Ciasteczka anyżkowe-badeńskie

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Margot, śliczne ciasteczka. Aż mi szkoda, że w żaden sposób nie mogę się przekonać do tego smaku, choć nie raz próbowałam....
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,743
113
Ja dziś zrobiłam ciasteczka anyżkowe wg przepisu wyszperanego w zeszycie mojej Babci, pochodzącego z początku XX wieku.
Robi się je podobnie jak te Margot (20 dkg cukru pudru ubić z 3 jajkami, domieszać 20 dkg mąki pszennej, wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem, po kilku godzinach posypać zmielonym anyżem). Tak mi wyszły:

R__ne_009.jpg

Są wielkości 3-4 cm, chrupiące, ale miękkie. Dla mnie bardzo ważne, że nie ma w nich proszku do pieczenia ani sody.

I teraz - po poczytaniu wątku łączeniowego - nie wiem czy mam je wpisać oddzielnie, a tu dać link, czy tak zostawić.
gruebel_2.gif

Załączniki

• R__ne_009.jpg
    R__ne_009.jpg
    28 KB · Wyświetleń: 1

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
No dobra, wrzuciłam mąkę na kaloryfer, ale przerobię je na cynamonowe, bo anyżku za nic nie strawię
icon_wink.gif
Jeszcze wchodzi w grę wanilia, mam dziesięć lasek nieużytku
zahnlos.gif

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Ta jest psze Pań! Wciepię wanilię, w serniku sprawdziła się booossssssssssko!

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Iiii tam
icon_wink.gif
Na Allegro nabyłam, sztuk dwanaście, po złoty z czymś były, to i specjalnie mi ich nie szkoda...
A poza tym, fajnie jest grzeszyć, nie?
zahnlos.gif

EDIT: zrobiłam z wanilią, fotogeniczne nie są, twarde jak kamienie... Czyli zakochałam się
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Skusiłam się jednak na te ciacha bo bardzo lubię anyż. Teraz się suszą a jutro będę piekła. Nawet fajnie się je robi. Myślałam, że będzie z nimi więcej problemów, a tu taka niespodzianka
daumen.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Skusilam sie, maka sie wlasnie podgrzewa.
Ile tych ciasteczek wychodzi ? Troche boje sie anyzu mocnego, dam chyba mieszanke anyzowo-wanilinowa
icon_wink.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
He, he, ... Zdradliwe ciasteczka !
Niby jem, niby cos samkowitego czuje, ale nic w ustach nie mam.
gruebel_2.gif
rofl.gif

anyzki.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy