Kotleciki z kaszy gryczanej

Lis 28, 2005
3,760
0
0
Kotleciki z kaszy gryczanej.



Wlasnie sie nimi zajadam. Mialo byc calkiem co innego, ale w koncu z masy zrobilam te kotleciki. I wyszly przepyszne, wiec sie dziele pomyslem.



Ugotowalam wczoraj kasze gryczana w ramach testowania elektrycznego garnka do ryzu, czyli rice cooker. Troche sie rozgotowala, wiec musze nastepnym razem dodac mniej wody. Skladniki sa raczej „na oko”, bo eksperymentowalam, wiec nie mierzylam. Mozliwe, ze trzeba bedzie troche wiecej dorzucic to tego, to tamtego :D




Skladniki:
2 filizanki kaszy gryczanej „mocno” ugotowanej ;)

1/2 - 1 filizana bulki tartej

1/3 filizanki zotego sera startego na drobnej tarce

2 jajka

Przyprawy – jakie kto chce, ja dalam sol, pieprz i majeranek;


olej do smazenia


Wsypac kasze do miski, troche ja rozgniesc widelcem. Dodaj bulke tarta i ser, zamieszac dokladnie. Dodac przypracy i znowu zamieszac. Dodaj jajka. Jesli masa jest za sucha mozna dodac jeszcze jedno jajko (ale nie sadze by byla taka potrzeba), jesli za mokra do dodac bulke tarta. Formowac male kotleciki. Smazyc na patelni. Wyszly bardzo pulchne, delikatne i lekkie. Nastepnym razem doprawie je intensywniej.
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Zrobilam drugi raz. Mala sie zazerala. Ty razem zalapaly sie na zdjecie
icon_mrgreen.gif


kotleciki_z_kaszy_gryczanej.jpg

a nawet dwa
fiesgrins.gif


kotleciki_z_kaszy_gryczanej_2.jpg
 

Załączniki

  • kotleciki_z_kaszy_gryczanej_2.jpg
    kotleciki_z_kaszy_gryczanej_2.jpg
    71.6 KB · Wyświetleń: 0
  • kotleciki_z_kaszy_gryczanej.jpg
    kotleciki_z_kaszy_gryczanej.jpg
    73.9 KB · Wyświetleń: 0
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Lis 28, 2005
3,760
0
0

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
To nie są kotlety
icon_smile.gif
Mówi się na to "pieróg" - to jest danie regionalne z okolicy Biłgoraja, o którego opatentowanie starają się w Unii. Dorwę zaraz mamę, to wklepie przepis, jak ma gdzieś na wierzchu, rewelacja to jest
icon_smile.gif
Podsmażane na masełku to już w ogóle - każdą ilość można zjeść. A te kotleciki to jutro zrobię na obiad - akurat nie miałam pomysłu, i proszę
icon_smile.gif


edit:
Mama się kąpie, ale przepis znalazłam na szybko na necie:
http://www.zamosc.wonder.pl/kuchnia#pierog
http://forum.montignac.com.pl/pierog-bilgorajski-vt4363.htm
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
anuc @ 22 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730541To nie są kotlety
icon_smile.gif
Mówi się na to "pieróg" - to jest danie regionalne z okolicy Biłgoraja, o którego opatentowanie starają się w Unii. Dorwę zaraz mamę, to wklepie przepis, jak ma gdzieś na wierzchu, rewelacja to jest
icon_smile.gif
Podsmażane na masełku to już w ogóle - każdą ilość można zjeść. A te kotleciki to jutro zrobię na obiad - akurat nie miałam pomysłu, i proszę
icon_smile.gif


edit:
Mama się kąpie, ale przepis znalazłam na szybko na necie:
http://www.zamosc.wonder.pl/kuchnia#pierog
http://forum.montignac.com.pl/pierog-bilgorajski-vt4363.htm
Wpisałam swój przepis , chociaż nie jestem pewna czy we właściwym miejscu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25224
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
a wracając do kotlecików, to bardzo dobre wyszły
icon_smile.gif
Tato stwierdził, żę minęłam sięz powołniem i powinnam iśćdo szkoły gastronomicznej, no i nie wiem, czy mam to traktować jako kompelment ;)
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Przepis brzmi kusząco
mniam.gif
Ja bardzo lubię kaszę. Dlatego już wiem co zrobię na obiad jutro. Dodaję przepis do ulubionych.
Podzielę się fotką i zdam relację
daumen.gif



edit: na obiadek zareswuję je dopiero dziś
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
No więc kotleciki zrobione. Wyszły extra smaczne
mniam.gif

Wprowadziłam drobne modyfikacje: dodałam sporo więcej sera żółtego i cebulki troszkę. A w efekcie końcowym podałam je z sosem grzybowym.

REWELACJA !!! Mamuśka śliczne dzięki
cvety.gif
Proszę o więcej takich odkryć
cvety.gif


Ważne jest by kasza była ugotowana dzień wcześniej - a to dlatego, że tak na świeżo ugotowana będzie miała tendencje do rozwalania się w trakcie smażenia ( moje się trochę rozwalały, jednak przewrócenie ich na drugą stronę w trakcie smażenia powodowało, że ser sklejał je na nowo )

A tu obiecane fotki
icon_smile.gif
Robione na prętce
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • IMG_3062.jpg
    IMG_3062.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3063.jpg
    IMG_3063.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
anuc @ 22 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730541To nie są kotlety
icon_smile.gif
Mówi się na to "pieróg"
- to jest danie regionalne z okolicy Biłgoraja, o którego opatentowanie starają się w Unii. Dorwę zaraz mamę, to wklepie przepis, jak ma gdzieś na wierzchu, rewelacja to jest
icon_smile.gif
Podsmażane na masełku to już w ogóle - każdą ilość można zjeść. A te kotleciki to jutro zrobię na obiad - akurat nie miałam pomysłu, i proszę
icon_smile.gif


edit:
Mama się kąpie, ale przepis znalazłam na szybko na necie:
http://www.zamosc.wonder.pl/kuchnia#pierog
http://forum.montignac.com.pl/pierog-bilgorajski-vt4363.htm
w moich okolicach
icon_confused.gif
nazwą "pieróg" określa się takie drożdżowe (albo krucho drożdżowe) ciasto z nadzieniem z kaszy gryczanej z serem ( nadzienie może też być inne), ale koniecznie w cieście, a Arabeska pokazywała coś jakby samo nadzienie serowo-kaszowe, a tu tu podany przez Paulinkę przepis na pieróg: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20713
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Zrobilam i sa pyszne!

P1030001.jpg

Dodalam zeszklona cebulke a kasze ugotowalam na sypko i dzieki temu wyszly mi chrupiace kotleciki, ale formowaly sie nielatwo.

Jak dla mnie idealne proporcje to:
- woreczek kaszy
-1 jajko
-garsc tartego sera
-posiekana i zeszklona mala cebulka
-sol i pieprz
- tarta bulka do obtoczenia.

Wchodza na stale do naszego menu
mniam.gif
 

Załączniki

  • P1030001.jpg
    P1030001.jpg
    44.9 KB · Wyświetleń: 0
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Ale fajne zdjecia! Piekne wam wychodza. Ciesze sie, ze was zainspirowaly. W koncu ilosc wariacji nieskonczona
mniam.gif