Chleb z maszyny

Wrz 3, 2007
299
0
0
PICT0849.JPG
PICT0847.JPG
CHLEB CODZIENNY JASNY MASZYNA CLACTRONIC BBA 2867


DANE DO WYPIEKU :

PROGRAM 1
MEDIUM (ŚREDNIO WYPIECZONY)
SMALL (MAŁY)

SKŁADNIKI:

3 ŁYŻKI STOŁOWE OLIWY (WLAĆ NA SAM DÓŁ FOREMKI)

650 g MĄKI BIAŁEJ PSZENNEJ TYP 550 (PRZESIAĆ PRZEZ SITKO)

50 g MĄKA PSZENNA TYPU 1050 (POŁĄCZYC RAZEM Z PRZESIANĄ I WSYPAĆ DO FOREMKI)

3 ŁYŻKI STOŁOWE JOGURTU NATURALNEGO

16 g/ 14 g DROŻDŻE PIEKARSKIE (ROZPUŚCIĆ W ODROBINIE LETNIEGO MLEKA Z CUKREM BRĄZOWYM) DODAĆ NA SAMYM KOŃCU

2 MAŁE MIARKI SOLI MORSKIEJ NA BOKU FOREMKI

SZCZYPTA KMINU MIELONEGO I TYMIANKU - LUB INNE

UWAGI DO PIECZENIA :

WSZYSKO WYMIESZA I UPIECZE MASZYNA,PO SYGNALE - 2 ŁYŻKI STOŁOWE SŁONECZNIKA ŁUSKANEGO ŚWIEŻEGO LUB UPRAŻONEGO NA PATELNI.
PO DRUGIM WYRABIANIU WYJĄĆ KULĘ CIASTA MOKRYMI RĘKAMI UFORMOWAĆ PONACINAĆ,
WIERZCH CIASTA POSMAROWAĆ ROZBEŁTANYM JAJKIEM,
ZROBIĆ DOWOLNĄ POSYPKĘ.
CZEKAĆ I NIE OTWIERAĆ.
PO CAŁYM PROCESIE BEZWZGLĘDNIE WYCIĄGNĄĆ Z FORMY CHLEB NA KRATKĘ BY ODPAROWAŁ.
SMACZNEGO
 

Załączniki

  • PICT0847.JPG
    PICT0847.JPG
    162.1 KB · Wyświetleń: 4
  • PICT0849.JPG
    PICT0849.JPG
    152.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wrz 3, 2007
299
0
0
Małe sprostowanie do tego chlebka i innych michprzepisów.
Osobiście nie jestem zwolennikiem pieczywa pieczonego na drożdżach,ale dla początkujących jest to najlepsza forma wypieku,bo one prawie zawsze pięknie wychodzą i nieźle smakują.
Już z góry przepraszam za duże literki,chciałem by przepis był bardziej czytelny ,a nie stanowił formy chwalenia się ,bo nie ma czym.
Receptury na chlebki z maszyny ,które podaję są najprostsze,bo sam stanąłem z instrukcją obsługi przed taką piekarką i choć w instrukcji obsługi były różne przepisy to tak na prawdę ciężko było coś wybrać na początek.Pozdrawiam
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

oczko

Member
Wrz 25, 2007
5
0
0
Zaczałem robić ten chleb, wrzuciłem wszystko i co... ILE WODY?
Nie podałeś ile wody
icon_sad.gif
, czy mógłbyś uzupełnić przepis
 

oczko

Member
Wrz 25, 2007
5
0
0
Hmmm... dałem dwie miarki z zestawu
icon_sad.gif
, więc nie wiem czy wyjdzie. Ciasto jest takie nie za gęste ale nie lejące. Chyba zostawie, najwyżej wywale do kosza
icon_sad.gif
choć szkoda
icon_smile.gif
 
Wrz 3, 2007
299
0
0
Faktycznie zapomniałem o ilości wody do przepisu
icon_redface.gif
.Trzeba dolać 350 ml wody lub mleka letniego.Powinno to wyglądać jak kula śniegowa.Z tego względu,że nie ma tu zakwasu ciasto będzie raczej zbite niż ciągnące.Zbyt dużo wody może spowodować lekkie zapadnięcie przez środek chlebka po akoń czeniu procesu pieczenia.
cvety.gif
 
Wrz 3, 2007
299
0
0
Prawie ideał,ciutkę za dużo wody zmiejsz o 50 ml na następny raz ,jeśli Będzie Ci smakował, a powinien.Na następny raz zmodyfikuj sól i cukier pod swój smak.
Masełko,wędlinka i naprzód.Możesz poddawać lekkim modyfikacją,wodę zastąp mlekiem,możesz dodać troszkę pestek uprażonej dyni,płatków owsianych itp , ale nie za dużo i po ,, sygnale dodaj".Napisz czy Ci smakował.
denknach.gif
 

oczko

Member
Wrz 25, 2007
5
0
0
Smak chleba b. dobry, dodałem jeszcze odrobinę kminku i siemienia lnianego.

W trakcie procesu chleb wyrósł tak, że przykleił mi się do szybki
icon_lol.gif
po czym w trakcie pieczenia opadł
icon_sad.gif
- niestety było to efektem dodania (tak jak mówiłeś) zbyt dużej ilości wody.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wrz 3, 2007
299
0
0
Jedna maiarka to 200 ml płynu.Zmiejsz do 350 ml i daj 14 g drożdży.Ja też daję siemię i kmin , ale przepis jest uniwersalny więc można sobie dodać właśnie takie przyprawy.Fajnie ,że ci smakuje.
wink.gif
 

oczko

Member
Wrz 25, 2007
5
0
0
Chleb zrobiłem ponownie wczoraj. Dałem 600g mąki (500) i 100g mąki (1850), płynów 350ml woda pół na pół z mlekiem 2%. Chleb wyrósł świetnie aż dotkną szybki, ale już nie opadł. Upiekł się po prostu doskonale. Spokojnie można ustawić ten przepis na TIMER.
 

asiaswierk

Member
Lut 2, 2006
7
0
0
cytat : /WSZYSKO WYMIESZA I UPIECZE MASZYNA,PO SYGNALE - 2 ŁYŻKI STOŁOWE SŁONECZNIKA ŁUSKANEGO ŚWIEŻEGO LUB UPRAŻONEGO NA PATELNI.
PO DRUGIM WYRABIANIU WYJĄĆ KULĘ CIASTA MOKRYMI RĘKAMI UFORMOWAĆ PONACINAĆ,
WIERZCH CIASTA POSMAROWAĆ ROZBEŁTANYM JAJKIEM,
ZROBIĆ DOWOLNĄ POSYPKĘ.
CZEKAĆ I NIE OTWIERAĆ.
PO CAŁYM PROCESIE BEZWZGLĘDNIE WYCIĄGNĄĆ Z FORMY CHLEB NA KRATKĘ BY ODPAROWAŁ.
SMACZNEGO /

wyjąć ? i co? znów wlozyć do maszyny ? czy moze tu chodzi o pieczenie w piekarniku ?
pozdrawiam