IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Tarta cytrynowa
Joanna
post 7 Aug 2008, 07:54
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Tarta cytrynowa

Przepis Śnieżnej z forum Cook – Talk, znaleziony na blogu Edlessy:
http://edlessa.livejournal.com/17373.html#cutid1
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=1531

Forma do tart (o średnicy około 26 cm)

Składniki:
500 ml śmietany kremówki
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka (370 – 390 g)
100 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego (w przybliżeniu z 2 cytryn średniej wielkości)
300 g ciasteczek ( typu Digestive, Petit Beurre)
125 g masła

Wykonanie:
Zemleć lub drobno rozkruszyć ciastka i wymieszać je z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do formy i ugnieść, formując spód tarty. Formę wstawić do lodówki. Ubić śmietanę na sztywno, dodać do niej mleko, wymieszać, a następnie dodać sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec tartę 8 minut.
Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki na nie mniej, niż 12 godzin.
Przed podaniem można udekorować truskawkami, oraz plasterkami i otartą skórką z limonki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dorota_s1
post 7 Aug 2008, 08:15
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 890
Dołączył: 13-March 07
Skąd: Katowice
Użytkownik nr: 3.440



Musi być pyszna, uwielbiam cytrynowe ciasta, ale czy to mleko się nie zetnie?
Dopatrzyłam sie w drugim linku, że wygląda odrobinę sernikowato, więc chyba się ścina, ale wygląda bajecznie smakowicie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ulla1
post 7 Aug 2008, 08:16
Post #3





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 29
Dołączył: 27-May 08
Użytkownik nr: 9.317



jakaś ta tarta prosta i łatwa.. icon_lol.gif a gdzie haczyk? icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 7 Aug 2008, 08:18
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(dorota_s1 @ 7 Aug 2008, 09:15 ) *
Musi być pyszna, uwielbiam cytrynowe ciasta, ale czy to mleko się nie zetnie?

http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=735380
http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=735738
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 7 Aug 2008, 09:40
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.109
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Ja tak z pewną dozą nieśmiałości, na zaproszenie Joanny, włączam się do wątku. Tarta zrobiona została wczoraj. Co prawda nie w formie tartowej lecz w tortownicy, z uwagi na b. dużą ilość powstałej masy. Z tej przyczyny piekłam ok. 16 minut, z czego połowę czasu w termoobiegu (oczywiście zmniejszając temp. do 160stopni). Masa w piekarniku troszkę rośnie. Po wystygnięciu powędrowała do lodówki. Wystarczyło jej 8-9 godzin.
Co do składników: użyłam 500ml śmietany (ubiłam na sztywno) i dalej nie przerywając ubijania dolałam 1 szklankę mleka skondensowanego słodzonego i na końcu sok z 2 cytryn. Następnym razem użyję więcej soku cytrynowego, aby masa była jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Tarta jest bardzo smaczna a sama masa to cudowna , orzeźwiająca, o posmaku cytrynowym, niebiańsko leciuteńka pianka. Wspaniały deser na upały. Zapewne jeszcze lepiej będzie smakować z dodatkiem owoców: truskawki czy limonki.
Myślę też, że dodanie odrobiny startej skórki cytrynowej do masy śmietanowej, podniesie dodatkowo aromat i smak cytryny.
No i: duży plus za błyskawiczne przygotowanie a minus : za czekanie na odpowiednie schłodzenie, bo język wtedy ucieka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 7 Aug 2008, 09:45
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Kocham cytrynowe ciasta. Do wypróbowania przy najbliższej okazji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 7 Aug 2008, 10:09
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Krystyna9 @ 7 Aug 2008, 10:40 ) *
Ja tak z pewną dozą nieśmiałości, na zaproszenie Joanny, włączam się do wątku.
(...)
minus : za czekanie na odpowiednie schłodzenie, bo język wtedy ucieka

