- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113

Kilka tygodni temu na tym blogu znalazłam takie bułki
Poprosiłam o tłumaczenie i Linn, przetłumaczyła mi składniki i podała linki do pierwotnego przepisu ,a Maraa, składniki i sposób wykonania i dostałam je na pw
A dziś obie z Maraą upiekłyśmy. Bułki są leciutkie ,puchate i pyszne jak mało co
Bułeczki z jogurtem
500g mąki ( 250g manitoba i 250g zwykłej pszennej)
100g mleka
150g jogurtu
2 jajka + 1 żółtko
30g cukru
60g masła roztopionego i ochłodzonego
12g drożdży
10g soli
1 białko do smarowania
Drożdże rozpuścić w letnim mleku i wymieszać z 90g mąki, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość.
Następnie łączymy z jajkami, żółtkami, połowa cukru i taką ilością mąki ile zabierze nam płyn , ma wyjść elastyczne i dobre do obróbki ciasto
Ciągle wyrabiając ciasto dodajemy w trzech etapach jogurt, resztę cukru i stopniowo pozostałą mąkę, jedną łyżkę zostawić.
Sól dodajemy na końcu ale przed masłem, które należy dodawać stopniowo. Dodać pozostawioną łyżkę mąki i wyrobić ciasto, które będzie lśniące i elastyczne.
Przykryć i pozostawić do wyrastania w temp. 26*C do podwojenia objętości tj ok. 90 minut.
Ja składałam ciasto zaraz po wyrobieniu i drugi raz po 90 minutach .Maraa raz tylko po 90 minutach rośnięcia.
A składa się tak -na początku złożyć na 3 jak papier listowy, odwrócić o 90 stopni i jeszcze raz tak samo, a później wszystko do środka jak na tym linku
A tu widać na zdjęciach Mary jak bardzo rośnie w trakcie -te dwa zdjęcia to ciasto Mary

tyle było

tyle urosło
Po 15 min od składania można formować bułeczki- najlepiej takie o ciężarze 70 g - czyli podzielić na 16 części ,bułeczek
Bułeczki -ja i Maraa, formowałyśmy w taki sam sposób jak to składanie Uformowane posmarować białkiem i zostawić do wyrastania w 28*C na ok. 90min. piec w 170*C przez ok. 12 min.

PS1 Maraa, nie dała całej maki zostało jej ok. 3 łyżki
PS 2 ja dałam włoską mąkę i mąkę krupczatkę po 250 g obie
PS 3 Marra, doczytała ,że Adriano ma trochę inny przepis -jest tam więcej cukru-100g
i dodatkowo 1 łyżka miodu i 2 łyżki rumu -; tak tez zrobiła
jedzone z powidłami śliwkowymi-poezja

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: