- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Jak już ktoś tu zajrzał, mimo ostrzeżenia, to może zdecyduje się na spróbowanie tego niezwykle delikatnego mięsa i nie odstraszy go widok ozorków, zanim wylądowały na talerzu...
Ozory wieprzowe (ja zwykle kupuję 3 sztuki-śmiało dla 4 osób powinno wystarczyć)umyć i ugotować do miękkości. Ja zagotowuję, wodę z szumowinami odlewam, zalewam ozorki czystą i tak powtarzam 2 lub 3 razy. Do ostatniej wody dodaję sól albo kostkę bulionową (można dodać do wody jakieś warzywa). Jak mięso jest już wystarczająco miękkie odstawić w wodzie/bulionie, aż przestygnie na tyle aby można było śmiało wziąć ozorek do ręki i się nie poparzyć. Teraz trzeba je obrać ze skóry.
przed obraniem wyglądają tak:
niektóre obierają się bardzo ładnie, skórka sama z nich schodzi:
i potem ozorek jest gładziutki:
a nad niektórymi trzeba się trochę pomęczyć i potem wyglądają nieco "kostrobate" jak to ja mówię:
dobrze jest wyciągać do obierania pojedynczo, aby nie wyschły bez wody czekając na swoją kolej, bo będą się gorzej obierały. Po obraniu wszystkich...
... należy je pokroić w miarę ładne plastry:
Po pokrojeniu wkładam je z powrotem do bulionu, bo tak będzie łatwiej je podgrzać przed podaniem (ale można od razu włożyć do sosu, i potem razem z sosem odgrzać i podawać).
Teraz sos chrzanowy:
rozpuścić w rondelku masło i dokładnie wymieszać z mąką, lekko podsmażając jak do sosu beszamelowego ( proporcje: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki);
Rozprowadzić bulionem ( ja używam tego z ozorków), dolewam płyn stopniowo aby uzyskać odpowiadającą mi gęstość, dodaję chrzan ze słoika 2-3 łyżki( lub więcej jak ktoś chce mocny), oraz dobrej śmietany też 1 lub 2 łyżki, całość cały czas mieszam ( używam trzepaczki) aby nie było grudek i całość wyszła aksamitna. (oczywiście do smaku doprawić jak kto chce, ja dodaję tylko trochę soli, czasami nieco cukru).
Przed podaniem ozory dobrze odgrzać w bulionie, podawać polane sosem chrzanowym.
Ja najbardziej lubię z ziemniakami tłuczonymi i delikatną surówką z marchewki z sosem vinaigrette:

Ozory wieprzowe (ja zwykle kupuję 3 sztuki-śmiało dla 4 osób powinno wystarczyć)umyć i ugotować do miękkości. Ja zagotowuję, wodę z szumowinami odlewam, zalewam ozorki czystą i tak powtarzam 2 lub 3 razy. Do ostatniej wody dodaję sól albo kostkę bulionową (można dodać do wody jakieś warzywa). Jak mięso jest już wystarczająco miękkie odstawić w wodzie/bulionie, aż przestygnie na tyle aby można było śmiało wziąć ozorek do ręki i się nie poparzyć. Teraz trzeba je obrać ze skóry.
przed obraniem wyglądają tak:


niektóre obierają się bardzo ładnie, skórka sama z nich schodzi:

i potem ozorek jest gładziutki:

a nad niektórymi trzeba się trochę pomęczyć i potem wyglądają nieco "kostrobate" jak to ja mówię:

dobrze jest wyciągać do obierania pojedynczo, aby nie wyschły bez wody czekając na swoją kolej, bo będą się gorzej obierały. Po obraniu wszystkich...

... należy je pokroić w miarę ładne plastry:



Po pokrojeniu wkładam je z powrotem do bulionu, bo tak będzie łatwiej je podgrzać przed podaniem (ale można od razu włożyć do sosu, i potem razem z sosem odgrzać i podawać).

Teraz sos chrzanowy:
rozpuścić w rondelku masło i dokładnie wymieszać z mąką, lekko podsmażając jak do sosu beszamelowego ( proporcje: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki);
Rozprowadzić bulionem ( ja używam tego z ozorków), dolewam płyn stopniowo aby uzyskać odpowiadającą mi gęstość, dodaję chrzan ze słoika 2-3 łyżki( lub więcej jak ktoś chce mocny), oraz dobrej śmietany też 1 lub 2 łyżki, całość cały czas mieszam ( używam trzepaczki) aby nie było grudek i całość wyszła aksamitna. (oczywiście do smaku doprawić jak kto chce, ja dodaję tylko trochę soli, czasami nieco cukru).
Przed podaniem ozory dobrze odgrzać w bulionie, podawać polane sosem chrzanowym.
Ja najbardziej lubię z ziemniakami tłuczonymi i delikatną surówką z marchewki z sosem vinaigrette:


Załączniki
-
ozorki_001a.jpg149.5 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorki_002a.jpg127.9 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorki_003a.jpg127.6 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorki_004a.jpg127.9 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorki_005a.jpg130.6 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorki_006a.jpg159.6 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorki_008a.jpg149 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorki_010a.jpg144.9 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorki_011a.jpg150.6 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorki_012a.jpg139.9 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorek_i_sur_wka_003a.jpg129.7 KB · Wyświetleń: 1
-
ozorek_i_sur_wka_002a.jpg135.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: