Ciasteczka anyżkowe-badeńskie

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,737
623
113
toć śliczne są
mniam.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Joanno - jak imbir
icon_mrgreen.gif

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
wyciągam, bom upiekła i nie ukrywam, że część zjadłam... pyszne:)

nie wyszły mi takie ładne jak u Janki - takie jakby dwuczęściowe... jest jakiś specjalny sposób by tak się upiekły ?

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Ostatnio robiłam anyżki z przepisu o mniejszej zawartości mąki.
Dziś postanowiłam wypróbować te. Nie formowałam tych pięknych grzebieni, bo w moim wykonaniu wolałabym tego nie widzieć, nakładałam łyżeczką na blaszkę. Obecnie kończą się suszyć. Dodałam jednak nieco więcej anyżu tym razem, tak 2,5 łyżeczki.
Zobaczymy ;) Podoba mi się to, że te się tak nie rozpływają i mogę zrobić malutkie ciasteczka na 1 - 2 kęsy. No ale oceniać będę jak upiekę ;)

Zastanawiałam się za to czy można by je zrobić z kawą? I widziałam rozważania na temat wariantu imbirowego albo cynamonowego, jednak nikt nie opisał swoich wrażeń. Myślę, że wypróbuję, bo ciasteczka są banalnie proste, nie wymagają dużo czasu (no poza suszeniem, ale leżą a ja robię coś innego) no i tanie do tego. A i kolejny plus - są tak słodkie, że zjem 1 góra 2 i mam dość słodyczy ;)
Dodam, że to są chyba obecnie ulubione ciastka mojego brata, który już nie chce słyszec nic o innych wypiekach tylko żąda ciasteczek z anyżem ;)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,737
623
113
a z tą kawa niezły pomysł , ja już się nie mogę doczekać ich , ja je piekę zawsze tylko anyżem , inne smaki jak piekę to z trochę innych przepisów, mam taki sentyment do tego przepisu , taka rodzinna trochę świętość i nic nie zmieniam
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy