IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ziemniaczki pieczone z rozmarynem, czyli sposob na chrupiaca skorke - fotoinstruktarz:)
daglo
post 11 Jan 2008, 14:58
Post #1


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 450
Dołączył: 1-January 08
Użytkownik nr: 6.977



Sosob na pyszne pieczone ziemniaczki podpatrzony w programie Jamiego Olivera, potrzebujemy:

- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- swiezy rozmaryn
- sol, pieprz
- niekoniecznie - obrane zabki czonsku, cebula pokrojona w osemki.

1. Ziemniaki obrac, pokroic na dowolne kawalki, ja pokroilam na takie:
Załączony plik  PICT0010.JPG ( 1.06MB ) Suma pobrań: 4

ziemniaczki zalac zimna woda z sola i gotowac 10 minut (im mniejsze kawalki tym krocej, chodzi o to zeby zewnetrzna warstwa ziemniaczkow zrobila sie miekka).
2. W czasie kiedy ziemniaczki sie gotuja wlaczyc piekarnik na 220 stopni, wziasc blache i nalac do niej kilka lyzek oliwy, blache wlozyc do piekarnika a rozmaryn posiekac.
Załączony plik  PICT0013.JPG ( 994.98K ) Suma pobrań: 5

3. Gdy blacha jest juz mocno nagrzana wyjmujemy i wsypujemy na nia polowe rozmarynu. W tym momencie tluszcz powinien skwierczec. Blache wkladamy z powrotem do piekarnika. Uwaga jezeli ktos uzywa suszonego rozmarynu nie sypiemy go na blache tylko w pozniejszym, etapie na ziemniaczki, inaczej robi sie gorzki.
Załączony plik  PICT0015.JPG ( 1.03MB ) Suma pobrań: 1

4. Odcedzamy ziemniaczki a nastepnie kilka razy mocno potrzasamy garnkiem zeby ziemniaczki sie obtlukly.
Załączony plik  PICT0017.JPG ( 1.12MB ) Suma pobrań: 0

5. Wrzucamy ziemniaczki na blache - tluszcz powinien skwierczec, sypiemi soli, pieprzu, reszte rozmarynu, jezeli uznamy ze jest za malo oliwy to lejemy jeszcze kilka kropel na ziemnaczki, mieszamy i do piekarnika.
Załączony plik  PICT0027.JPG ( 972.49K ) Suma pobrań: 1

6. 20 minut pozniej wyjmujemy mieszamy i z powrotem do piekarnika.
Załączony plik  PICT0037.jpg ( 64.21K ) Suma pobrań: 0

7. 20 minut pozniej- czosnek i cebulke wrzucamy do miseczki, skrapiamy oliwa, sypiemy sol i pieprz mieszamy i wrzucamy na blache, mieszamy ziemniaczki i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. (w sumie ziemniaczki pieka sie ok. 1 godziny). Po tym czasie wyjmujemy ziemniaczki z pieknie przypieczona skorka.
Załączony plik  PICT0054.jpg ( 47.1K ) Suma pobrań: 8

Załączony plik  PICT0056.jpg ( 45.94K ) Suma pobrań: 4

Smacznego! mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sywla
post 11 Jan 2008, 15:14
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 481
Dołączył: 3-January 08
Skąd: gdzieś na Mazowszu
Użytkownik nr: 7.001



mniam.gif mniam, dopiero co zjadłam kapuśniak i jeszcze zjadłabym takie ziemniaczki, przypieczone i pachące rozmarynem. Daglo jutro takie zrobie na obiadek.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 11 Jan 2008, 15:52
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Pysznie wyglądają!!! mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga9999
post 27 Jan 2008, 15:14
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 974
Dołączył: 22-August 06
Skąd: stąd
Użytkownik nr: 2.169



Zrobiłam dziś na obiad m.in te ziemniaczki. Super są! Chrupiąca skorupka a w środku puszyste! Pozdrawiam

Załączony plik  ziemniaczki.JPG ( 133.34K ) Suma pobrań: 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
daglo
post 27 Jan 2008, 15:44
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 450
Dołączył: 1-January 08
Użytkownik nr: 6.977



yes yes yes banana.gif banana.gif banana.gif
ciesze sie bardzo! dance.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sywla
post 30 Jan 2008, 18:05
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 481
Dołączył: 3-January 08
Skąd: gdzieś na Mazowszu
Użytkownik nr: 7.001



na dzisiejszy obiad zrobiłam pieczone ziemniaczki z rozmarynem mniam.gif
do ziemniaczków był mintaj, surówka z pekińskiej, sosik czosnkowy i białe wino z agrestu mniam.gif

Załączony plik  DSC06008.JPG ( 142.07K ) Suma pobrań: 2

Załączony plik  DSC06009.JPG ( 146.92K ) Suma pobrań: 0


Pycha ziemniaczki, jak napisała Aga chrupiąca skorupka i puszyste w środku mmm.... lecker.gif i do tego rozmarynowy aromat!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kitek
post 27 Feb 2008, 17:20
Post #7


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 166
Dołączył: 26-May 06
Użytkownik nr: 1.796



też je dzisiaj robiłam i potwierdzam,że są pyszne lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
orelia
post 5 Mar 2008, 11:53
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.048
Dołączył: 25-June 07
Skąd: małopolska
Użytkownik nr: 4.445



Oj piękne te Wasze ziemniaczki, wypróbuje na pewno może nawet dziś na kolację!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
m.agga
post 22 Sep 2009, 07:06
Post #9





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 97
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Łódź
Użytkownik nr: 12.158



Witam...zrobiłam wczoraj na obiadek...i tak sie objadlam, że nie miałam siły podejść do kompa i napisac pochwał...ale nadrabiam to dziśicon_smile.gif Pyszniaste...tylko nie miałam rozmarynu i użylam gotowej mieszanki do potraw z ziemniaków..palce lizac
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela2225
post 14 Jun 2011, 20:09
Post #10


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.980
Dołączył: 28-January 06
Skąd: Warmia i Mazury
Użytkownik nr: 1.298



A szuszony rozmaryn może być ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Xavierka
post 28 Jul 2011, 23:58
Post #11


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 137
Dołączył: 13-July 09
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 16.619



Jeśli można małą uwagę dodać, co niedawno sama odkryłam:

Ziemniaki pieczą się krócej i lepiej przypiekają jeśli, na blachę wrzucimy ziemniaki podgotowane ale zimne. Nie takie bezpośrednio z gorącego gara na blachę.

Rozmaryn suchy jak najbardziej może być, chociać ja i tak preferuję tymianek...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Esteral
post 29 Jul 2011, 09:22
Post #12


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 131
Dołączył: 5-November 08
Skąd: Kotlina Kłodzka
Użytkownik nr: 12.101



I jak tu ograniczać jedzenie lecker.gif I muszę zrobić , tak apetycznie wyglądają
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mexikana
post 5 Feb 2012, 16:28
Post #13


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.716
Dołączył: 15-January 08
Skąd: kraina deszczowcow, polnocne niemcy
Użytkownik nr: 7.168



Przepyszne!! Byly dzis na obiad. Na gorna blache wpakowalam kurczaka, potem na dolna te ziemniaki i poszlam z dziecmi na lodowisko
Jak wrocilismy byly gotowe, fajne po takim mrozie lecker.gif
Dziekuje za przepis cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 09:26