Tort wiśniowo-czekoladowy

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ponieważ tort, któryś raz z kolei dostał ochy i achy wstawiam przepis
icon_mrgreen.gif


Biszkopt jasny lub ciemny przekrojony na 3 placki.

Masa wiśniowa:
słoik wiśni zasypanych cukrem (nie wiem jak się toto fachowo nazywa, ale chodzi o takie co się robi na zimę - wiśnie zasypane cukrem, dość słodkie)
budyń waniliowy / śmietankowy ugotowany na mleku
galaretka wiśniowa

Galaretkę rozrobić w max 1/2 szkl wody. Do budyniu dodać wiśnie wraz z sokiem, wymieszać mikserem, dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.

Można zrobić ze świeżych owoców, np malin. Wtedy maliny należy zasypać ok 3/4 szkl cukru pudru, wstawić na 30-60 min do lodówki, a jak puszczą sok dodać do budyniu + galaretka malinowa.

Masa czekoladowa:
ja robię taką https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21781

Przełożyć placki biszkoptowe, ozdobić.

S6300466.JPG
S6300470.JPG
 

Załączniki

  • S6300466.JPG
    S6300466.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 4
  • S6300470.JPG
    S6300470.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 4

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ewa, kolorowe arcydzieło ci wyszło
icon_mrgreen.gif
lecker.gif
daumen.gif
 

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
Cudowne!
Mam pytanie... chciałabym to ciacho zrobić ale nie jako tort lecz w zwykłej prostokątnej formie. Czy uważasz, że nie straci wiele na uroku? Jakie proporcje byś proponowała?
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nie straci na uroku, wcale
icon_mrgreen.gif

Proporcje zostawiłabym dokładnie takie jak są. Biszkopt możesz upiec z większej ilości jajek, żeby dał się przekroić.
 

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
Ok jeszcze pare pytań. masę czekoladową zrobić z połowy składników, które podałaś w przepisie?
Budyć w 0,5 l mleka?
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ach dziękuję
icon_mrgreen.gif


Nie wiem czy tu widać, że tort nie był okrągły
icon_lol.gif
Biszkopty piekłam w żaroodpornym naczyniu, takim kwadratowym z zaokrąglonymi rogami
icon_wink.gif

I jakoś mi się nie bardzo piecze w takim naczyniu, wrócę do tradycyjnej tortownicy
icon_lol.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Powiem Ci, że poprzednio dodałam do masy czekoladę do celów kulinarnych z Kauflandu. Powstały takie fajne grudki czekoladowe
lecker.gif
Tym razem użyłam wyrobu czekoladopodobnego z Lidla i tych grudek nie było, a szkoda, ale na smaku masa nie straciła.
 

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
Mam nadzieje, że rodzince zasmakuje:) Uwielbiam nowości! A to ciasto wygląda wspaniale! Poza tym mam w piwnicy ogromną ilośc wiśni w cukrze:) bo mamy własny sad z wiśniami:)
 

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy dodajesz cukru do budyniu podczas gotowania? W sumie to wiem, że wiśnie i sok z nich plus galaretka są słodkie ale wole zapytać....
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
To zależy jak mam budyń
icon_wink.gif
Jeżeli z cukrem to nie dodaję, jeżeli bez cukru to daję pół tego, co pisze na opakowaniu.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Myślę, że na smaku nie straci dużo, będzie mniej słodki tylko
icon_wink.gif
 

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
Masa czekoladowa wyszła mi wspaniała.... niepowtarzalny smak! Ale coś zepsułam w tej wiśniowej:( Wyszła lejąca i wcale nie przypominała mi tej z twojego torta:( Chyba bydyń był za mało gęsty
icon_sad.gif
No ale cóż, może w smaku będzie dobre:) (musi!!)
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Mi też raz taka wyszła masa. Ale wstawiłam na parę godzin do lodówki, dodając dodatkowo łyżkę żelatyny rozpuszczonej w wodzie. po kilku godzinach masa była ok.