No coś Ty, z jaką nieśmiałością. Twoje doświadczenia będą dla nas bardzo cenne, zwłaszcza, ze je tak ładnie i dokładnie opisałaś. anbetung.gif
A na minus znalazłam rozwiązanie. icon_smile.gif Miałam na dziś zaplanowaną tartę wiejską z gruszkami, zrobiłam więc od razu podwójną ilość ciasta i upiekę obie - jedną na dziś, drugą na jutro. icon_mrgreen.gif Myślę, że cytrynowe ciasto wg Ayn będzie się świetnie komponować z cytrynową masą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 7 Aug 2008, 10:21
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.109
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Joanna @ 7 Aug 2008, 11:09 ) *
A na minus znalazłam rozwiązanie. icon_smile.gif Miałam na dziś zaplanowaną tartę wiejską z gruszkami, zrobiłam więc od razu podwójną ilość ciasta i upiekę obie - jedną na dziś, drugą na jutro. icon_mrgreen.gif Myślę, że cytrynowe ciasto wg Ayn będzie się świetnie komponować z cytrynową masą.

icon_redface.gif
Myślę, że Twój spód będzie o wiele smaczniejszy niż ten ciasteczkowy. On (ciasteczkowy) sam w sobie jest bardzo dobry, tylko troszkę za ciężki do delikatnej pianki cytrynowej. mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bilis1
post 7 Aug 2008, 17:56
Post #9





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 16
Dołączył: 20-November 07
Użytkownik nr: 6.355



Jak raz chcialem o to spytac - nie bardzo lubię tę ciasteczkowe spody - czy mogę robic tartowy, moze byc i jak u Ayn, tylko pewnie trzeba przedtem go upiec czy tylko dobrze podpiec ? Przepraszam, klawiatura nie polska. Pozdrawiam. Nika.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 7 Aug 2008, 19:05
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.109
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(bilis1 @ 7 Aug 2008, 18:56 ) *
Jak raz chcialem o to spytac - nie bardzo lubię tę ciasteczkowe spody - czy mogę robic tartowy, moze byc i jak u Ayn, tylko pewnie trzeba przedtem go upiec czy tylko dobrze podpiec ? Przepraszam, klawiatura nie polska. Pozdrawiam. Nika.

Wydaje mi się, że musisz dobrze podpiec, bo tarta w piekarniku jest tylko 8 minut. Myślę, że Joanna dokładniej opisze, bo zapowiedziała wykonanie tarty
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 7 Aug 2008, 19:52
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Piekłam spód 15 minut w 200 stopniach, wystudziłam go, a potem zapiekałam z masą zgodnie z przepisem 8 minut.
Wygląda super - bardzo jestem ciekawa smaku. icon_smile.gif

Załączony plik  tarta_cytrynowa.jpg ( 12.35K ) Suma pobrań: 4


Masę zrobiłam na oko, z 200 ml kremówki, około 1/3 puszki mleka i soku z 2 cytryn.
Jeśli uda mi się jutro upolować czarne jagody, wyłożę je na wierzch z odrobiną bitej śmietany.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 8 Aug 2008, 06:13
Post #12


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.109
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjna w smaku. Twoje proporcje masy bardziej mi się podobają. Te 500ml śmietany, to była pełna tortownica (wcale nie mała). Czekam niecierpliwie na Twoją opinię. mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 8 Aug 2008, 06:14
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.404
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Joanno ,piękna ta twoja tarta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 8 Aug 2008, 13:44
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Załączony plik  tarta_cytrynowa_z_bor_wk_2.jpg ( 30.08K ) Suma pobrań: 2

Po prostu pyszna! mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 8 Aug 2008, 13:44
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.404
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Po prostu piękna !!!!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 8 Aug 2008, 13:47
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Dzięki Margot. Mogłam dłużej podpiec spód, bo ciut za blady. I masy też mogłoby być więcej, bo pyszna - delikatna jak krem. mniam.gif Następnym razem zrobię z 300 ml kremówki. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 8 Aug 2008, 13:50
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.404
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



a tak ile porcji wychodzi Joanno,tej tarty ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 8 Aug 2008, 13:53
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



U mnie będzie sześć. Ale za to bardzo dużych... icon_wink.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 8 Aug 2008, 13:59
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.404
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(Joanna @ 8 Aug 2008, 14:53 ) *
U mnie będzie sześć. Ale za to dużych... icon_wink.gif icon_mrgreen.gif

icon_mrgreen.gif
hm ,bo tak dumam coby na piątek za tydzień upiec ,ale mi tak 8 porcji trzeba
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 8 Aug 2008, 14:00
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Osiem będzie w sam raz. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th July 2019 - 00:29