Chleb z rodzynkami, orzechami laskowymi i szalotkami R. Bertineta

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Chleb z rodzynkami, orzechami laskowymi i szalotkami R. Bertineta

1 porcja ciemnego ciasta
1 pelna lyzeczka plynnego miodu
troszke oleju
kawaleczek masla
80g szalotek pokrojonych w plastry
80g rozdrobnionych orzechow laskowych
80g rodzynek


Przygotowania:
Na rozgrzana patelnie wlac olej i dodac maslo, wrzucic szalotki i ciagle mieszajac podsmazyc az beda miekkie i lekko brazowe. Dodac rodrobnione orzechy i smazyc mieszajac 1min., dosypac rodzynki i podsmazac jeszcze pol minuty. Zdjac z ognia i ostudzic na talerzu.

Przygotowac brazowe ciasto - miod nalezy dodac razem z sola i woda, zas szalotki z orzechami na krotko przed koncem zagniatania - oczywiscie metoda R. Bertineta
Ciasto uformowac w kule, wlozyc do miski, nakryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 45 min. Nastepnie wyjac ciasto na blat i na nowo uformowac kule, wlozyc do miski, zakryc i zostawic na kolejne 45min. do wyrosniecia.

Blat lekko posypac maka. Ciasto wyjac z miski i podzielic na 2 rowne czesci, uformowac 2 bochenki. Blache nakryc sciereczka kuchenna, posypac delikatnie maka, polozyc chleby (gladka strona do dolu), po srodku zrobic ze sciereczki przegrode tak, zeby sie bochenki ze soba nie stykaly. Zakryc inna scierka i zostawic na 1 godz. – 1 godz. i 15 min. do wyrosniecia az prawie podwoja swa objetosc.
Piekarnik rozgrzac do 250°C.
Bochenki obrocic i polozyc na lopate lub plaska blache. Naciac na glebokosc 5mm ( mozna raz wzdluz lub pare razy w poprzek). Scianki piekarnika spryskac woda, bochenki zsunac na rozgrzany kamien lub blache i piec ok. 30min. az pieknie zbrazowieja.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
cvety.gif
bussi.gif

bardzo ,bardzo dziękuję