IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pierogi Khinkali z sosem Tkemali*, Danie gruzińskie- wszak Gruzja też jest w Azji
Mehmed-Fatih
post 19 Oct 2009, 23:36
Post #1





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 19-October 09
Użytkownik nr: 18.075



Witam. Jestem na forum nowy i na wejściu chciałbym się podzielić przepisem na wyśmienite danie gruzińskie. Sądzę, że wam zasmakuje. Ja krążę o to, tu, to tam i częstuję ludzi, oczy im się świecą i jaśnieją twarze :D
Są to ilości na naprawdę słuszną porcję, ja wszystkie składniki zwiększyłem o połowę i jest jedzenia dla 3 osób na 3 dni :D

Pierożki Khinkali, składniki farszu:

- Kilo mielonego mięsa wołowo-wieprzowego.
- 4 duże cebule
- kolendra, cała paczka
- 1/2 nacie pietruszki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- pół łyżeczki pieprzu czerwonego
- 200 ml wody
- sól

Siekamy cebulę bardzo drobno, miażdżymy 3/4 paczki kolendry, kroimy drobniutko 4/5 naszej pietruszki, łyżeczka czarnego pieprzu, tyle samo zmiażdżonego kminku, pół łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu, sól- wszystko to ląduje w dużej misce. Dolewamy niecałą szklankę wody i wrzucamy surowe mięsko. Mieszamy bardzo dokładnie. Wrzucamy na patelnię i smażymy mieszając, tak długo, aż uznamy że nie jest surowe (można też nie smażyć i kłaść surowy farsz- powinien się ugotować w środku pierogów, ale ja smażyłem i udało się wybornie)

WCZEŚNIEJ JEDNAK ROBIMY CIASTO

składniki ciasta:
Ciasto:

- 300ml wody
- 4 szklanki mąki
- sól
- można wbić jedno jajko wedle uznania.

Mieszamy wodę mąkę, sól, (jajko) ugniatamy do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na stole przyprószonym mąką rozwałkowujemy, wedle uznania cienko, albo ciut grubiej. Wycinamy kubkiem, średnica- solidne 10 cm, choć znowu wedle uznania, można zrobić mniejsze, zwłaszcza jeśli farsz nie jest usmażony. Kładziemy w środek mniej więcej łyżkę farszu- w zależności od średnicy naszego kółka i uwaga... łapiemy za wszystkie krawędzie i zawijamy na szczycie. Ja robię to w ten sposób że łapię za dwa przeciwległe krańce, zlepiam u szczytu a potem początek i koniec powstałej linii, łapię kolejno w 3 miejscach. Wygląda to trochę jak dwa krzyże połączone jednym ramieniem. Następnie wszystkie wierzchołki krzyży zlepiam na szczycie. Efekt wygląda jak woreczek. Takie pierożki kładziemy do osolonej, gotującej się wody z odrobiną oliwy na 10-15 minut. Pora na sos.

Sos Tkemali, składniki:

- 2kg śliwek
- niecałe pół szklanki wody
- 1 łyżeczka kolendry(ziarna)
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego, albo innego ja użyłem pieprzu czarnego i cayenne
- 2 ząbki czosnku

Gotujemy dwa kilo śliwek aż będą miękkie. Drylujemy, obieramy i przeciskamy przez sitko. Ten mus doprawiamy łyżeczką zmielonej kolendry, dwoma drobniutko posiekanymi ząbkami czosnku i łyżeczką pieprzu kajetańskiego, albo innego.
Gotujemy jakieś pięć minut.

Wszystko jest gotowe!
Ostrzegam, porcję z 1,5 kg mięsa robiłem z kolegą, koleżanka pomagała przy śliwkach- uwaga zajęło nam to 4 godziny. Było warto, mamy masę przepysznego jedzenia.
Jeśli pierogi są duże to wystarczy 5-6 żeby się najeść.
Kładziemy pierogi na talerz, polewany sosem, posypujemy czarnym pieprzem i pietruszką. Smacznego. :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihrunnisa
post 20 Oct 2009, 06:47
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 219
Dołączył: 30-March 09
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 14.911



Bardzo ciekawy przepis a zwłaszcza ten sos sliwkowy do pierożków icon_smile.gif, aż się prosi zeby zrobić :D

Ten post został edytowany przez Mihrunnisa: 20 Oct 2009, 06:51
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 20 Oct 2009, 08:55
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.094
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Często robię chinkali z podobnego przepisu,nadziewam surowym farszem i nie daję sosu.

