IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> "Nocne bułeczki", proste i pyszne
Krystyna9
post 6 Sep 2008, 07:11
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.650
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Piekę je w każdą sobotę. Są chrupiące ale i mięciutkie.

Załączony plik  nocne_bu_eczki_2.JPG ( 164.82K ) Suma pobrań: 76


Składniki:
3 szklanki (250 ml) mąki pszennej typ 650
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
4 dkg drożdży
1 szklanka wody/mleka (pół na pół)
1 łyżeczka soli
4 - 5 chlupków oleju
Wieczorem:
Mąki przesiewam do miski. Drożdże rozkruszam i zasypuję cukrem w filiżance. Czekam aż się rozpuszczą (czasami im "pomagam" rozgniatają i mieszając łyżeczką). Do mąki dodaję łyżeczkę soli, dolewam mleko/wodę, kilka chlupków oleju (zawsze wlewam prosto z butelki, stąd te chlupki) i rozpuszczone drożdże. Wszystko mieszam łyżką do połączenia się składników. Wtedy wykładam na blat posypany mąką i wygniatam ciasto około 5 minut ( czasami, gdy się klei do rąk, podsypuję jeszcze mąką). Następnie przykrywam miską i zostawiam na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrabiam jeszcze ok. 3 minut. Kulkę ciasta wkładam do lekko naoliwionej miski, przykrywam w wstawiam do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąc.
Rano:
Ciasto wykładam na blat i dzielę na 12 -16 części. Formuję, co mi dusza podpowie. Jednak najczęściej są to zwykłe, okrągłe bułeczki. Układam na blaszce, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypuję : makiem (te najbardziej smakują nam), czarnuszką czy sezamem. Po wyrastaniu wędrują do piekarnika na 20 -25 minut. Często, ostatnie 5 minut nastawiam termoobieg. Po upieczeniu, szybko przekładam na kratkę do przestudzenia. Zawsze jem jeszcze ciepłe.

Załączony plik  P9270174_2.JPG ( 150.06K ) Suma pobrań: 79


Trochę mocno urosły i posklejały się wszystkie razem. No i mamy szwank na urodzie bułeczek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izunia2007
post 6 Sep 2008, 07:30
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.294
Dołączył: 4-June 08
Skąd: CHICAGO
Użytkownik nr: 9.406



Prosimy o zdjecie!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 6 Sep 2008, 07:48
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.650
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Proszę uprzejmie. Już są. (Skleroza to nie choroba, tylko ......)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malwunia
post 6 Sep 2008, 08:24
Post #4


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 138
Dołączył: 8-June 08
Skąd: Sulechów, Lubuskie
Użytkownik nr: 9.451



Piękne! Takie puszyste ;)
a co to jest za kształt na zdjęciu po lewej w tyle?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 6 Sep 2008, 08:47
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.650
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Taki niby obarzanek. Robi się wałeczek z ciasta i zawiązuje na raz. Tę trochę dłuższą, niżej wystającą końcówkę przekłada się teraz z dołu na górę pętelki i wtyka w środek i znów od dołu go góry. Krótsza tylko do góry i do środka. O matko, chyba namieszałam. Spróbuj może na kawałku grubej nitki?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 6 Sep 2008, 09:11
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Krystyno, coraz ładniejsze zdjęcia robisz! daumen.gif Buły śliczne i nie doszukuj sie w nich defektów!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malwunia
post 6 Sep 2008, 10:03
Post #7


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 138
Dołączył: 8-June 08
Skąd: Sulechów, Lubuskie
Użytkownik nr: 9.451



CYTAT(Krystyna9 @ 6 Sep 2008, 09:47 ) *
Taki niby rogalik. Robi się wałeczek z ciasta i zawiązuje na raz. Tę trochę dłuższą, niżej wystającą końcówkę przekłada się teraz z dołu na górę pętelki i wtyka w środek i znów od dołu go góry. Krótsza tylko do góry i do środka. O matko, chyba namieszałam. Spróbuj może na kawałku grubej nitki?



