ORKISZOWY CHLEB RAZOWY
1 kilogramowy bochenek
700g maki orkiszowej razowej
2 lyzeczki soli
350 ml letniej wody
40g swiezych drozdzy
1 lyzeczka miodu jodlowego
100g serka homogenizowanego
Make zmieszac z sola. Drozdze i miod rozpuscic w paru lyzeczkach wody.
Rozczyn drozdzowy, serek i pozostala wode dodac do maki, zagniesc gladkie ciasto.
Pozostawic do wyrosniecia na ok. 50 min.Jeszcze raz zagniesc az bedzie gladkie i sprezyste.
Nastepnie wlozyc ciasto do koszyczka i dac mu jeszcze raz wyrosnac.
Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba.
Potem wyrzucic chleb na rozgrzany kamien (to w przypadku posiadaczy kamienia do pieczenia chleba) lub na blaszke. Po 10-15 min. zmniejszyc temp. Do odpowiednio 200 lub 180°. Piec lacznie 45-55 min.
Czesc maki orkiszowej razowej mozna zastapic jasna maka orkiszowa albo pszenna – chleb bedzie jasniejszy.
Rowniez zamiast czesci maki orkiszowej mozna dac srut orkiszowy, tylko nalezy wtedy zwiekszyc ilosc plynu.
1 kilogramowy bochenek
700g maki orkiszowej razowej
2 lyzeczki soli
350 ml letniej wody
40g swiezych drozdzy
1 lyzeczka miodu jodlowego
100g serka homogenizowanego
Make zmieszac z sola. Drozdze i miod rozpuscic w paru lyzeczkach wody.
Rozczyn drozdzowy, serek i pozostala wode dodac do maki, zagniesc gladkie ciasto.
Pozostawic do wyrosniecia na ok. 50 min.Jeszcze raz zagniesc az bedzie gladkie i sprezyste.
Nastepnie wlozyc ciasto do koszyczka i dac mu jeszcze raz wyrosnac.
Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba.
Potem wyrzucic chleb na rozgrzany kamien (to w przypadku posiadaczy kamienia do pieczenia chleba) lub na blaszke. Po 10-15 min. zmniejszyc temp. Do odpowiednio 200 lub 180°. Piec lacznie 45-55 min.
Czesc maki orkiszowej razowej mozna zastapic jasna maka orkiszowa albo pszenna – chleb bedzie jasniejszy.
Rowniez zamiast czesci maki orkiszowej mozna dac srut orkiszowy, tylko nalezy wtedy zwiekszyc ilosc plynu.