- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
przepis z La cucina regionale italiana - Emilia Romagna
800 g jabłek
2 jajka
50 g cukru
150 g maki
1 torebka drożdży
Ew. szczypta cynamonu
150 ml mleka
1 cytryna
2 łyżki cukru pudru do dekoracji
Sól
Jajka, cukier i szczyptę soli zmiksować
Stopniowo dodawać mąkę, drożdże, cynamon i mleko
Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie
plasterki.
Skropić cytryną
Jabłka wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać
Gdyby całość okazała się za gęsta wlać kilka kropel letniego mleka
Okrągłą blaszkę do pieczenia (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i posypać bułką tartą
Wlać ciasto z jabłkami
Piec w 180 stopniach przez 40 minut
Pospać cukrem pudrem
800 g jabłek
2 jajka
50 g cukru
150 g maki
1 torebka drożdży
Ew. szczypta cynamonu
150 ml mleka
1 cytryna
2 łyżki cukru pudru do dekoracji
Sól
Jajka, cukier i szczyptę soli zmiksować
Stopniowo dodawać mąkę, drożdże, cynamon i mleko
Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie
plasterki.
Skropić cytryną
Jabłka wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać
Gdyby całość okazała się za gęsta wlać kilka kropel letniego mleka
Okrągłą blaszkę do pieczenia (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i posypać bułką tartą
Wlać ciasto z jabłkami
Piec w 180 stopniach przez 40 minut
Pospać cukrem pudrem

