- Paź 19, 2009
- 1
- 0
- 0
Witam. Jestem na forum nowy i na wejściu chciałbym się podzielić przepisem na wyśmienite danie gruzińskie. Sądzę, że wam zasmakuje. Ja krążę o to, tu, to tam i częstuję ludzi, oczy im się świecą i jaśnieją twarze 
Są to ilości na naprawdę słuszną porcję, ja wszystkie składniki zwiększyłem o połowę i jest jedzenia dla 3 osób na 3 dni
Pierożki Khinkali, składniki farszu:
- Kilo mielonego mięsa wołowo-wieprzowego.
- 4 duże cebule
- kolendra, cała paczka
- 1/2 nacie pietruszki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- pół łyżeczki pieprzu czerwonego
- 200 ml wody
- sól
Siekamy cebulę bardzo drobno, miażdżymy 3/4 paczki kolendry, kroimy drobniutko 4/5 naszej pietruszki, łyżeczka czarnego pieprzu, tyle samo zmiażdżonego kminku, pół łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu, sól- wszystko to ląduje w dużej misce. Dolewamy niecałą szklankę wody i wrzucamy surowe mięsko. Mieszamy bardzo dokładnie. Wrzucamy na patelnię i smażymy mieszając, tak długo, aż uznamy że nie jest surowe (można też nie smażyć i kłaść surowy farsz- powinien się ugotować w środku pierogów, ale ja smażyłem i udało się wybornie)
WCZEŚNIEJ JEDNAK ROBIMY CIASTO
składniki ciasta:
Ciasto:
- 300ml wody
- 4 szklanki mąki
- sól
- można wbić jedno jajko wedle uznania.
Mieszamy wodę mąkę, sól, (jajko) ugniatamy do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na stole przyprószonym mąką rozwałkowujemy, wedle uznania cienko, albo ciut grubiej. Wycinamy kubkiem, średnica- solidne 10 cm, choć znowu wedle uznania, można zrobić mniejsze, zwłaszcza jeśli farsz nie jest usmażony. Kładziemy w środek mniej więcej łyżkę farszu- w zależności od średnicy naszego kółka i uwaga... łapiemy za wszystkie krawędzie i zawijamy na szczycie. Ja robię to w ten sposób że łapię za dwa przeciwległe krańce, zlepiam u szczytu a potem początek i koniec powstałej linii, łapię kolejno w 3 miejscach. Wygląda to trochę jak dwa krzyże połączone jednym ramieniem. Następnie wszystkie wierzchołki krzyży zlepiam na szczycie. Efekt wygląda jak woreczek. Takie pierożki kładziemy do osolonej, gotującej się wody z odrobiną oliwy na 10-15 minut. Pora na sos.
Sos Tkemali, składniki:
- 2kg śliwek
- niecałe pół szklanki wody
- 1 łyżeczka kolendry(ziarna)
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego, albo innego ja użyłem pieprzu czarnego i cayenne
- 2 ząbki czosnku
Gotujemy dwa kilo śliwek aż będą miękkie. Drylujemy, obieramy i przeciskamy przez sitko. Ten mus doprawiamy łyżeczką zmielonej kolendry, dwoma drobniutko posiekanymi ząbkami czosnku i łyżeczką pieprzu kajetańskiego, albo innego.
Gotujemy jakieś pięć minut.
Wszystko jest gotowe!
Ostrzegam, porcję z 1,5 kg mięsa robiłem z kolegą, koleżanka pomagała przy śliwkach- uwaga zajęło nam to 4 godziny. Było warto, mamy masę przepysznego jedzenia.
Jeśli pierogi są duże to wystarczy 5-6 żeby się najeść.
Kładziemy pierogi na talerz, polewany sosem, posypujemy czarnym pieprzem i pietruszką. Smacznego.
Są to ilości na naprawdę słuszną porcję, ja wszystkie składniki zwiększyłem o połowę i jest jedzenia dla 3 osób na 3 dni
Pierożki Khinkali, składniki farszu:
- Kilo mielonego mięsa wołowo-wieprzowego.
- 4 duże cebule
- kolendra, cała paczka
- 1/2 nacie pietruszki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- pół łyżeczki pieprzu czerwonego
- 200 ml wody
- sól
Siekamy cebulę bardzo drobno, miażdżymy 3/4 paczki kolendry, kroimy drobniutko 4/5 naszej pietruszki, łyżeczka czarnego pieprzu, tyle samo zmiażdżonego kminku, pół łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu, sól- wszystko to ląduje w dużej misce. Dolewamy niecałą szklankę wody i wrzucamy surowe mięsko. Mieszamy bardzo dokładnie. Wrzucamy na patelnię i smażymy mieszając, tak długo, aż uznamy że nie jest surowe (można też nie smażyć i kłaść surowy farsz- powinien się ugotować w środku pierogów, ale ja smażyłem i udało się wybornie)
WCZEŚNIEJ JEDNAK ROBIMY CIASTO
składniki ciasta:
Ciasto:
- 300ml wody
- 4 szklanki mąki
- sól
- można wbić jedno jajko wedle uznania.
Mieszamy wodę mąkę, sól, (jajko) ugniatamy do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na stole przyprószonym mąką rozwałkowujemy, wedle uznania cienko, albo ciut grubiej. Wycinamy kubkiem, średnica- solidne 10 cm, choć znowu wedle uznania, można zrobić mniejsze, zwłaszcza jeśli farsz nie jest usmażony. Kładziemy w środek mniej więcej łyżkę farszu- w zależności od średnicy naszego kółka i uwaga... łapiemy za wszystkie krawędzie i zawijamy na szczycie. Ja robię to w ten sposób że łapię za dwa przeciwległe krańce, zlepiam u szczytu a potem początek i koniec powstałej linii, łapię kolejno w 3 miejscach. Wygląda to trochę jak dwa krzyże połączone jednym ramieniem. Następnie wszystkie wierzchołki krzyży zlepiam na szczycie. Efekt wygląda jak woreczek. Takie pierożki kładziemy do osolonej, gotującej się wody z odrobiną oliwy na 10-15 minut. Pora na sos.
Sos Tkemali, składniki:
- 2kg śliwek
- niecałe pół szklanki wody
- 1 łyżeczka kolendry(ziarna)
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego, albo innego ja użyłem pieprzu czarnego i cayenne
- 2 ząbki czosnku
Gotujemy dwa kilo śliwek aż będą miękkie. Drylujemy, obieramy i przeciskamy przez sitko. Ten mus doprawiamy łyżeczką zmielonej kolendry, dwoma drobniutko posiekanymi ząbkami czosnku i łyżeczką pieprzu kajetańskiego, albo innego.
Gotujemy jakieś pięć minut.
Wszystko jest gotowe!
Ostrzegam, porcję z 1,5 kg mięsa robiłem z kolegą, koleżanka pomagała przy śliwkach- uwaga zajęło nam to 4 godziny. Było warto, mamy masę przepysznego jedzenia.
Jeśli pierogi są duże to wystarczy 5-6 żeby się najeść.
Kładziemy pierogi na talerz, polewany sosem, posypujemy czarnym pieprzem i pietruszką. Smacznego.