- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Kupiłam dziś w promocyjnej cenie mięso gulaszowe (5,20 zł / kg) a ponieważ na gulasz nikt nie miał ochoty, mięso zostało zmielone
Namoczyć bułki w mleku. Mięso zmielić z bułkami, wymieszać z jajkiem i przyprawami.
Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać je w jajku i bułce.
Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i na średnim ogniu smażyć kotleciki na rumiano. Po ich odwróceniu zmniejszyć ogień i dolać do patelni 1/4 szklanki gorącej wody, przykryć patelnię i pozostawić jeszcze 5 minut na niewielkim ogniu.
Jeśli dobrze policzyłam i żaden łasuch nie podjadał mi z patelni gdy się odwróciłam, to wyszło mi z tej porcji 21 kotlecików.

- 1/2 kg mięsa gulaszowego
- 2 czerstwe bułki
- 1 szkl. mleka
- jarzynka
- pieprz
- majeranek
- 1 jajko
Namoczyć bułki w mleku. Mięso zmielić z bułkami, wymieszać z jajkiem i przyprawami.
Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać je w jajku i bułce.
Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i na średnim ogniu smażyć kotleciki na rumiano. Po ich odwróceniu zmniejszyć ogień i dolać do patelni 1/4 szklanki gorącej wody, przykryć patelnię i pozostawić jeszcze 5 minut na niewielkim ogniu.
Jeśli dobrze policzyłam i żaden łasuch nie podjadał mi z patelni gdy się odwróciłam, to wyszło mi z tej porcji 21 kotlecików.