Polski

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
bardzo dopisała, było cudownie, słonecznie, aż nie chciało się wracać.
Dzisiaj mamy wszyscy zakwasy w łydkach
icon_smile.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
I mój.
Pyyyyyyyyyyszzznnnyyyyyy.
mniam.gif


Bez zakwasu, na samych drożdżach.
Szczegóły dla zainteresowanych na blogu.

Polski1.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Rewelacyjny!!! Szczegoly zachwytow na blogu
icon_mrgreen.gif
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
A u mnie w domu znowu pachnie polskim chlebem!
Pachnie chlebusiem i .... choinka!!!
Ps. Powiem Wam w sekrecie, ze mam chyba najladniejsza choinke w Irlandii
zahnlos.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
piekłam wczoraj w garnku rzymskim, wszystko zgodnie z instrukcją tatter (dot chleba) i dziuni (dot pieczenia w garnku) ale wyszedł gliniasty i kromki się rozpadają. Możliwe, że zakwas za młody, dodałam ciuteczkę drożdży. Coś sknociłam. Będę jeszcze próbować.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Juz ostygl. Chrupie. Jest niebezpiecznie, nieprzyzwoicie dobry!!!!!!! Zignorowal moje nacinanie i popekal zupelnie gdzie indziej. Pierwszy raz... nastepny bedzie ladniejszy:)
qd
 

Załączniki

  • PC090001.JPG
    PC090001.JPG
    453.3 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
duende, probuj, probuj
icon_wink.gif


qd, chleb wyglada bardzo przyzwoicie i bardzo sie ciesze, ze Wam smakuje
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
duende @ 8 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=918891piekłam wczoraj w garnku rzymskim, wszystko zgodnie z instrukcją tatter (dot chleba) i dziuni (dot pieczenia w garnku) ale wyszedł gliniasty i kromki się rozpadają. Możliwe, że zakwas za młody, dodałam ciuteczkę drożdży. Coś sknociłam. Będę jeszcze próbować.
Probuj, duende i daj znac. Ja tylko w garnku pieke ten chleb, dodaje 1/4-1/2 lyzeczki suchych drozdzy, zawsze wychodzi wysmienity i ma chrupiace skorke.
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ja od kilku ostatnich razy zaczelam zaparzac make pszenna razowa (bardzo otrebowa) i zauwarzylam, ze miekisz chleba jest dzieki temu cudownie gabczasty, chleb dluzej trzyma wilgoc i juz sie nie kruszy...
PYSZOTA, co tu wiele gadac...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Zaparzac albo podgrzewac do 65C. W zasadzie wszystkie chleby z przewaga maki razowej (kazdego ziarna) powinny byc zaparzone - nie tylko wplywa to na jakosc chleba ale i na zdrowie amatorow razowcow
icon_wink.gif


Karino zobacz te chleby, moze sie skusisz, oba pyszne!

Pszenny z ziemniakami i Chleb pszenno-zytni razowy (oba od Mirabbelki)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Wielkie dzieki za linki do przepisow. Z przyjemnoscia je wyprobuje tylko na razie musze przeczekac az mezus "przeje" sie chlebami, ktore pieke na codzien, czyli polski, na zmiane z vermont sourdogh i chlebem z ziarenkami (siemieniem i slonecznikiem).
W przeciwnym wypadku czekaja mnie wymowki typu: "czy ja narzekam, ze ten chleb mi nie smakuje... dlaczego cos zmieniasz skoro ja chce TEN chleb jesc...... chalke bys lepiej upiekla a chleby zostaw w spokoju" i takie tam.
No ale skoro to on zjada 90 procent chleba, ktory pieke - no to ma troche racji...
 

atunia

Member
Kwi 3, 2005
3,187
0
36
Ech, a ja się martwię, czy mi wyjdzie, temperatury mu pożałowałam nieopatrznie, grzałam kamień do 220 stopni i potem zamiast podwyższyć przed włożeniem chleba, to go buch i wstawiłam...

No to już wiem. Wczoraj śliczny jak z obrazka, ale za bardzo przypalony. Dziś niestety zrobił się gliniasty, muszę z moim zakwasem poważnie porozmawiać...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
[quote name='tatter' date='10 Dec 2009, 22:25 ' post='919897']
Zaparzac albo podgrzewac do 65C. W zasadzie wszystkie chleby z przewaga maki razowej (kazdego ziarna) powinny byc zaparzone - nie tylko wplywa to na jakosc chleba ale i na zdrowie amatorow razowcow
icon_wink.gif


Czy dobrze zrozumiałam ze mam zaparzyć czyli zalać wrzątkiem te 50g maki i zostawic na noc ? czy każdą make razowa w chlebie mam zaparzać ? chyba się pogubiłam i Jeszce jedno pytanko jeśli nie ma tego w przepisie to ile tej maki zaparzać ?
dontknow.gif
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ja zaparzam wlasnie te 50 g maki. Uzywam do tego 200 g goracej wody, ktora odejmuje od calkowitej ilosci wody uzytej do przepisu. Zostawiam do wystudzenia i dodaje do calosci.
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Znowu go upieklam!
Maz zdecydowal, ze na razie mam piec tylko Polski i Ukrainski do odwolania
icon_mrgreen.gif

DSC_0001.jpg
 

Załączniki

  • DSC_0001.jpg
    DSC_0001.jpg
    73.7 KB · Wyświetleń: 2

Jeska

Member
Gru 2, 2009
339
0
0
Chcialam zameldowac, ze ten chleb to prawdziwy zachecacz dla poczatkujacych. Wychodzi sliczny, pyszny, do konca swiezy - wprost niesamowity. Oczy mi na spacer wyszly jak go wyjelam z pieca, tak profesjonalnie wygladal. Maz z kolega zjedli ponad polowe za jednym posiedzeniem. Dzieki dzieki!