- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Na zyczenie Malgosimi...dodaje WIECEJ przepisow na pierniczki
Serca, choinki, domki, miski, gingerbread men itd robie z:
GOLDEN GINGERBREAD:
350g maki zwyklej
1/2 lyzeczki sody
1/4 lyzeczki soli
2 lyzeczki mielonego imbiru
2 lyzeczki mielonego cynamonu
130g masla
150g mialkiego cukru (caster sugar)
4 lyzki syropu klonowego lub golden syrup
2 zoltka roztrzepane
Przesiewam razem: make, sode, sol i przyprawy. Maslo kroje na kawaleczki i palacmi lacze suche skaldniki z maslem tak aby powstalo cos w rodzaju drobnych chlebowych okruchow. Mozna w FP. Nastepnie dodaje cukier, syrop i zoltka, mieszam. Ma powstac zwarte ciasto. Ugniatam chwile na stolnicy. Zawijam i chlodze mni. 30 min.
Walkuje. Pieke w piecu nagrzanym do 180 C ok 12 minut.
CHOCOLATE GINGERBREAD:
350g maki zwyklej
1/4 lyzeczki soli
1 lyzeczka sody
4 lyzeczki mielonych przypraw korzennych (przyprawy do piernika)
50g kakao
150g masla
150g cukru muscovado
2 jajka
Przesiewam make z sola, przyprawa, soda, i kakao. Taka mieszanke lacze w blenderze z maslem (ma przypominac okruchy)...lub wgniatam maslo w make recznie. Dodaje reszte skladnikow. Delikatnie zagniatam. Zawijam w folie i chlodze. MIn 30 min.
LEBKUCHEN
230g masla (miekkiego)
230g cukru muscovado
2 jajka ubite
230g czarnej molasy (black treacle)
800g maki self-raising
2 lyzeczki mielonego imbiru
1lyzeczka mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki chilli
Ubijam maslo z cukrem az stanie sie puszyste. Dodaje stopniowo jajka i molase.
Do duzej miski przesiewam make, imbir, gozdziki i chilli. Uzywajac drewnianej lyzki mieszam wszystkie skladniki do uzyskania dosc sztywnej masy. Zagniatam, zawijam i chlodze ( minimum 30 min).
Ozdabiam lukrami:
ROYAL ICING (tego uzywam do dekoracyjnego ozdabiania piernikow i nie tylko):
1 bialko (z duzego jaja)
220g cukru pudru
Bialko lekko ubijam i stopniowo dodaje cukier, ucieram az masa stanie sie gladka. Szczelnie przykryty folia przezroczysta mozna przechowywac do 3 dni w lodowce.
Pomada cukrowa( Icing Glaze):
1 lyzka lekko ubitego bialka
3 lyzki soku z cytryny
100g cukru pudru
Bialko mieszam z sokiem i stopniowo, ucierajac, dodaje cukier. Lukier ma miec konsystencje smietanki.
Gdy jest zbyt gesty mozna dodac odrobine wody (lub jeszcze wiecej soku).
Polecam!
Serca, choinki, domki, miski, gingerbread men itd robie z:
GOLDEN GINGERBREAD:
350g maki zwyklej
1/2 lyzeczki sody
1/4 lyzeczki soli
2 lyzeczki mielonego imbiru
2 lyzeczki mielonego cynamonu
130g masla
150g mialkiego cukru (caster sugar)
4 lyzki syropu klonowego lub golden syrup
2 zoltka roztrzepane
Przesiewam razem: make, sode, sol i przyprawy. Maslo kroje na kawaleczki i palacmi lacze suche skaldniki z maslem tak aby powstalo cos w rodzaju drobnych chlebowych okruchow. Mozna w FP. Nastepnie dodaje cukier, syrop i zoltka, mieszam. Ma powstac zwarte ciasto. Ugniatam chwile na stolnicy. Zawijam i chlodze mni. 30 min.
Walkuje. Pieke w piecu nagrzanym do 180 C ok 12 minut.
CHOCOLATE GINGERBREAD:
350g maki zwyklej
1/4 lyzeczki soli
1 lyzeczka sody
4 lyzeczki mielonych przypraw korzennych (przyprawy do piernika)
50g kakao
150g masla
150g cukru muscovado
2 jajka
Przesiewam make z sola, przyprawa, soda, i kakao. Taka mieszanke lacze w blenderze z maslem (ma przypominac okruchy)...lub wgniatam maslo w make recznie. Dodaje reszte skladnikow. Delikatnie zagniatam. Zawijam w folie i chlodze. MIn 30 min.
LEBKUCHEN
230g masla (miekkiego)
230g cukru muscovado
2 jajka ubite
230g czarnej molasy (black treacle)
800g maki self-raising
2 lyzeczki mielonego imbiru
1lyzeczka mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki chilli
Ubijam maslo z cukrem az stanie sie puszyste. Dodaje stopniowo jajka i molase.
Do duzej miski przesiewam make, imbir, gozdziki i chilli. Uzywajac drewnianej lyzki mieszam wszystkie skladniki do uzyskania dosc sztywnej masy. Zagniatam, zawijam i chlodze ( minimum 30 min).
Ozdabiam lukrami:
ROYAL ICING (tego uzywam do dekoracyjnego ozdabiania piernikow i nie tylko):
1 bialko (z duzego jaja)
220g cukru pudru
Bialko lekko ubijam i stopniowo dodaje cukier, ucieram az masa stanie sie gladka. Szczelnie przykryty folia przezroczysta mozna przechowywac do 3 dni w lodowce.
Pomada cukrowa( Icing Glaze):
1 lyzka lekko ubitego bialka
3 lyzki soku z cytryny
100g cukru pudru
Bialko mieszam z sokiem i stopniowo, ucierajac, dodaje cukier. Lukier ma miec konsystencje smietanki.
Gdy jest zbyt gesty mozna dodac odrobine wody (lub jeszcze wiecej soku).
Polecam!
Ostatnią edycję dokonał moderator: