w piecu nagrzanym do 180 C ok 12 minut.


CHOCOLATE GINGERBREAD:
350g maki zwyklej
1/4 lyzeczki soli
1 lyzeczka sody
4 lyzeczki mielonych przypraw korzennych (przyprawy do piernika)
50g kakao
150g masla
150g cukru muscovado
2 jajka

Przesiewam make z sola, przyprawa, soda, i kakao. Taka mieszanke lacze w blenderze z maslem (ma przypominac okruchy)...lub wgniatam maslo w make recznie. Dodaje reszte skladnikow. Delikatnie zagniatam. Zawijam w folie i chlodze. MIn 30 min.


LEBKUCHEN

230g masla (miekkiego)
230g cukru muscovado
2 jajka ubite
230g czarnej molasy (black treacle)
800g maki self-raising
2 lyzeczki mielonego imbiru
1lyzeczka mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki chilli

Ubijam maslo z cukrem az stanie sie puszyste. Dodaje stopniowo jajka i molase.
Do duzej miski przesiewam make, imbir, gozdziki i chilli. Uzywajac drewnianej lyzki mieszam wszystkie skladniki do uzyskania dosc sztywnej masy. Zagniatam, zawijam i chlodze ( minimum 30 min).


Ozdabiam lukrami:

ROYAL ICING (tego uzywam do dekoracyjnego ozdabiania piernikow i nie tylko):
1 bialko (z duzego jaja)
220g cukru pudru
Bialko lekko ubijam i stopniowo dodaje cukier, ucieram az masa stanie sie gladka. Szczelnie przykryty folia przezroczysta mozna przechowywac do 3 dni w lodowce.

Pomada cukrowa( Icing Glaze):
1 lyzka lekko ubitego bialka
3 lyzki soku z cytryny
100g cukru pudru

Bialko mieszam z sokiem i stopniowo, ucierajac, dodaje cukier. Lukier ma miec konsystencje smietanki.
Gdy jest zbyt gesty mozna dodac odrobine wody (lub jeszcze wiecej soku).

Polecam!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 Dec 2006, 16:25
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.452
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT
self-raising


to ta zproszkiem czy bez?
Tatter ale przepisy ,jak zamieścisz zdjęcia to pewnie się skuszę ,co ja piszę ,,pewnie",na bank się skuszę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 4 Dec 2006, 17:57
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Dzis rozpoczelam "pierniczenie"...dokladniej ozdoby choinkowe
(i czywiscie gingerbread men dla moich dzieci icon_wink.gif)...
Moje ciasto piernikowe to Golden Gingerbread z przepisu powyzej...

Make przesialam z sola, soda, imbirem i cynamonem...dodalam zimne, pokrojone w kostke maslo i polaczylam je z sypkimi skladnikami, otrzymalam:



Dodalam reszte skladnikow i szybko zagniotlam, uformowalam walek...



Zawinelam w folie, chlodzilam ok 2 godzin.


Ciasto rozwalkowalam.
Wykrawalam foremkami jak rowniez z pomoca wczesniej wykonanych szablonow tekturowych (rocking horse & indian elephant):



Nastepnie upieklam:

Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 4 Dec 2006, 18:13
Post #4


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



I delikatnie ozdobione:





Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 4 Dec 2006, 18:51
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Ja chcę takie srebrne kulki cry_1.gif cry_1.gif cry_1.gif gdzie to kupić? cry_1.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 4 Dec 2006, 18:55
Post #6


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



JAKIE PIĘKNE!!!!!!!!!!!! icon_eek.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 Dec 2006, 19:03
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.452
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT
Ja chcę takie srebrne kulki gdzie to kupić?


na śląsku np w Raciborzu latem kupiłam w warzywniaku
CYTAT
I delikatnie ozdobione:


przepiękne!!!!!!!!
robię!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stale
post 4 Dec 2006, 20:32
Post #8


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 710
Dołączył: 31-October 04
Skąd: Świnoujście
Użytkownik nr: 154



Właśnie w sobote kupiłam takie srebrne i złote kuleczki. banana.gif banana.gif banana.gif Kasha podaj na priva adres to Ci przyśle. Może dojdą do świąt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 4 Dec 2006, 20:48
Post #9


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



CYTAT(kasha @ 4 Dec 2006, 17:51 ) *
Ja chcę takie srebrne kulki cry_1.gif cry_1.gif cry_1.gif gdzie to kupić? cry_1.gif




icon_mrgreen.gif Sainsbury's ? icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
linette
post 5 Dec 2006, 00:01
Post #10


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 581
Dołączył: 11-July 06
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 1.983



Tatter - piękne!
Stale - gdzie dostałaś te kuleczki?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 5 Dec 2006, 00:57
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Stale @ 4 Dec 2006, 22:32 ) *
Właśnie w sobote kupiłam takie srebrne i złote kuleczki. banana.gif banana.gif banana.gif Kasha podaj na priva adres to Ci przyśle. Może dojdą do świąt



Stale w jakim sklepie zakupiłaś, możę u mnie też są, jak nie znajdę to Cię poproszę o zakupienie fiesgrins.gif bussi.gif

Tatter w obcym języku proszę do mnie nie mówić icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Graz
post 5 Dec 2006, 02:08
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.803
Dołączył: 2-December 04
Użytkownik nr: 214



Koń! Koń! Konia widzę!

A słoń jaki piekny!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 5 Dec 2006, 08:07
Post #13


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



wszystkie są piękne icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stale
post 5 Dec 2006, 09:31
Post #14


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 710
Dołączył: 31-October 04
Skąd: Świnoujście
Użytkownik nr: 154



Kuleczki kupiłam w pobliskim , niemieckim sklepie. Pudełeczko 50g firmy Schwartau kosztule ok.80 eurocentów

Przepraszam za jakość zdjęcia ale wiecie jak to jest ' jak sie człowiek spieszy to sie diabeł cieszy" a on tkwi w szczegółach
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 5 Dec 2006, 09:34
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Pięęęęęęęęęęęęęęękne!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 5 Dec 2006, 10:23
Post #16


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Dziekuje...icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nesia
post 5 Dec 2006, 19:59
Post #17


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 640
Dołączył: 22-June 05
Użytkownik nr: 587



Jeju, przesliczne sa anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nesia
post 8 Dec 2006, 07:25
Post #18


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 640
Dołączył: 22-June 05
Użytkownik nr: 587



I pieklam je wczoraj- oczywiscie z pomoca mojego synusia icon_mrgreen.gif ...wyszly sliczne i smaczniusie- polowa skonczyla w brzuchach, druga polowa zawisnie dzisiaj na choince icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 8 Dec 2006, 09:58
Post #19


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



no to i ja je zrobie, nawet chyba dzisiaj, jest czwarta rano, czekam wlasnie na mojego P i sie nudze icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 8 Dec 2006, 10:13
Post #20


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Nesia...bardzo sie ciesze..
paula...pie-rni-czenie to swietny pomysl na nude...czekam na Twoja opinie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

11 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st November 2019 - 21:50