Ciasteczka anyżkowe-badeńskie

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Ciasteczka anyżkowe-badeńskie
to są moje ukochane ciasteczka świąteczne
000_1486.jpg

250g mąki
200g cukru
2 jajka
odrobina proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki anyżku(można zmielić lub nie)
Mąkę w torebce zostawić na kaloryferze ,żeby się podgrzała.
Cukier i jajka ubić na puszystą masę.Anyżek ,proszek i podgrzaną mąkę wymieszać razem,dodać do masy jajecznej ,wymieszać łyżką drewnianą.Na posypaną mąką stolnicy uformować wałek o grubości ok . 1,5 cm,pokroić na 5cm kawałki.
Każdy kawałek naciąć w 4 miejscach i wygiąć na kształt podkowy.Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ,zostawić na noc aby wyschły
Piec ok 25 minut w temperaturze 140 stopni C
Pyszne są ,chrupiące ,twardawe
Można je przechowywać w blaszanej puszce bardzo długo
000_1488.jpg

Bea73 warcje ciasteczkowe,,Kogucie grzebyki"cytuję:
,,moj przepis (tesciowej znaczy ) jest praktycznie taki sam :

4 jajka (230-250g, wazone ze skorupka)
450g cukru pudru
szczypta soli
1 1/2 lyzki anazku ('zgrilowanego' na suchej patelni)
1 lyzka kirschu
(wszystko to dokladnie wymieszac/wyrobic do 'bialosci')
550-600g maki
(dodac, wyrobic, uformowac walek, reszta jak u Ciebie )

waniliowe:
anyzek zastapic 2 laskami wanilii (ziarenka z srodka )
rozwalkowac ciasto i wycinac ksztalty foremkami

pomaranczowe:
anyzek i kirsch zastapic 2 lyzkami kandyzowanej skorki pomaranczowej (bardzo drobno posiekanej) i 2 lyzki Grand Marnier
i tez rozwalkowac ciasto i wycinac ksztalty foremkami

z rodzynkami i orzechami:
do ciasta dodac 75g rodzynek, 50g orzeszkow piniowych i 50g pistacji (przed dodaniem maki)
rozwalkowac na wys. ok. 1 cm; nie suszyc ich bo maja miec inny aspekt od tych 'podstawowych'
piec 15 min w 200°; jeszcze cieple pokroic na 'slupki' (ok. 1cm X 4 cm)

mam nadzieje ze cos Was z tego zainspiruje
ten przepis podstawowy to 'cretes de coq' czyli 'kogucie grzebyki'
(nacina sie je w 2 miejscach tylko tak, aby byly 3-grzebykowe
i lekko sie je wygina przed suszeniem, zeby byly takie polokragle)

na te 'wariacje' nie mam osobnej nazwy...
 

Załączniki

  • 000_1486.jpg
    000_1486.jpg
    1,022.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 000_1488.jpg
    000_1488.jpg
    789.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z cynamonem pewnie też można robić
gruebel_2.gif

Tez swiąteczna przyprawa
icon_wink.gif
 

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Margot, no super z nieba mi spadlas z tymi anyzkami. Uwielbiam wszystko co anyzowe.
Szkoda ze do jutra musze czekac z pieczeniem
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
A propos ciasteczke anyzowych, napisze to tutaj mam nadzieje ze Margot sie nie pogniewasz. Czy ktos wie jak zrobic takie oto ciasteczka, pytanie glownie do frakcji francuskiej, po prostu je kocham, ale w polskim carrefourze nieosiągalne..

g_3245390021823.jpg
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
znalazlam przepisy na necie, nie wiem czy wyjdzie z nich dokladnie to samo, ale jesli chcesz sprobowac...
icon_wink.gif

przesle Ci na PW jesli chcesz

ps. moze byc po FR czy przetlumaczyc??
 

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Bea73 @ 25 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=609733znalazlam przepisy na necie, nie wiem czy wyjdzie z nich dokladnie to samo, ale jesli chcesz sprobowac...
icon_wink.gif

przesle Ci na PW jesli chcesz

ps. moze byc po FR czy przetlumaczyc??
Oj chyba widzialam te na couronnes w sieci..takie smazone. I one chyba nie wychodza twarde. Ale moze znalazlas cos innego. Moze byc po francusku w koncu prawie romanistyke konczylam
icon_biggrin.gif

Dzieki bea.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot, sliczne te Twoje ciasteczka!
tutaj robi sie cos podobnego i nazywa sie to 'kogucie grzebienie'
icon_biggrin.gif

sa z odrobina kirschu
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Bea73 @ 25 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=609740a maja byc twarde, tak?

te co znalazlam nie sa smazone, tylko pieczone w piecu...
Tak one sa takie twardawe, ale nie jakies straszne kamyki. Sa tam cale nasionka anyzu, i pachna nieziemsko, nie wiem czy przypakdiem nie ma w nich tez olejku anyzowego... no i sa raczej takie ciemniejsze niz te Margot, musza sprawdzic jeszcze raz sklad na opakowaniu...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no bo te Margot to sa typowe 'crêtes de coq', to jest cos innego niz 'biscuits'...
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Margot, jakie śliczne, fikuśne ciacha
icon_mrgreen.gif
mniam.gif

Muszę tylko sprawdzić, czy w moich sklepach gdzieś anyż dostanę i biorę sie za nie na święta
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Bardzo dziękuję za pochwały
knuddelz.gif

Anyz taki zwykły ze sklepu zielarskiego.
Jak sie anyż mieli(ja tak robię tylko wczoraj się mi niechcialo myć młynka )to są ciemniejsze
Przed pieczeniem schna tak z 8 godzin ,nie wiem czy bez tego będa mięciutkie ,czy nie
bo ja od 20 lat pieke je zawsze tak samo ,choć raz sa bardziej twardawe ,raz nie
Ważne jest ,żeby też potrzymać mąkę w torebce na koloryferze ,żeby była ciepła