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27557
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 20 Oct 2009, 09:12
Post #4


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.680
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Ja jeszcze nie robiłam chinkali (zbieram się dopiero w sobie), ale tak jak Janka, dałabym surowe mięso i bez sosu. Moja przyjaciółka - Milena (Gruzinka) podała mi właśnie taki przepis na chinkali. Podobno cały smak chinkali mamy wtedy, gdy najpierw odgryziemy ten górny supełek, wypijemy powstały w czasie gotowania rosół-sok, i dopiero wtedy wcinamy resztę (oczywiście jemy rękami).

W zależności od regionu, do mięsa dodaje się różne przyprawy. Milena mówiła o imeretyńskim szafranie , kminie i czerwonej papryce (dowolnie). A na talerzu obowiązkowo kazała posypać czarnym pieprzem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 20 Oct 2009, 10:07
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Chyba kiedys jadłam takie pierogi ale sos był inny. W każdym razie było to przepyszne, ale ja bardzo lubię pierogi.
Ali, śwtnie mówisz/piszesz po polsku wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 20 Oct 2009, 11:10
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.703
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Sos Tkemali kiedyś robiłam do kurczaka po gruzińsku - pyszny.
Na pierogi mam ochotę od dawna, ale skleroza wymazała mi je z pamięci. icon_redface.gif
Chyba dziś zrobię. Jak myślicie, z samej wołowiny będą dobre? Bo mam akurat w domu, a nie chce mi się lecieć do sklepu po wieprza w tę chlapę...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 20 Oct 2009, 11:28
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.680
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Jak pisałam wyżej, ja ich nie robiłam, ale Milena pisze że najlepsze są z samej tłustej wołowiny a wieprzowinę to ewentualnie można też dodać
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 20 Oct 2009, 11:30
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.703
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Dzięki serdeczne, Krystyno! anbetung.gif
Nie mam już wymówki. Lecę robić. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 20 Oct 2009, 13:13
Post #9


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



CYTAT(Joanna @ 20 Oct 2009, 12:10 ) *
Sos Tkemali kiedyś robiłam do kurczaka po gruzińsku - pyszny.


A czy gdzieś na Cinie jest przepis na tego kurczaka ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 20 Oct 2009, 13:27
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.703
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Okazało się, że jakiś jest:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...mp;hl=gruzińsku
Korzystałam z tej samej ksiażki, ale zaraz sprawdzę, czy to rzeczywiście ten. icon_smile.gif


EDIT:
Nie, ten "mój" nazywa się "Tabaka". Wpiszę w wolnej chwili.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 20 Oct 2009, 13:43
Post #11


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



CYTAT(Joanna @ 20 Oct 2009, 14:27 ) *
Okazało się, że jakiś jest:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...mp;hl=gruzińsku
Korzystałam z tej samej ksiażki, ale zaraz sprawdzę, czy to rzeczywiście ten. icon_smile.gif


EDIT:
Nie, ten "mój" nazywa się "Tabaka". Wpiszę w wolnej chwili.



Bardzo dziękuję Joanno anbetung.gif i poczekam na tego Twojego icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 20 Oct 2009, 14:05
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.703
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Już jest:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29585

A Khinkali (chinkali) - super.
Pomieszałam oba przepisy, zrobiłam z surowego mięsa, a farsz przyprawiłam solą, pietruchą, czosnkiem, czarnym pieprzem, kuminem, kolendrą, papryką słodką, ostrą i pieprzem kajeńskim. Pycha!
Poszło mi całkiem szybko, bo po po pierwsze zrobiłam ulubione ciasto (z mlekiem zamiast wody), które nie klei się przy wałkowaniu i nie wymaga podsypywania mąką, a po drugie nie wycinałam szklanką, tylko toczyłam z ciasta wałki jak na kopytka, kroiłam na kawałki i wałkowałam na cieniutkie placuszki.
Bałam się nieco, że tak krótko gotowane mięso będzie surowe, ale na szczęście było w porządku.
Na pewno będę powtarzać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 20 Oct 2009, 17:09
Post #13


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



Joanno bardzo dziękuję bussi.gif Już idę sobie wydrukować przepis icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st November 2019 - 22:08