- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Tarta cytrynowa
Przepis Śnieżnej z forum Cook – Talk, znaleziony na blogu Edlessy:
http://edlessa.livejournal.com/17373.html#cutid1
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=1531
Forma do tart (o średnicy około 26 cm)
Składniki:
500 ml śmietany kremówki
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka (370 – 390 g)
100 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego (w przybliżeniu z 2 cytryn średniej wielkości)
300 g ciasteczek ( typu Digestive, Petit Beurre)
125 g masła
Wykonanie:
Zemleć lub drobno rozkruszyć ciastka i wymieszać je z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do formy i ugnieść, formując spód tarty. Formę wstawić do lodówki. Ubić śmietanę na sztywno, dodać do niej mleko, wymieszać, a następnie dodać sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec tartę 8 minut.
Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki na nie mniej, niż 12 godzin.
Przed podaniem można udekorować truskawkami, oraz plasterkami i otartą skórką z limonki.
Przepis Śnieżnej z forum Cook – Talk, znaleziony na blogu Edlessy:
http://edlessa.livejournal.com/17373.html#cutid1
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=1531
Forma do tart (o średnicy około 26 cm)
Składniki:
500 ml śmietany kremówki
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka (370 – 390 g)
100 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego (w przybliżeniu z 2 cytryn średniej wielkości)
300 g ciasteczek ( typu Digestive, Petit Beurre)
125 g masła
Wykonanie:
Zemleć lub drobno rozkruszyć ciastka i wymieszać je z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do formy i ugnieść, formując spód tarty. Formę wstawić do lodówki. Ubić śmietanę na sztywno, dodać do niej mleko, wymieszać, a następnie dodać sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec tartę 8 minut.
Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki na nie mniej, niż 12 godzin.
Przed podaniem można udekorować truskawkami, oraz plasterkami i otartą skórką z limonki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: