- Sty 1, 2008
- 450
- 0
- 0
Sosob na pyszne pieczone ziemniaczki podpatrzony w programie Jamiego Olivera, potrzebujemy:
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- swiezy rozmaryn
- sol, pieprz
- niekoniecznie - obrane zabki czonsku, cebula pokrojona w osemki.
1. Ziemniaki obrac, pokroic na dowolne kawalki, ja pokroilam na takie:
ziemniaczki zalac zimna woda z sola i gotowac 10 minut (im mniejsze kawalki tym krocej, chodzi o to zeby zewnetrzna warstwa ziemniaczkow zrobila sie miekka).
2. W czasie kiedy ziemniaczki sie gotuja wlaczyc piekarnik na 220 stopni, wziasc blache i nalac do niej kilka lyzek oliwy, blache wlozyc do piekarnika a rozmaryn posiekac.
3. Gdy blacha jest juz mocno nagrzana wyjmujemy i wsypujemy na nia polowe rozmarynu. W tym momencie tluszcz powinien skwierczec. Blache wkladamy z powrotem do piekarnika. Uwaga jezeli ktos uzywa suszonego rozmarynu nie sypiemy go na blache tylko w pozniejszym, etapie na ziemniaczki, inaczej robi sie gorzki.
4. Odcedzamy ziemniaczki a nastepnie kilka razy mocno potrzasamy garnkiem zeby ziemniaczki sie obtlukly.
5. Wrzucamy ziemniaczki na blache - tluszcz powinien skwierczec, sypiemi soli, pieprzu, reszte rozmarynu, jezeli uznamy ze jest za malo oliwy to lejemy jeszcze kilka kropel na ziemnaczki, mieszamy i do piekarnika.
6. 20 minut pozniej wyjmujemy mieszamy i z powrotem do piekarnika.
7. 20 minut pozniej- czosnek i cebulke wrzucamy do miseczki, skrapiamy oliwa, sypiemy sol i pieprz mieszamy i wrzucamy na blache, mieszamy ziemniaczki i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. (w sumie ziemniaczki pieka sie ok. 1 godziny). Po tym czasie wyjmujemy ziemniaczki z pieknie przypieczona skorka.
Smacznego!
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- swiezy rozmaryn
- sol, pieprz
- niekoniecznie - obrane zabki czonsku, cebula pokrojona w osemki.
1. Ziemniaki obrac, pokroic na dowolne kawalki, ja pokroilam na takie:

ziemniaczki zalac zimna woda z sola i gotowac 10 minut (im mniejsze kawalki tym krocej, chodzi o to zeby zewnetrzna warstwa ziemniaczkow zrobila sie miekka).
2. W czasie kiedy ziemniaczki sie gotuja wlaczyc piekarnik na 220 stopni, wziasc blache i nalac do niej kilka lyzek oliwy, blache wlozyc do piekarnika a rozmaryn posiekac.

3. Gdy blacha jest juz mocno nagrzana wyjmujemy i wsypujemy na nia polowe rozmarynu. W tym momencie tluszcz powinien skwierczec. Blache wkladamy z powrotem do piekarnika. Uwaga jezeli ktos uzywa suszonego rozmarynu nie sypiemy go na blache tylko w pozniejszym, etapie na ziemniaczki, inaczej robi sie gorzki.

4. Odcedzamy ziemniaczki a nastepnie kilka razy mocno potrzasamy garnkiem zeby ziemniaczki sie obtlukly.

5. Wrzucamy ziemniaczki na blache - tluszcz powinien skwierczec, sypiemi soli, pieprzu, reszte rozmarynu, jezeli uznamy ze jest za malo oliwy to lejemy jeszcze kilka kropel na ziemnaczki, mieszamy i do piekarnika.

6. 20 minut pozniej wyjmujemy mieszamy i z powrotem do piekarnika.

7. 20 minut pozniej- czosnek i cebulke wrzucamy do miseczki, skrapiamy oliwa, sypiemy sol i pieprz mieszamy i wrzucamy na blache, mieszamy ziemniaczki i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. (w sumie ziemniaczki pieka sie ok. 1 godziny). Po tym czasie wyjmujemy ziemniaczki z pieknie przypieczona skorka.


Smacznego!
