Marchewkowo-pomarańczowe

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Ponieważ we wszystkich przepisach na marchewkowe jest szklanka oleju, którego w wypiekach nie toleruję, zaiprowizowałam marchewkowe muffinki - to był mój pierwszy warzywny wypiek na słodko, bardzo udany, bo nawet sześciolatkowi smakowały
icon_smile.gif
Są słodkie i wilgotne, naprawdę przepyszne.
  • 135 g mąki
  • 50 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g marchewki
  • 80 g pomarańczy
  • 1 jajko
  • 130 g jogurtu naturalnego do picia
Wymieszać suche składniki, mokre dokładnie zmiksować (pomarańcza ma byc bez bialego albedo, ale wewnętrzne błonki moga zostać). Wymieszać, przełożyć do foremek (6-8 sztuk), z papilotkami lub lekko posmarowanych tłuszczem i piec 40 minut w temperaturze 190C. Studzić na kratce ok. 30 minut.

0000039od8.jpg


0000038kx2.jpg
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
A czy nie stwardniałyby z miodem (jak pierniki)? W każdym razie miód i tak traci swoje zdrowotne właściwości w dość niskiej temperaturze, więc chyba nie ma to większego sensu - ale zawsze można dać cukier nierafinowany, będzie zdrowiej
icon_smile.gif


Bloga załozyłam, będę dopieszczać :D
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Cudownie że założyłas bloga ;)

a Twoje muffiny bez tłuszczu mi paszą jak najbardziej : D ! Troszkę chyba opadły cio ? ;)
Tylko czy aby na pewno aż 40mniut pieczesz ?
Bo to w końcu mały wypiek. U mnie mufifny to tak 20-25min. No chyba że chodzi o marchewkę i pomarańcze, że one wilgotne i dlatego ?