- Cze 25, 2008
 
- 3,860
 
- 0
 
- 0
 
Kupiłam dziś w promocyjnej cenie mięso gulaszowe (5,20 zł / kg) a ponieważ na gulasz nikt nie miał ochoty, mięso zostało zmielone 
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		
	
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		
	
Namoczyć bułki w mleku. Mięso zmielić z bułkami, wymieszać z jajkiem i przyprawami.
Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać je w jajku i bułce.
Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i na średnim ogniu smażyć kotleciki na rumiano. Po ich odwróceniu zmniejszyć ogień i dolać do patelni 1/4 szklanki gorącej wody, przykryć patelnię i pozostawić jeszcze 5 minut na niewielkim ogniu.
Jeśli dobrze policzyłam i żaden łasuch nie podjadał mi z patelni gdy się odwróciłam, to wyszło mi z tej porcji 21 kotlecików.
	
		
			
		
		
	
			
			- 1/2 kg mięsa gulaszowego
 - 2 czerstwe bułki
 - 1 szkl. mleka
 - jarzynka
 - pieprz
 - majeranek
 - 1 jajko
 
Namoczyć bułki w mleku. Mięso zmielić z bułkami, wymieszać z jajkiem i przyprawami.
Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać je w jajku i bułce.
Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i na średnim ogniu smażyć kotleciki na rumiano. Po ich odwróceniu zmniejszyć ogień i dolać do patelni 1/4 szklanki gorącej wody, przykryć patelnię i pozostawić jeszcze 5 minut na niewielkim ogniu.
Jeśli dobrze policzyłam i żaden łasuch nie podjadał mi z patelni gdy się odwróciłam, to wyszło mi z tej porcji 21 kotlecików.