Tak, spróbuję z nitką i upiekę na jutro, a jak nie to napewno w przyszły weekend icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 8 Sep 2008, 08:05
Post #8


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



Piękne bułeczki mniam.gif Przepis odkładam sobie na wekeend:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izunia2007
post 8 Sep 2008, 21:25
Post #9


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.294
Dołączył: 4-June 08
Skąd: CHICAGO
Użytkownik nr: 9.406



Ja mam jutro wolne to moze dzisiaj wieczorkiem podzialam.A te chlupki (hehehe!) mozna porownac do malych lyzeczek?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 9 Sep 2008, 05:52
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.650
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(izunia2007 @ 8 Sep 2008, 22:25 ) *
Ja mam jutro wolne to moze dzisiaj wieczorkiem podzialam.A te chlupki (hehehe!) mozna porownac do malych lyzeczek?

Chyba raczej do dużych. Następnym razem chlupnę najpierw do szklanki i potem odmierzę mniam.gif . Ale to dopiero w piątek.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izunia2007
post 9 Sep 2008, 16:26
Post #11


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.294
Dołączył: 4-June 08
Skąd: CHICAGO
Użytkownik nr: 9.406



Krysiu-dzieki za odpowiedz,ale troszke za pozno.Zmierzylam moje chlupki i wyszlo 50 ml.I chyba tak bedzie dobrze ,bo bueczki wyszly rewelacyjne.Jak wladuje zdjecia do kompa to zaraz pokaze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izunia2007
post 9 Sep 2008, 16:51
Post #12


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.294
Dołączył: 4-June 08
Skąd: CHICAGO
Użytkownik nr: 9.406



Juz jestem z moimi buleczkami.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 9 Sep 2008, 18:21
Post #13


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.650
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(izunia2007 @ 9 Sep 2008, 17:51 ) *
Juz jestem z moimi buleczkami.


Piękne Ci wyszły freu.gif . Aż ślinkę przełykam lecker.gif . Ze swoimi muszę poczekac do sobotniego poranku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 9 Sep 2008, 19:03
Post #14


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Iza, śliczne bułki! daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izunia2007
post 9 Sep 2008, 19:57
Post #15


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.294
Dołączył: 4-June 08
Skąd: CHICAGO
Użytkownik nr: 9.406



Dzieki dziewczyny!Krysiu-mozesz byc pewna ze czesto bede je robic.Chcialam jeszcze dodac,ze ciasto zarabialam w maszynie i na drugi raz zrobie z podwojnej porcji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 9 Sep 2008, 20:40
Post #16


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.650
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(izunia2007 @ 9 Sep 2008, 20:57 ) *
Chcialam jeszcze dodac,ze ciasto zarabialam w maszynie i na drugi raz zrobie z podwojnej porcji.

Ja niestety, takowej nie posiadam. Ale cały proces wyrabiania jest tak szybki i nie wymagający wysiłku, że obywam się bez niej. Na pewno przydałaby mi się, ale miejsca w kuchni już brakuje na sprzęty. Jak w przyszłości, wyprowadzę się całkiem na wieś, gdzie kuchnia ma 25m2, to sobie sprezentuję. Na razie, pozostają do wykorzystania własne łapki icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izunia2007
post 9 Sep 2008, 22:16
Post #17


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.294
Dołączył: 4-June 08
Skąd: CHICAGO
Użytkownik nr: 9.406



Wlasne lapki-dobra rzecz.Sa niezawodne i nie potrzebuja pradu hihihihi!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 12 Sep 2008, 20:37
Post #18


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.650
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



A mnie dzisiaj, pomerdały się lejce, i zamiast mąki 650 zrobiłam ciasto z tortowe (450). Ciekawam co wyjdzie? gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izunia2007
post 12 Sep 2008, 21:45
Post #19


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.294
Dołączył: 4-June 08
Skąd: CHICAGO
Użytkownik nr: 9.406



Jak z tortowej to chyba jeszcze lepsze,bo delikatniejsze icon_smile.gif A ja poeksperymentuje jeszcze z maka graham.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 13 Sep 2008, 06:21
Post #20


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.650
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



No i są z tortowej. Jeszcze gorące, bo dopiero wyjęte z piekarnika. Na razie różnicy nie widzę.

Załączony plik  post_4258_1221283251_thumb.jpg ( 50.95K ) Suma pobrań: 18
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 19:42