IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Szybkie i pyszne ciasto z jabłkami, prosto z Ferrary :)
marghe
post 14 Oct 2008, 14:45
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.999
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



przepis z La cucina regionale italiana - Emilia Romagna

800 g jabłek
2 jajka
50 g cukru
150 g maki
1 torebka drożdży
Ew. szczypta cynamonu
150 ml mleka
1 cytryna
2 łyżki cukru pudru do dekoracji
Sól


Jajka, cukier i szczyptę soli zmiksować
Stopniowo dodawać mąkę, drożdże, cynamon i mleko

Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie
plasterki.
Skropić cytryną
Jabłka wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać
Gdyby całość okazała się za gęsta wlać kilka kropel letniego mleka
Okrągłą blaszkę do pieczenia (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i posypać bułką tartą
Wlać ciasto z jabłkami
Piec w 180 stopniach przez 40 minut

Pospać cukrem pudrem



Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 14 Oct 2008, 14:53
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Duzo jabłek, mało ciasta, tak? I to jeszcze drożdzowe. Bardzo ciekawy przepis.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwki
post 14 Oct 2008, 15:00
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 365
Dołączył: 3-June 08
Użytkownik nr: 9.388



ciekawe , ciekawe .... drozdzowe , a szybkie - gruebel_2.gif trza sprobowac icon_wink.gif
juz zapisuje do proby
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 14 Oct 2008, 15:22
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



bardzo ciekawy
Marghe te drożdże to instant ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 14 Oct 2008, 15:39
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.325
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Chyba nie, bo to by bylo bardzo duzo.
Jak sie uklada jablka, zeby tak pieknie wygladal wierzch. I jaka jest konsystencja? Dziury? Nie bardzo widze na przecieciu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 14 Oct 2008, 15:40
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.325
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Glupia jestem. To sam puder tworzy wzor?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kasiula_bittersw...
post 14 Oct 2008, 15:42
Post #7


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.371
Dołączył: 3-September 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.648



CYTAT(kermidt @ 14 Oct 2008, 16:40 ) *
Glupia jestem. To sam puder tworzy wzor?


moim zdaniem do puder icon_mrgreen.gif

lane drozdzowe... takiego jeszcze nie robilam, czas sprobowac!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 14 Oct 2008, 16:55
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Z podobnego ciasta racuchy wczoraj robiłam i nawet sobie pomyślałam, ze trzeba byłoby spróbować upiec jako ciasto. Przy najbliższej okazji wypróbuję ten Twój przepis lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 14 Oct 2008, 17:00
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.999
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160





Ker, to puder icon_smile.gif
nijak tego nei ukłądałam, ot wymieszałam i fru do foremki
w środku jest wilgotne. Ciut budyniowate
ps. usiłuję sobie przypomnieć (bo ciasto robiłam już jakiś czas temu) czy aby na pewno dałam całą torebkę..
Może lepiej dac mniej..

tu środek widać lepiej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 14 Oct 2008, 17:18
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.325
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



O to dla mnie. Ja lubie takie ciezkie, a maz dziurawe i puchate.
Bede robic z sojowym jak wykonczymy obecna szarlotke.
Dziekuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 14 Oct 2008, 17:30
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Najbliższa okazja jest właśnie teraz! Ciasto siedzi w piekarniku! Wsypałam niecałą paczuszkę drożdży i dałam trochę więcej mąki, bo wydawało mi się bardzo rzadkie. Dałam też 2 duże jabłka-renety (na pewno mniej niż 80 dag) i nie wiem co z tego wyjdzie, bo właściwie to same jabłka są...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 14 Oct 2008, 17:44
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.999
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



Beata, ale szybka jesteś icon_smile.gif

Daj znać co Ci wyszło
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 14 Oct 2008, 17:50
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Na razie cały czas do tego piekarnika zaglądam i...czarno to widzę, widać same jabłka ( pokroiłam w drobną kostkę i może to był błąd) i jak na razie wciąż jaby surowe... zobaczymy co będzie dalej. Na pewno dam znać i pokażę nawet icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 14 Oct 2008, 19:07
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



No i wsunęłam już dwa kawałki na gorąco icon_redface.gif Bardzo smakowite, nie wiem jakie będzie po ostygnięciu (na pewno struktura się mu polepszy) ale na gorąco wyśmienite! Zrobiłam z lukrem rumowo-migdałowym i to połączenie baaardzo mi tu pasowało, chyba po trzeci kawałek pójdę...

Załączony plik  drod_owe_z_jab_kami_004a.jpg ( 89.04K ) Suma pobrań: 6


Załączony plik  drod_owe_z_jab_kami_007a.jpg ( 97.8K ) Suma pobrań: 1


Załączony plik  drod_owe_z_jab_kami_009a.jpg ( 94.7K ) Suma pobrań: 1

jakieś żółte wyszło to ostatnie zdjęcie, ale ja nie umiem ładnych icon_frown.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 14 Oct 2008, 19:12
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.715
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Nie przesadzaj, nie przesadzaj!!!!, zdjęcia apetyczne, że aż mi ślinka leciiii lecker.gif lecker.gif lecker.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moniak
post 14 Oct 2008, 19:14
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.185
Dołączył: 19-September 04
Użytkownik nr: 69



Nooooooo, chyba i ja się niebawem skuszę - bardzo lubię ciasta z jabłkami icon_smile.gif
PS. a moja dieta leży i kwiczy strafe.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 14 Oct 2008, 19:16
Post #17


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



CYTAT(BeataSz @ 14 Oct 2008, 20:07 ) *
No i wsunęłam już dwa kawałki na gorąco icon_redface.gif Bardzo smakowite, nie wiem jakie będzie po ostygnięciu (na pewno struktura się mu polepszy) ale na gorąco wyśmienite! Zrobiłam z lukrem rumowo-migdałowym i to połączenie baaardzo mi tu pasowało, chyba po trzeci kawałek pójdę...

Załączony plik  drod_owe_z_jab_kami_004a.jpg ( 89.04K ) Suma pobrań: 6


Załączony plik  drod_owe_z_jab_kami_007a.jpg ( 97.8K ) Suma pobrań: 1


Załączony plik  drod_owe_z_jab_kami_009a.jpg ( 94.7K ) Suma pobrań: 1

jakieś żółte wyszło to ostatnie zdjęcie, ale ja nie umiem ładnych icon_frown.gif



OMG. Fantastyczne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 14 Oct 2008, 19:22
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Beata , a ty znowu po nocy kusisz ciastem,wiesz wygląda na takie co by mi bardzo smakowało
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azazelle
post 14 Oct 2008, 20:15
Post #19


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.706
Dołączył: 1-September 06
Skąd: PGR koło Wa-wy
Użytkownik nr: 2.242



Do zrobienia, zaśliniłam się. Szarlotki nie lubię, a racuchy taaaaaak!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 14 Oct 2008, 20:19
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Moje własnie siedzi w piekarniku icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th December 2019 - 11:23